Saatlerin geri alınması ve İndirimli elektrik tarifesi.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan haydut25
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

haydut25

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Siteyi ziyaret et
Arkadaşlar geçenlerde bir konu açmıştım.Bu akıllı saatlere bağlı tarifeler hakkında.Şu indirimli denilen tarife vardı.İnsanların en az elektrik kullandığı saatlerde indirimli, saat 17 ile 20 arası bindirimli.Yanlış hatırlamıyorsam tabi.

Kış geldi.Bir çok alet edevat elektriğe bağlı.Tabi havada 1 saat erken kararınca bunun üzerine aydınlatma elemanlarını açakta şart oldu.Biz hadi istanbulda biraz daha gündüzü fazla yaşıyoruz.Ama yine de 1 saat kaybımız var.Sonuçta hayatımızı idame ettirmek için alacakaranlıkta olsa ışıkları açacağız.Artı bir yük.Doğalgazı da kullanmak zorundayız kış geldi.Oydu buydu şuydu derken adamlar baya kar ediyor.Adamlar güya indirimli fatura tarifesi yaptılar ama matematiğe vurursan baya bi bindirimli tarife.Tutup gece yarısına kadar doğalgazsız ışıksız televizyonsuz mu yaşayacağım? Adamlar vatandaşı biçer döverle biçip dövüyo vallahi.

Kemal üstadım dünya üzerinde görmediğin saçmalıkları bizim ülkemizde her dakika her an görmek mümkündür. Tedaş büyük bir şekilde özelleştirildi. Yani satıldı. Buna karşın satılmış bir kurumun kaçak tüketilen elektrik bedellerini vatandaşına ödeten bir oluşum var.

Sen kurumu satıyorsun. Ve buna karşın adamlar kurumu alıyor ama kaçaktan dolayı açıklarını da dürüst vatandaşın sırtına sarmaktan geri kalmıyor ve sende sadece izliyorsun.

Var mı? böyle bir uygulama dünya üzerinde bir başka ülkede?

Arkadaşlar geçenlerde bir konu açmıştım.Bu akıllı saatlere bağlı tarifeler hakkında.Şu indirimli denilen tarife vardı.İnsanların en az elektrik kullandığı saatlerde indirimli, saat 17 ile 20 arası bindirimli.Yanlış hatırlamıyorsam tabi.

Kış geldi.Bir çok alet edevat elektriğe bağlı.Tabi havada 1 saat erken kararınca bunun üzerine aydınlatma elemanlarını açakta şart oldu.Biz hadi istanbulda biraz daha gündüzü fazla yaşıyoruz.Ama yine de 1 saat kaybımız var.Sonuçta hayatımızı idame ettirmek için alacakaranlıkta olsa ışıkları açacağız.Artı bir yük.Doğalgazı da kullanmak zorundayız kış geldi.Oydu buydu şuydu derken adamlar baya kar ediyor.Adamlar güya indirimli fatura tarifesi yaptılar ama matematiğe vurursan baya bi bindirimli tarife.Tutup gece yarısına kadar doğalgazsız ışıksız televizyonsuz mu yaşayacağım? Adamlar vatandaşı biçer döverle biçip dövüyo vallahi.
Kemal abi,o indirimli tarife işi akıllı saat takmakla olmuyormuş.Ben de öyle sanıyordum,üst komşum var Tedaşta çalışan.Ona sordum abi bu indirimli tarife olayı nasıl oluyor,benim saatim akıllı saat yararlanıyor muyum diye.Yararlanmak istediğine dair başvuru yaptın mı dedi.Yapmamıştım,hayır dedim.O zaman başvurup,talep etmen gerekiyor dedi ama bana sorarsan hiç yapma dedi.Saat 17:00 ve 22:00 arası zamlı oluyor,sonra indirimli oluyor dedi.Yani en çok kullandığın zaman zamlı oluyor dedi.Standart tarife onun yerine daha kullanışlı dedi.Kendisi de standart tarife kullanıyormuş.Ben de değiştirmedim abi.Akıllı saatim var ama tarifem standart. :)

