bi sorum olacakta?

Mustafaeren

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Siteyi ziyaret et
arkadaşlar çok merak ediyorum şu consept araçlar yapılıyor ya çogu piyasaya sürülmüyor ölece consp olarak kalıyor pekı bu kadar emek harcanarak yapılan araçlara ne oluyor? bmw nin 8 serisini izlemiştim ilk olarak köpük gibi bi malzemeden yaptılar aracı sonra gerçegini yaptılar hadi o araç satışa sunuldu ya sunulmayanlar ne oluyor?

markanın piyasaya sürmek istediği yeni modellerinin birçoğu o consept araçlardan esinlenerek geliştiriliyor ayrıca yine bu consept araçlarda ilk defa kullanılan bazı özellikler diğer modellerde kullanılabiliyor.Ama bazı consept araçlar da sizin dediğiniz gibi doğrudan veya ufak rütuşlarla piyasaya sürelebiliyor..

20 yıl önceki konsept denen otomobillerde kullanılan bir çok özellik bugünkü arabalarda kullanılıyor. Konsept otomobiller, o markanın gelecekteki vizyonunu ve üretim stratejisini belirler. Tabii, iyi tasarlanmış bir konsept otomobilin, üretilmese dahi, o markaya kattığı imaj değeri de yadsınamaz.

conseptleri zenginlerin kolleksiyonlarına aldıkları hakkında bişeyler duymuştum.

yeni bir araç ya da güncel modelin yeni versiyonu yapılırken öncelikle genel boyutlar, kullanılacak motor ve şase yürüyen aksam aktarma organları motor yardımcı sistemleri egsoz yakıt deposu elektrik ve elektronik aksam vs vs..... öncelikli olarak belirlenir...

styling prosesi ise sırasıyla;

- eskizler ( marker çalışmaları - pen mouse çizimleri )
tasarım ofisi bünyesinde bulunan birden fazla grup kendi içinde çalışmalarını sürdürür.

- clay model oluşumu ( clay olarak 1/18 - 1/24 gibi ölçekler kullanılır )
burada clay ustalarının modeli clay e yansıtması büyük bir el becerisi gerektirir.
son rötuşların ardından ölçekli model firma içi yarışma için sergilenir.
her firmada farklı olmak üzere ortalama 20 farklı ekibin modeli beğeniye sunulur.

- final model bilgisayara aktarılır.
( 1/1 ölçekli yapılmak üzere 3d ölçüm cihazlarıyla )

- clay model cnc de işlenir.
clay ustasının işi 1/1 üzerinde yüzey pürüz giderme ya da sonradan karar verilen küçük çaplı değişikliklerden ibarettir.
bu arada bazı diğer ekipler ise farlar - krom aparatlar - jantlar gibi ek parçaların modelinin yapımında görevlidir.

- model boya ve üzerine ek parçaların montajı sonrasında sunuma hazırdır.

concept oluşumu ise prototip prosesi sonrasındaki adımdır.

firmlara göre değişiklik göstermekte olup concept oluşumunda el işçiliği daha çok tercih edilir. (motor elektrik aksamı şase vs vs.. parçaları dışında )

(alüminyum / metal alaşım büküm şekil verme ve plastik enjeksiyon makineleri kullanımı için kalıp oluşturulması gereklidir. bu da yüklü bir maliyet getirmektedir. )

genellikle yapılan conceptler firma merkezlerinde showroomlarda sergilenmektedir,
Amerika gibi bir kaç ülkede yasaların verdiği izinler sebebiyle bazı firmalar concept araçlarını açık arttırma ile satmaktadır.

Geri