Klima gaz kontrolü aynı değerde kompresyonif etkiyle yapılmalı
Gaz ikmali yapanlar, doğal olarak aynı makine (Alman Bosch, yerli el-ci yada daha pahalı ikmal makineleri) ile vakum ile kaçak testi yaptıktan sonra bütünlemeye geçiyorlar.
Yaygın klima servisleri ve buzdolabı döneminden kalma eski ustalar ise bunu bildikleri ve bastıkları gazın heba olmasını önlemek için sızıntı (kaçak) tespiti için ayrıca bir kompresör cihazıyla çalışıyorlar, yani gaz basıncına eşdeğer 19 değerine bağlayarak ve bu kapalı devre sisteme hava basarak, sızıntıyı tespit ediyorlar.Var ise; kaçağın yerini tam olarak bulmak için malum fosforik maddeyi ve UV feneriyle gözlüğü kullanıyorlar.
Zira vakumla bazen kompresörün conta ve keçesinden olası kaçak çok-çok zor anlaşılıyor.
İkmal öncesi yapılan (en azından bu yapılmış olmalıydı!) vakum da çok uzun süre beklenmiş olsa idi (2 saat en az) belki 1 atmosfer den çok daha az kayıp görülmüş olur du ki bu kaçak bile 24 saatten önce sisteminize basılı 134a nın çoktan boşalacağını işaret ederdi!.
Kaçak için illaki bir boru, radyatör yırtığı/deliği akla gelmemeli, bazen boru bağlantı contalarından hatta kompresörün kendi gövde contasından dahi çok-çok düşük değerlerde hava-köpük kaçağı gözlenemeyen mini sızıntılar oluyor.Zaten toplam 600 ila 900 gr kadar basılmış 134a gün geçmeden uçup gidiyor.Kaldı ki klima sistemindeki basınç kontrol müşiri 5 in altına düşünce kompresörü korumak için kompresöre giden akımı kesiyor.
Sizin kullanıcı olarak yapabileceğiniz ilk tespit, gaz dolum sibopunun kapağını açarak teker sibobuna benzeyen iğneye (134a nın ikmal edildiği) çok-çok kısa bir an dokunup güçlü-güçsüz bir basınç reaksiyonunu gözleyebilmeniz...
Basınç çok az veya hiç yoksa klima kapalı devre sisteminiz için kesin kaçak teşhisini koyabilirsiniz.
Eğer basınç güçlü yani gaz bütünleme sibopundan iyi ve güçlü bir tepki alırsanız, müşir arızası aramanız gerekir.
Bu ilk tespiti yapmanız çözüm işinizin rotasını kolaylar.
Sisteminize ikmal yapana dönmeniz zaten her iki durumdada ne yazık ki kaçınılmaz!
En azından gazınız uçmuş ise bunun hesabını kısmende olsa ikmal yapanın kendisine sormak olanaklı olabilir!
Yukarıda belirttiğim hususuda düşünmeli bazen vakumla görülemeyen kaçaklar varki bunları ancak kompresyon (havayı vakumlamak yerine aynen içine gaz yerine bir başka aletle gaz basıncı ile aynı ölçüde hava basarak) ve uzunca bekleyerek ölçerek tespit olunuyor!
Kimi servisler bu yüzden 2buçuk 3 saatten önce olmaz diyorlar.
Yinede zaman ustasına ve cihazına göre göreceli...
Siz ilk tespit için fıslatma deneyini yapabilirsiniz.
Birde klimayı açtığınızda kulağınızı iyi verin ve gözünüz motor RPM saatinde olsun. Klima kompresörü açıldıktan birkaç saniye sonra şak diye bir ses çıkarır.Motor devri bu açılış anında eğer kompresör çalışmaya başlamışsa da çok az düşer (rolantide).
Bu şaklama kompresördeki magnetik kavramanın açıldığını ve kompresörün motordan dönü almaya başladığının işaretidir.
Bu magnetik kavrama sargısı (bobini) tıpkı debriyaj gibi çalışır.Farkı basıyı elektrik akımı ile yapmasıdır.Siz klima komitatörünü açtığınızda sağlam bir magnetik sargı bağlı olduğu kompresör kasnağını V kayışından dönü alan diske doğru iter ve ŞAK diye güçlü bir ses çıkar!
Bu ses alınmaz ise kompresör devreye girmiyor teşhisini koyabilirsiniz.
Neden magnetik kavrama şaklamaz?
1.Gaz basınç müşiri, basınç düşükse akımı kestiğinden (sistem kompresörü korumak için kendini korumaya aldığından).
2.Klima komitatörünün (açma kapama anahtarı) kontaklarında yağlanma olabilir (klima komitatörü üst kısmına rastgelen havalandırma ızgaralarına takılan kokulu yağlı oto içi parfümlerin sızdırarak klima komitatörünün kontaklarının içine yağlı parfümü akıtması yüzünden), zaman-zaman akımı kesiyor olabilir.
3.Magnetik kavrama sargısının verniği hırpalanmış ve sargı zayıflamış olabilir.
Siz şimdi hemen klimayı açtığınızda şu şaklamayı (magnetik kavramayı) duymaya çalışın, şaklama yoksa, fıslatma (gaz basıncı aynen teker havası gibi yüksek olmalı) testini yapın.
Fıslama güçlü ve varsa, şaklama yoksa, müşhirden (genellikle basınç kontrol müşiri sorun çıkarıyor) şüpheleneceksiniz.
Haa bu kullanıcı testlerini yapamazsanız, gazı ikmal edene dönüp baktırın!
Zaten basınç kontrol müşiri burada en hafif arıza ki! bu müşiri bile bir usta değişecek şüphesiz. (inşallah magnetik kavrama sargısı hatası biraz uzak ihtimal olarak kalır)