Kemal abi,o indirimli tarife işi akıllı saat takmakla olmuyormuş.Ben de öyle sanıyordum,üst komşum var Tedaşta çalışan.Ona sordum abi bu indirimli tarife olayı nasıl oluyor,benim saatim akıllı saat yararlanıyor muyum diye.Yararlanmak istediğine dair başvuru yaptın mı dedi.Yapmamıştım,hayır dedim.O zaman başvurup,talep etmen gerekiyor dedi ama bana sorarsan hiç yapma dedi.Saat 17:00 ve 22:00 arası zamlı oluyor,sonra indirimli oluyor dedi.Yani en çok kullandığın zaman zamlı oluyor dedi.Standart tarife onun yerine daha kullanışlı dedi.Kendisi de standart tarife kullanıyormuş.Ben de değiştirmedim abi.Akıllı saatim var ama tarifem standart. :)

Başvuru gerektiğini biliyorum.Bunu başvurupta indirimli saate geçenleri düşünerek yazdım.Bir de iyiki geçmemişim anlamında :) Düşünsene adamların indiriyoruz derken yaptığı vurgunu.Cahil halkı fazlasıyla uyutuyorlar.Bence indirimli saat tarifesini kullananların çoğu hangi saatte nasıl indirim olduğunu bilmiyordur bile.Birde saatlerin geri alınıp daha erken saatte elektriği kullanmaya başladığımızı sayarsan adamlar resmen vurgun yapıyor.Gerçi elektrik şirketleri özelleştirmeden sonra her türlü hukuksuzluğu yapmalarına rağmen kimse dokunamıyor.

emekli tedaş personeli olarak bildiklerimi yazayım.
birincisi;
3 terimli tarifeden yararlanmak için dijital elekktrik sayacı sahibi olmanız ve tedaşa 3 terimli tarifeden kullanmak istiyorum diye dilekçe vermeniz gerekir.
ikincisi;
3 terimli tarifedeki uygulama saatleri;
T1 tarifesi 06.00-17.00
T2 tarifesi 17.00-22.00
T3 tarifesi 22.00-06.00 saatleri arasındadır.
bu arada dijital sayaçlar ileri ve geri saat uygulamasını ( yıllardır uygulanan standart tarihler arasında ) kendi hafızasında proğramlı olduğu için otomatik olarak kendisi yapar.
ancak değişik markadaki saatlerin proğramlarından, çalışma prensiplerinden veya kısmen hasar almalarından dolayı elektrik sayacındaki zaman saati ileri gidibilir veya geri kalabilir.
dolayısı ile 3 terimli veya puantlı tabir edilen tarifeden elektrik kullanırken kolunuzdaki saate göre değil elektrik sayacındaki saate göre kullanmanız gerekir.
bu tarife ne için çıkarılmıştır? tabi ki bizler ucuz elektrik kullansın diye değil, akşam hava kararıp herkesin eve dönüp elektrikli aletleri kullanmaya başladığı, ışıkları yaktığı puant tabir edilen elektrik kullanımının pik yaptığı saatlerdeki elektrik şebekesindeki yüklenmeyi berteraf etmek için.
bazılarınız hatırlar 15 yıl kadar eskilerde üretilen elektrik üretimi tüketimi pek karşılayamadığı zamanlarda meskenlerde kullanılan aylık elektrik tüketimi 150 veya 200 kwh geçince katlamalı olarak fatura ediliyordu.
işte bu 3 terimli tarife o zamanların ürünüdür. katlama olayı kalkınca 3 terimli tarifenin avantajı bitti yerine o zamanlar pazar günleri indirimli tarife koyacaklardı onu da yapmadılar.
bu tarifeler kimin için avantajlıdır? geceleri üretim yapan fırın gibi işletmeler, geceleri sulama yapan tarımsal sulamalar veya geceleri fazla elektrik tüketen işyeri, mesken vs.
meskenler için avantajlımıdır? bu tamamen kullanım durumuna bağlı çünkü
örnek bir fiyatlandırma yaparsak; 1 kwh standart elektrik ücretini 100 krş varsayarsak
T1 tarifesi 95 krş
T2 tarifesi 180krş
t3 tarifesi 60 krş gibi.
gündüz saat sabah 6 ile akşam 5 arası standart tarife ile nerede ise aynı fiyat. fark akşam ve gece tarifesinde, akşam en yüksek elektrik kullanımının olduğu 5 ile 10 satleri arasında % 80 gibi daha pahalı. gece en düşük kullanım olduğu akşam 10 ile sabah 6 saatleri arasında % 40 gibi daha ucuz.
bu sebeple standart şekilde yaşayan ve elektrik kullanımı olan bir ailede bu tarifenin bir avantajı olmaz hatta zarar bile edebilir.
kimler için avantajlıdır? öncelikle çok elektrik tüketen( yani aylık 400 kwh ve üzerinde ) bir ev ise ve tarife saatlerine titizlikle riayet edebilecekse.
bu ne demek? çamaşır, bulaşık, ütü, fırın işlerini akşam saat 10 dan sonra yapabilecekse ve 17-22 saatleri arasında mümkün olduğu kadar az elektrik tüketebilecekse.
ve yahut ben çalışıyorum ve ya öğrenciyim akşama kadar evde yokum zaten akşam 10 dan sonra eve gelip yatıyorum, sabaha kadar da klima veya elektrik sobası yakıyorum diyorsa bu tür kişiler için kullandığı elektrik sarfiyatına göre aylık 10-20-30 lira gibi bir tasarruf sağlar.
kendi tüketim alışkanlıklarını kontrol etmek isteyen ve dijital sayaca sahip olanlar ellerindeki sayaç okuma ihbarnamelerine baksınlar.
bir ayda tüketilen T1, T2, T3 tüketimlerini incelesinler.
bu sistemde basitçe T3 tüketimi T2 tüketiminin 2 katı ve daha fazlası olmadıkça kar etme şansı yoktur.
bu başaramam diyorsanız hiç bu işe bulaşmayın. sağın solun lafına da pek kulak asmayın.

