Trafik Para Cezasına İtiraz

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan sahin67
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sahin67

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
1 Şub 2011
Mesajlar
229
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
Siteyi ziyaret et
arkadaşlar 2-3 ay önce aracıma ceza yazmıştı polis abiciklerim, sağolsunlar varolsunlar.bende itiraz etmiştim, karar bugün geldi, para cezasını ödeyeceğim konusunda karara bağlanmış.ama yüksek mahkememiz sadece cezanın hukuka uygunluk kısmını değerlendirip, ona göre karar vermiş..kafama takılan kısmı ise aynen şu şekilde.

"park için yeterli alan bulunmadığı, trafik uyarı levhası olmadığı, görevlilerin yeterli denetim yapmadıkları gibi itirazların ise mahkememiz tarafından değerlendirilebilecek hususlar olmadığı gözetilerek...başvurunun reddine karar verilmesi gerektiğisonuç ve VİCDANİ kanaatine varılmıştır."

yukarıda açıklamış olduğum gibi bir cümle var, benim itiraz ettiğim bu konuları,acaba başka mahkemelermi inceliyor, onu merak ettim.
 
Belediyeler binalarına otopark yeri yapmayanlara sadece para cezası kesiyorlar, bu kesilen paralarla kendilerinin otopark yapacaklarını taahhüt ediyorlar ama kimin sokağında/caddesinde belediyenin yaptığı otopark var? Caddeye araç park etmek yasak ama aynı caddenin belediye tarafından ücretli park yeri olarak belirlenmesi serbest. Sen yasayı gereği gibi uygulama, yasağa uymayanlara göstermelik cezalar kes yıllar sonra bu yara kanamaya başlayınca her yere park yasağı levhalarını dik. Bizdeki modern şehircilik anlayışı maalesef bu şekilde. Trafik suçuna neden olan unsurları araştırmak "bizim mahkememizin görevi değil" demek ise bir nevi acizliktir, madem vatandaşa yardımcı olacaksın o zaman adres göster değil mi? :(
 
Son düzenleme:
park için yeterli alan bulunmadığı, trafik uyarı levhası olmadığı, görevlilerin yeterli denetim yapmadıkları


sanırım yukarıdaki görevler, İl Trafik Komisyonu kararlarına göre uygulandığından mahkemeler denetleme yada değerlendirme görevi taşımıyorlar.

yada her vatandaşın itirazını kabul edersek, bunun önünü kesemeyiz düşüncesiyle de konuyu üstlerinden atmış olabilirler.

polis hırsızı yakalar, mahkeme/savcı serbest bırakır. yakalayamasaydı ise polis soruşturma geçirecekti.

aynı bunun gibi, polisin her yazdığı cezayı mahkeme iptal edecek olursa, polisler de artık bazı sürücü hatalarına duyarsız hale getirilmiş olur...

bırakalım da polis son karar birimi olsun. elbette ceza artniyet taşımıyorsa ve hatamız olmadığı halde ceza yazılmışsa.

ama 140 hıza çıktığımızda, gelen radar cezasına Allah aşkına itiraz etmeyin de , mahkemeler işlerine baksın...
 
Geçtiğimiz günlerde benzer bir başlık da ben açmıştım. Zira bana da birbuçuk ay sonra ceza makbuzu geldi. Önce araştırdığımda mahkemeye verdiğimde cezanın iptal edilebileceği yönünde idi. Ancak sonradan öğrendim ki Mahkemelerde çok sayıda iptal olunca Emniyet genel müdürlüğü tabiri caizse kelime oyunu yaparak Nisan 2011 de yönetmeliği yeniden düzenlemiş. Bana göre tamamen ahlaksızca kanunlara aykırı bir düzenleme. 2010 yılında Emniyet genel müdürü; emniyet müdürlerine hitaben bir konuşma yapıyor ve diyor ki. "Arkadan trafik cezası yazmayın. Bu caydırıcı olmuyor ve vatandaş işlediği trafik suçunun önemini kavramıyor" Ama aynı kurum bir yıl sonra utanmadan yönetmeliği değiştiriyor ve yeni yönetmeliğe göre adeta insanların savunma hakkını elden alıyor. örneğin eski yönetmeliğe göre tespit edilen trafik suçu 1 hafta içerisinde postaya verilmek zorunda idi. Yenisine göre 11 ay sonra bile postaya verebiliyor. Peki sizin bu durumda savunma hakkınız gaspedilmiyormu? 11 ay önce oradamı idiniz orada değilmiydiniz nasıl ispatlayacaksınız. Yada önceden makbuzda en az iki trafik görevlisinin imzası olması gerekirken şimdi bir polis yetiyor. Eğer size gıcık olan bir trafikçi varsa vay halinize. Kısaca yavaş yavaş bir polis devletine doğru gidyoruz ve sonumuz hayrolsun arkadaşlar.
 
Trafik cezalarına itirazda, sulh ceza mahkemeleri sadece evrak üzerinden inceleme yapıp karar veriyorlar. Keşif, bilirkişi veya diğer delillerle ilgilenmiyorlar. O yüzden kararda VİCDANİ kanaaine varılmıştır yazıyor. Hakim o günkü vicdanına kalıyorsunuz kısaca.
 
Benim o cümleden anladığım "Hiç boşuna uğraşma o parayı ödeyeceksin!" oldu.
 
ödeyecez artık, emniyet müdürlüğü personelinin birisi ana yolu kapatana ceza kesmiyor, birisi işyerimin önüne koydum diye ceza kesiyor diye şikayette bulunacak değilim.aslında ben o dilekçede daha çok döktürecektim ama arkadaş fazla gitmeyelim boş ver dedi.....canımız sağolsun....ne diyelim...
 
.............ya da her vatandaşın itirazını kabul edersek, bunun önünü kesemeyiz düşüncesiyle de konuyu üstlerinden atmış olabilirler...........
ama 140 hıza çıktığımızda, gelen radar cezasına Allah aşkına itiraz etmeyin de , mahkemeler işlerine baksın...

Aynen dediğin gibi. Her türlü itiraz davasını sade vatandaş açınca dava genelde kaybediliyor, bir adli personel açınca (en son cam filmindeki gibi) hemen kazanılıyor. Ne kadar ilginç bir hukuk sistemimiz var.
Radar olaylarındaki itirazlar genelde plakanın yanlış okunmasından kaynaklanıyor. Mesela benim abim hayatında hiç gitmediği Erzincan'da radara girmiş, üstelik abimin aracı beyaz Renault 11, radara giren araç ise siyah lüks bir jeep, işin ilginç yanı araçların ikisinin de plakaları aynı :(.


......... O yüzden kararda VİCDANİ kanaaine varılmıştır yazıyor. Hakim o günkü vicdanına kalıyorsunuz kısaca.
O vicdanın vereceği karar çok önemlidir, hele ki hakim o gün ters tarafından kalkmışsa. Hukuk sistemi çok net olmalıdır, vicdanın kullanımı kişiden kişiye, hakimden hakime değişkenlik gösterir ;).
 
Devleti devlete şikayet etmek bu ülkede pek geçerli değil malesef :) Arada bir devlette şaşırıyor kendini suçlu kabul ediyor , o zaman da zaten tv'lere konu oluyor hemen. bkz. Cam filminden ceza olayı gibi.
 
Geri
Üst