Ynt: Araç yağı % kaçın altına düşünce değiştirilmesi gerekir?
Araçlarımızın (Astra J için) yağ ömrü göstergelerindeki değerler süreye ve yapılan kilometreye göre değişiyor. Ölçen ve ekrana değer veren sistem yağın kalitesi, viskozitesi vb. gibi faktörleri gözönüne alıp bir değer sunmuyor.
Örnek olarak galiride duran bir aracı 3-5 ay gibi bir süre sonra kullanıcı satın aldığında kalan yağ ömrünü %100 görmez. Çünkü araç banttan çıktıktan sonra üzerinde zaman geçmiştir.
Şöyle bir beklenti olmasın sakın. Aracımı aldım, 15.000km'de kalan yağ ömrüm %0 olacak nasılsa demeyin. Bu değeri takip etmekten daha önemli olan şey periyodik olarak yağın rengini seviyesini gözle kontrol etmek.
Benim aracımdaki durum şöyledi:
Aracı aldığımda kalan yağ ömrüm %98 gösteriyordu (21 Nisanda banttan çıkıp 18 Mayısta bana teslim edilmişti). 8000 km'ye gelince %11 civarına indi ve ekranımda uyarı metinleri çıkmaya başlamıştı ama yağ seviyesini kontrol edince bir aksilik gözükmüyordu.
Servise gittim, yağ deşimine gerek olmadığını, 15.000km'de değişeceğini sadece turbodan dolayı 0,5lt'lik bir eksilme olduğunu söylediler bunun ilavesini yaptılar ve % değerini resetleyerek %100 yaptılar.
Bu yüzde değerini resetlemek mümkün: Aracın anahtarı kontakta iken çevirin ama marşa basmayın, sonra frene basın, menüde yağ ömrüne gelerek resetlerseniz bu değeriniz %100 olacaktır fakat nasılsa resetledim diye değişim süreçlerini ve seviyeyi kontrolü ihmal etmemek lazım. Turbo motor için yağ çok önemli...