Başvuru gerektiğini biliyorum.Bunu başvurupta indirimli saate geçenleri düşünerek yazdım.Bir de iyiki geçmemişim anlamında :) Düşünsene adamların indiriyoruz derken yaptığı vurgunu.Cahil halkı fazlasıyla uyutuyorlar.Bence indirimli saat tarifesini kullananların çoğu hangi saatte nasıl indirim olduğunu bilmiyordur bile.Birde saatlerin geri alınıp daha erken saatte elektriği kullanmaya başladığımızı sayarsan adamlar resmen vurgun yapıyor.Gerçi elektrik şirketleri özelleştirmeden sonra her türlü hukuksuzluğu yapmalarına rağmen kimse dokunamıyor.

cahil halkın uyutulduğu falan yok aslında, tarife belli fiyat belli ve bütün kurumlarda her yerde asalı canı isteyen kendisi başvurup kullanıyor.
bir de dijital sayaçlar ileri ve geri saat uygulamalarını proğramları gereği otomatik olarak yaparlar.
bu nedenle yanlış bilgilerle kurumları suçlamayalım lütfen.
o kadar aptal insanlar var ki; ben tedaşta bu işle ilgili şef iken akşama kadar;
akılllı (dijital) sayaç az yazıyor diye sağlam sayacını değiştiren, değiştirmek isteyen onlarca insan gelirdi.
her yerde tarife bilgileri ve fiyatları asılı olduğu için; heee deyip onaylamak yerine her gelene işimi gücümü bırakıp en az yukarıda yazdığım kadarını bazen daha fazlasını anlatır ve hesap makinesi ile hesap eder gösterirdim.
bazıları ben öyle duymadım teşekkür ederim deyip giderdi bazıları da sağdan soldan duyduğuna inanır 10-15 dakika her şeyi anlatıp hesaplarla izah ettiğim halde bana inanmaz olsun ben geçmek istiyorum derdi.
şimdi ben bu tiplere beter olun demekten başka ne diyeyim?
bunlar sonra ne oluyordu dersen % 90 ni 1-2 ay sonra yandın Allah faturam 2 ye katladı diye geri gelirdi.
ayrıca; özel olsun kamu olsun Türkiye de elektrik ile ilgili fiyat, tarife vs. her ne varsa tamamını devletin kurumu olan E.P.D.K. yani ELEKTRİK PİYASALARI DÜZENLEME VE DENETLEME KURULU belirler ve uygular.
hiç bir kurumun ferdi olarak müdahalesi söz konusu değildir.

