Arka Camda Oluşan Gölgelenme

markopasa86

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Siteyi ziyaret et
Arkadaşlar bir süredir dikkatimi çekti, özellikle gündüz güneşli havada farkediliyor, dikiz aynasından arka cama baktığımda kare kare, küçük mozaik taşları büyüklüğünde bir gölgelenme oluşuyor arka camda, acaba diyorum biryerden yansıma fln mı yapıyor bulamadım, aracın arka bölümünde de hiçbir şey yok yansıma yapacak, bu camın özelliğinden midir, öyleyse ne faydası var ?

Ynt: Arka Camda Oluşan Gölgelenme

camın yapısında var o. ama neden var bilmiyorum.

Temperli cam olduğundan normaldir.

Bildiğimiz üzere sıradan cam kırıldığında boyuna kırılır ve çok kesici yüzeyler oluşur. Bu tür camların kullanılması kaza vukuunda ne sakınca yaratır, herkesin malumu. Bu nedenle araçlarda ön cam haricinde temperli camlar kullanılır. Temperli camlar üretim sırasında bir tür ısıl işleme tabi tutuluyor. Sonuçta cam içindeki gerilimler (patlamaya hazır bir bomba gibi) kırılma limitine çok yakın halde ve camın her yerine homojen dağılır oluyor. Ufak bir darbe anında, zaten kırılmaya da pek hazır olduğu için keskin kenarı olmayan çok küçük parçalar halinde dağılıyor. Bunlar da insana pek bir zarar vermiyor.

Gördüğünüz o şekiller cam içindeki gerilim farklarından ileri geliyor.

֖n camlarda ise lamine cam kullanılıyor. İki kat cam arasında özel bir şeffaf polimer kaplama var. Bu cam darbe anında dağılmıyor. Günümüz araçlarında aynı zamanda aracın mukavemeti için de çok önemli.  ֖nden çarpma, takla vb durumlarda aracın yapısal dayanımı için önemli. Cam değişimi durumunda montajın çok iyi yapılması lazım haliyle.

Bilgi için teşekkürler  thnxx

Geri