%1 promil alkol ve sigara...

"TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yasa teklifiyle, alkol testini reddeden sürücü, ‘1 promil alkollü’ kabul edilerek 2 yıl hapisle yargılanacak. Sürücü koltuğunda sigara içmek de yasaklandı.

Alkol, sigara ve uyuşturucu ile ilgili düzenlemeleri içeren yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Yasanın getirdiği düzenlemelere uymayanlara 500 bin liraya kadar para cezası uygulanabilecek.

Teklif TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilirse, alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı yapılamayacak.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANANA 700 LİRA CEZA

Bugün'ün haberine göre 1 promil alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücülere 700 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 6 ay süreyle geri alınacak. Beş yıl içinde ikinci defa tekrarlanması durumunda 877 TL para cezası verilecek ve sürücü belgeleri iki yıl süreyle alınacak.

Üç veya üçten fazla aynı suçun işlenmesi durumunda ise bin 407 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgeleri her seferinde beşer yıl süreyle geri alınacak.

Alkollü çıktıkları için beş yıl içinde sürücü belgeleri ikinci defa geri alınan sürücüler, Sağlık Bakanlığı’nca ‘sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine’ alınacak. Ehliyetsiz araç kullananlara verilen para cezası 600 liradan bin 407 liraya yükseltilecek.

TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKMA

Uyuşturucu veya yeşil reçete ile satılan psikotrop madde içeren ilaçları kullanan sürücüler için de ağır cezalar kapıda. Bu maddeleri kullandığı tespit edilen sürücülere 3 bin 600 lira para cezası uygulanacak.

Sürücü belgelerine 5 yıl süreyle el konulacak. Teklif alkol testini kabul etmeyen sürücü manzaralarını da ortadan kaldıracak. Mevcut durumda 1 promil (halk arasında 100) ve üzeri alkollü şekilde araç kullananlar 2 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor. Ancak alkol testini kabul etmeyenler için bir işlem yapılamadığından bu kişiler beraat ediyordu.
Yapılan değişiklikle testi kabul etmeyenler 1 promil alkollü kabul edilecek. Dolayısıyla para cezasının yanı sıra 2 yıla kadar hapisle yargılanacak. Ayrıca, narkotik veya bir promil alkol aldığı tespit edilen sürücüler, TCK’nın “Trafik güvenliğini tehlikeye sokma” başlıklı 179.maddesine göre iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecek.

OTOYOLLARDA İÇKİ İÇMEK YASAK

Türkiye’de üretilen veya ithal edilen içkilerin üzerine, alkolün zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar konulacak. Otoyollarda ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek

Binde bir alkol bile belirtilecek

İçinde binde bir de olsa alkol varsa ürün ambalajı üzerine içerdiği alkol miktarı, alkol tamamen alınmışsa alkolün tamamen alındığı yazılacak. İçki satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları, dershaneler ve ibadethaneler arasında en az yüz metre uzaklık şartı aranacak.

Bitkisel nargile de tütün

Sigara ve diğer tütün ürünlerinin, özel araçların sürücü koltuklarında da içilmesi yasaklanacak. Tütün içermeyen bitkisel nargile ve sigaralar da tütün ürünü olarak kabul edilecek. Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Kanunu’nun ceza gerektiren fiillerinin bir yıllık dönemde tekerrürü halinde bir kat; ikinci tekerrürü halinde iki kat para cezası verilecek.

alıntıdır."

siyaset mi? hani nerde?
 
Kısaca; birileri birşeyler anlatmaya çalışıyor, diğerleri anlamıyor diyelim. Kimse alkollü araç kullanmayı, içip içip yollarda nara atılmasını desteklemiyor, hatta bazılarımız değil 0,5 promil 0,1 le bile araç kullanılmasını önermiyoruz. Eleştirilerin hemen hemen hepsi bunun arkasında yatan şark kurnazlığına. Önceden de dediğim gibi vatandaşının sağlığını düşünen iktidar içkiye, sigaraya, sofradaki tuza hatta beyaz unla yapılan ekmeğe bile müdahale ederken neden "çocuk koltuğu" gibi faydalı bir uygulamadan geri adım attılar? Mesela bunun cevabı şöyle olabilir mi? Her fırsatta, her düğünde 3 hatta 3 de yetmez 5 tane çocuk yapın diyen iktidara birisi de çıkıp "hem 3-5 çocuk yapın diyorsunuz hem de arabalarımızda çocuk koltuğu kullanacaksınız diye yasa çıkarıyorsunuz, bir çocuk koltuğu kaç para biliyormusunuz demiş olabilir mi? ;).
 
Trafikteki araçlarda sigara içilip içilmediğini kontrol etmekle görevli trafik polisleri ve ekipleri merak ediyorum artık sigaralarını nerede içecekler...
Yoksa bu yasa onları kapsamıyor mu?
 
Zaten bizim arapa ofsayt e birde ben sigara içerken trafik memuru gördüğümde ortaokulda sigara içerken öğretmeni görmüş gibi oluyom şimdi
 
Trafikteki araçlarda sigara içilip içilmediğini kontrol etmekle görevli trafik polisleri ve ekipleri merak ediyorum artık sigaralarını nerede içecekler...
Yoksa bu yasa onları kapsamıyor mu?

Ya da arabasında sigara içerken yakaladıkları kişi birilerinin yakını çıkarsa ne yapacaklar :maden:
 
kervan yolda düzülür boşverin :)
 
Ya da arabasında sigara içerken yakaladıkları kişi birilerinin yakını çıkarsa ne yapacaklar :maden:
özür dileriz efendim buyrun yolunuza devam edin dicekler abi:D
hi birde burda ulasim dan sorumlu bir bakan ya radara girmisti, yada hafif alkollü yakalanmisti ceza kesildigi gibi direk bakanliktan istifa etti.
 
Son düzenleme:
özür dileriz efendim buyrun yolunuza devam edin dicekler abi:D
hi birde su burda ulasim dan sorumlu bir bakan ya radara girmisti, yada hafif alkollü yakalanmisti ceza kesildigi gibi direk bakanliktan istifa etti.

Biz de olsa o bakana madalya verilir :). Bizim bakanlar ne eylerse güzel eyler, TOKİ dere yatağına ev yaptı, selde o evlerin alt katında oturan vatandaşlar öldü, o zamanın TOKİ başkanı şu an bakan ;).
 
Trafik kültürü yasakla değil, saygıyla kazanılır. Maalesef diğer kişileri de, kendimizi düşündüğümüz gibi düşünmedikçe, değişen pek bir şey olmaz. Araba kullanırken içecek kişi alır sabahın köründe gene içer maalesef. Önemli olan bu kişilere (en azından çocuklarımiza ve gençlere) bunun doğru bir davranış olmadığını öğretmek,gerisi insanın kendisine kalmış.

Saygılar.
HTC cihazımdan gönderildi.
 
Geri
Üst