Son düzenleme:
cahil halkın uyutulduğu falan yok aslında, tarife belli fiyat belli ve bütün kurumlarda her yerde asalı canı isteyen kendisi başvurup kullanıyor.
bir de dijital sayaçlar ileri ve geri saat uygulamalarını proğramları gereği otomatik olarak yaparlar.
bu nedenle yanlış bilgilerle kurumları suçlamayalım lütfen.
o kadar aptal insanlar var ki; ben tedaşta bu işle ilgili şef iken akşama kadar;
akılllı (dijital) sayaç az yazıyor diye sağlam sayacını değiştiren, değiştirmek isteyen onlarca insan gelirdi.
her yerde tarife bilgileri ve fiyatları asılı olduğu için; heee deyip onaylamak yerine her gelene işimi gücümü bırakıp en az yukarıda yazdığım kadarını bazen daha fazlasını anlatır ve hesap makinesi ile hesap eder gösterirdim.
bazıları ben öyle duymadım teşekkür ederim deyip giderdi bazıları da sağdan soldan duyduğuna inanır 10-15 dakika her şeyi anlatıp hesaplarla izah ettiğim halde bana inanmaz olsun ben geçmek istiyorum derdi.
şimdi ben bu tiplere beter olun demekten başka ne diyeyim?
bunlar sonra ne oluyordu dersen % 90 ni 1-2 ay sonra yandın Allah faturam 2 ye katladı diye geri gelirdi.
ayrıca; özel olsun kamu olsun Türkiye de elektrik ile ilgili fiyat, tarife vs. her ne varsa tamamını devletin kurumu olan E.P.D.K. yani ELEKTRİK PİYASALARI DÜZENLEME VE DENETLEME KURULU belirler ve uygular.
hiç bir kurumun ferdi olarak müdahalesi söz konusu değildir.

Şöyle bir durumda söz konusu.İşletmelerde çalışan her persone sizin gibi hassas olacak kadidesi ülkemizde malesef söz konusu değil.Örneğin, vatandaşa gönderilen ve yasal sorumluluk olan ''faturanızı ödemezseniz elektriğinizi keseceğiz'' ihbarnamelerinin bina kapılarına sıkıştırılıp rastgele bırakıldığını gördüm.İlgili kuruma telefon edip ihbarnameleri düzenleyen yasayı hatırlattığımda ''biz her vatandaşın tek tek kapısına gitmek zorundamıyız'' şeklinde bir cevap aldım.Bu sadece bir örnek.Bu konu hakkında kendinizden örnekler vermişsiniz.ÖZellikle özelleştirmeden sonra ''torpille!'' alınan elemanlar o kadar bilgisiz ki, vatandaş ne kadar bilmiyorsa emin olun yeni alanan elemanlarda o kadar bilgisiz.Buna şahit oldum.Ne şekilde?Kurumda bir devir işi için bulunuyordum ve vatandaşın biri bu tarifeleri sordu.Bizim bilgimiz yok falanca numaraya telefon edin onlar biliyordur şeklinde cevap aldı.Keşke kurumlarda çalışan bütün personeller sizin kadar vatandaşa karşı hassas olsalarda, vatandaş bu kadar bilgsiz olmasa.Ayrıca bu konuda şöyle bir durum var, ne zaman en çok dikkatimi çekti bu konu; tv de bir muhabir alış eline mikrofonu eminönü'nde indirimli tarife diye dolaşıyor.Kimsenin birşeyden haberi yok.Bu vatandaş nasılsa indirimli geçeyim dediğinde ne olacak?Hai elektrik şirketlerinin vatandaşı yolmasını genel anlamda söylemiştim.Sadece bu konuda değil.Ama dediğim gibi, keşke bütün kurum personeli sizin gibi vatandaşa bilgi versede halk neyin ne olduğunu öğrense.

İleride ne olur bilemem ama mekanik sayacımdan ve faturamdan memnundum.Daha pahalı olmasına karşın mevcut sayacı kalibrasyon yapılmasını istedim.Şu an sıkıntı yok.Faturam aynı.Değiştirenlerin birçoğu faturaların artmasından şikayetçi.

İleride ne olur bilemem ama mekanik sayacımdan ve faturamdan memnundum.Daha pahalı olmasına karşın mevcut sayacı kalibrasyon yapılmasını istedim.Şu an sıkıntı yok.Faturam aynı.Değiştirenlerin birçoğu faturaların artmasından şikayetçi.

Bende memnundum.Ta ki apartman yönetimi değiştireceğiz diyene kadar.

Geri