yukarıdaki yazımda aliexpressden verdiğim linkteki ürün tüm bunları karşılamaya yönelik mesela. voltaj belli değerin altına düştüğünde bataryayı over discharge dan korumak için çıkışı kesiyor. aynı şekilde aşırı şarja karşıda şarj akımını kesiyor...
en dikkat edilmesi gereken çekilecek akımı karşılayacak özellikte batarya kullanmak... fazla çekilen akım bataryayı ısıtıp öldürüyor yada yanmasına sebep oluyor. birde şarj sırasında balance şarj muabbeti önemli seri bağlı olanlarda..
laptop pillerini akülü vidalamada kullandım yazmışsın önceki mesajda. Bende samsung marka laptoptan çıkan samsung marka ICR 18650 pilleri ikili paralel bağlı 3 gurup da seri bağlı halde geçen gün vidalama cihazına taktım. laptoptan soktuğum şekilde devreyi sökerek çalıştırdım yani. 8-10 tane 7 cm lik vida söküp taktım ısınma olmadı. şarj sonrası 4.2 v değeri veren piller vidalama sonrasında 4v a düştü. Birkaç gün bekledikten sonra yine multimetre ile ölçtüm halen 4v olarak duruyorlar. kendi kendine boşalma yapmadı.bundan önce 12v kuru akü takmıştım. aynı vidalardan 5 tane sıktımı pil bitiyordu. şarj edip kenara koysam Birkaç gün sonra tamamen boşaltıyor. Lithium-ion da bu boşalma ve performans kaybı olmadı ama biraz arastitinca eski Laptop pilleri daha tehlikeli yazdıklarından söktüm o pilleri. iki pil laptoptan çıktığı gibi paralel bağlı paraleller de seri bağlı şekilde 6 pil de sorun yok gibiydi. şimdi yeni gelen pilleri 4 pili seri bağlayıp kullanırım diye düşünerek ona göre pil yuvası sipariş vermiştim. Sen 3 pili seri bağlayıp mı denedin?
şimdi vidalamanin ne kadar amper çektiğini de ölçtüm. tetiğe yavaş basınca 1.5 amper çekiyor. birden sonuna kadar basinca 2 amper çekiyor hızlanınca yine 1.5 amper e düşüyor. hızlı çalışırken ucunu tutup durdurmaya çalıştığımda 7 amper çekiyor.
bu ICR piller seri olarak bağlandığında bu değerleri karşılar mı sizce? bilmeden aldığım için bunları aldım ama araştırmayı önceden yapsaydım IMR alırdım.
linkini verdiğin koruma kartındanı almayı düşündüm ama o kartı alınca balans şarj cihazı da almak gerekiyor sanırım. pilleri resmini koyduğum tek pil şarj eden cihazla şarj edip pil yuvasına takayım diye düşünmüştüm. pil yuvasına da koruma devresi taksam bu sefer pilleri ayrı ayrı şarj edemeyecem. pilleri devreden sökünce devre arıza olarak algılayıp kullanılmaz hale geliyormuş. Laptoplardaki gibi yani. Laptop pilleri ni yeni pille değiştiren kişiler yine şarj olmasını sağlayamamış pilleri sökünce devre enerjisiz kalıp bozulduğu için.
pil yuvasına 4 pili seri bağlasam çekilen amperi karşılar mi bu piller acaba. paralel baglayinca pillerin dayanma gücü artar voltaj aynı kalır , seri baglayinca voltaj artar da çekilen akım piller arasında paylaşılır mı bilmiyorum.
bugün koctaşta 12v nicd akulu vidalamayı inceledim. 160 tllik bir cihaz. Benim vidalama da 12v ama koctaştaki benim cihazdan güçlü.yani benim cihaz eski ve işimi görse de 160 tllik cihazdan güçsüz olduğu için yapacağım masrafa değmez diye düşünüyorum. Lithium-ion dönüşümü için piller 25tl, pil yuvası 5 tl, balans şarj cihazı çinde bile 60 tl civarında, 25 tl de koruma devresi derken yapacağım masraf 100 tl yi geçiyor. einhell marka Lithium-ion çift pilli metal sanzimali 12v vidalama 220 tl. black&decker nicd akülü tek akü 160 tl. hani bendeki makita bosch filan olsa 100 tllik masrafa değer de mannesmann marka alman markası bir ürün kullanıyorum. kaliteli de eski olduğu için su andaki nicdler benimkinden güçlü oluyor.
en az masrafla şarjlı olarak kullanabilmek için pil ve şarj cihazını almıştım. güvenli değilse kenara atmak zorunda kalacağım. birsürü dönüşüm yapan var ama biraz garantici olduğumdan aklımda şüphe kaldı.
aldığım piller.
aldığım şarj cihazı
pilleri seri başlayacağım pil yuvası
dediğin balans şarj cihazı bu sanırım
buda almayı düşündüğüm koruma devresi
Huawei ascend mate 7 - Tapatalk