Araç temizliği nasıl yapılmalıdır, araç nasıl yıkanır?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan GTi.OnuR
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

GTi.OnuR

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
12 Eki 2009
Mesajlar
489
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
Araç temizliği denilince aklımıza ilk gelen olay aracın yıkanmasıdır.Tepeden tırnağa yıkanan bir araç temizliğin en büyük parçasıdır evet ama acaba aracımızı düzgün yıkıyormuyuz?

Öncelikle araç yıkanması için geçerli bazı maddeleri size bir kez daha hatırlatarak konumuza başlayalım;
- Aracınızı güneş ışığında yıkamayınız,
- Aracınızı yıkamak için sabah erken saatleri yada öğleden sonra serin olmasını bekleyin,
- Aracınızı yıkarken sabun olarak bulaşık deterjanı kullanmaktan sakının,
- Aracınızı ılık su ile yıkayın,
- Aracınızı yıkarken yumuşak bir bez kullanın,
- Aracı sık sık suyla ıslatın,
- Aracın tamamını bir seferde yıkamaktan, fırçalamaktan sakının. Aracın üstü, önü, arkası ve yanları olarak ayırdığınız bölgeleri sırasıyla yıkayın,Kaynakwh:
- Aracınızın cilasını ihmal etmeyin, Oto Şampuan ve bakım ürünlerinin sıkça kullanıldığı Amerika’da araç sahiplerinin yaklaşık %3 ‘ü araçlarını yıkarken kullandıkları sert kimyasal maddeler sahip bulaşık deterjanı gibi otomotiv yıkamak için geliştirilmemiş sabunlarla araçlarına zarar vermekte.

Araçların yılda 2 sefer cilalanması aracın dış yüzey koruması için tavsiye edilirken sürücülerin % 48 ‘i bu tavsiyeye uymamakta.

Gelelim aracımızı nasıl yıkayacağımıza;
öncelikli olarak aracı yıkamadan evvel tekerlek ve jantları yıkamaya, çamurlarını akıtmaya dikkat etmeliyiz. Bu şekilde aracımızın gövdesini ve boyasını tekerlek ve jantlardan çıkabilecek çamur gibi zarara sebebyet verebilecek maddelerden sakınmış oluruz. Beyaz şerite veya üzerinde beyaz yazıya sahip olmayan lastiklerimizi sert bir fırça ile temizleyebiliriz. Jantımızın tipine göre yumuşak veya sert bir fırçayla jantlarımızı temizledikten sonra gövdeyi yıkamaya başlayabiliriz.

Aracınız için oto şampuanı kullanabileceğiniz gibi boyayı koruyan özel katkılardanda kullanabilirsiniz. Aracın tepesinden yıkamaya başladığınızda size tavsiye edilen yıkama biçimi yıkadığınız alanın işini bir seferde bitirmek, yani hem sabunlamayı hem durulamayı peş peşe yapmak. Tepeyi yıkadıktan sonra aracın yıkayacağınız bölümleri ön, yanlar ve arka olmalı, en az ayda 1 sefer kapı içlerini temizlemelisiniz. Durulama esnasında suyu yukarıdan aracın tüm yüzeyine dağılacak şekilde durulanacak alana tatbik etmelisiniz.

Aracınızı duruladıktan ve yumuşak bir bezle kuruladıktan sonra dilerseniz aracınıza cila yapabilirsiniz. Cila için dikkat etmeniz gereken en büyük husus aracın yüzeyindeki yabancı maddelerden aracınızı kurtarmanız. Bunun için gelişmiş bir araç temizlik ürünü kullanabilirsiniz. Cilayı nasıl kullanmanız gerektiği cilanın üzerindeki kutuda açıklanmıştır, bu uyarıları dikkate alarak aracınızın cilasını yapabilirsiniz. Cila yaparken dikkat edeceğiniz hususlardan en önemlileri güneş ışınlarından aracınızı sakınmanız ve aracınızın temiz olduğundan emin olmanızdır.
 
Güzel paylaşım

ek olarak verebilecegim, fırça ve sünger kullanımından kaçınmak

kaporta üzerinde sadece Mikrofiber Eldiven kullanmak
kovamızda ince kum pislik ve benzeri materyaller birikebileceginden dibine kesinlikle temas etmekten kaçınmak.
 
Ben Genelde yumuşak ve çok kıllı fırça kullanıyorum ama olmazsa eldiven alalım ama süngerdeki gibi kirler hapsolup çizmeye başlamaz mı ?
 
aynen böyle yapıyorum zaten .teşekkürler
 
Sünger de mi zararlı? Ne kullanmam lazım alternatif?

mikrofiber yıkama eldiveni veya koyun postu yıkama eldiveni tavsiye ederim. ben kendi fırçasız yıkama sistemimi(basınçlı yıkama mak+foam lance) kurdum oldukça memnunum.

Valla ben çıplak elle yıkıyorum. Ne sünger ne microfiber.

cildinizdeki gözenekler kiri güzel hapsediyor mu bari :D
 
savaş abinin tarifini uyguladım. mazotlu havlu yaptım
süper oldu
onunla siliyorum,ışıl ışıl
çok güzel parlıyor
teşekkürler savaş abi
 
Aracınızı kesinlikle fırca ile yıkatmayın. Benzin istasyonundaki otomatik makinelere kesinlliklle sokmayın. Süngerden bile huylanıyorum ben. Kendim yıkarken elle yıkıyorum. Sonra üstünden mikrofiber ile geçiyorum. En sonuunda da üstüne QuickWax atıyorum.

YIkamaya verdiğinizde; araca çok yakından çok tazyikli su tutturmayın; ve yıkamacınızdan emin olun. Marka yıkamaların çoğu dahil, kullanılan şampuan çok kalitesiz,hatta deterjan olabiliyor. Kullanılan şampuanın otomotiv için üretilmiş kaliteli bir marka olması çok önemli. İkincisi yıkamadan sonra sildikleri bezler ; çoğu kullanılmayan t-shirt vs kullanıyor kurlamak için,bazısı da silecek. Bunlar direk çiziyor arabayı. Araçta tente varsa tenteye gerekmedikçe şampuan sıktırmayın. Tenteye tazylikli su tutturmayın.

Yıkama için swissvax veya Sonax Butik öneririm. İstanbulda daha özenli yıkayan bir yer yok. Reklam demeyin ben sizi düşündüğüm için söylüyorum ;) Onlarla bir ortaklığım yok. Sonax Butik çok ilgili ve alakalı,aracınızı ister siz çekiyorsunuz yıkamaya isterseniz de mekanın sahibi gelip alıyor..Çalışan çıraklara kesinlikle bırakmıyorlar. Yıkama sonrası aracınızdan sular akmıyor.Geçen gün CarrefourSA daki Speedy'ye bıraktım arabayı geldim adam rölantide vtec acmaya calısıyor... Bir daha tövbe götürmem oraya.

Swissvax Türkiye'deki en iyi yıkamalardan biri herhalde ama araç yıkama 50 TL. Boya koruma 2500 TL civarı... Gelen araçlar Bentley'ler Maserati'ler Ferrariler falan. İsviçre firması.
 
Geri
Üst