Yakıtla başa çıkıyorum tabi ama, bu mücadelede hayata bakış açımdan dolayı galip gelen benim
1-) İyi bir tütüncü buldum, paket sigaradan sarmaya geçtim hem az içirtiyor hem katkısı yok, hem de çok ucuz. Alkolü bıraktım demeyeyim de ara verdim, ve tüm bunlar bana ayda fazladan +2 depo benzin kazandırdı. Aylar önce günde 2 paket camel içerdim şimdi 5-6 tane sarma içiyorum. Tanesi 1.5 kuruşa denk geliyor. Üstelik makineyi ve tütünü almak yerine satıcıya sardırmama rağmen. Bir hesapladım, adam sigara başına 0,5 kuruş işçilik alıyor, ben sarsam tanesi 1 kuruş
2-) Çayı/kahveyi evde kendim yaparım, dışarı çıkacaksam 2 bardaklı litrelik termosum var ona koyarım, yaklaşık 10-15 bardak kahvede termosu amorti ettik mesela
3-) 20 liralık fajita yerine 2.5 liralık döner ayran favorim. İlle de fajita ise, malzemeler alınıp evde yapılırsa yaklaşık olarak 5 liralık bir maliyeti var. Tabi o sosları ve baharatlar başka yemeklerde de kullanılır ayrıca evde yapılırsa hiç yoksa hijyeninden emin olunur
4-) Arabayı kesinlikle yıkamacıya vermem en ucuz yer iç dış 20 alıyor. Ayda 2 kere versem 40 lira. 10 ayda 400 lira. 4 senedir arabam var, eder düz hesap 1600 lira sırf yıkamasına gitti bak. Zaten hangi ürünü kullandığı belli değil, sorunca piyasanın en kalitesi derler ama boyayı soldururlar. Sağını solunu çizmesi de yanında ekstrası. Süpürge zaten evin süpürgesi olduğu için ona para vermedim. Türkiye' den alabileceğim en kaliteli şampuanın 1 litresi 140 lira. 1 yıkamada 25ml kullanıyorum, yani 40 yıkama gidiyor. Elektrik ve su giderlerini de hesapladım, en kaliteli malzemelerle iç dış temizliğin maliyeti bana 5 lirayı geçmiyor. Makinenin parasını çoktan amorti ettim. Bir de pasta ve boya koruma yapıyorum, dışarıda sordum 1 uygulama için 1500-2000 liralardan söz ediyorlar. Benim onlarca uygulamaya yetecek kadar pasta ve boya koruma malzemelerinin, polisaj makinesi dahil toplamı 500 lira etmiyor.
5-) Ha diyeceksin ama arabayı yetkili servise götürüyorsun
Aracın bakımı ve tamiri için servise gidiyorum elimin yatkın olmamasından değil hem liftim yok hem de unutkanım ve neme lazım bir yerini daldırıp eksik yaparız da başıma parasal anlamda daha büyük işler açılmasın diyerek garantici davranıyorum
Gördüğün üzere cimri yada eli sıkı, aşırı tutumlu değilim. Tamamen gereksiz olan bu harcamalara karşıyım
Bunun gibi bir sürü yanında tasarruf sağlayıp tüketimi gereksiz engelleyen şey sayabilirim. Arkadaş guruplarında bulunan uyumsuz çıkıntı tiplerden de değilim. Yaptığım bu ve bunun gibi çeşitli tasarruf yöntemleri beni mutlu ederken bu sırada garip ve ah canım yazık gözüyle aşağılayıcı bakanlar da yok değil. Başkalarına göre güzel görünmek için kendimi mutsuz ve huzursuz edemem. Özellikle son yıllarda mantar gibi çıkan bistro ve kahveci dükkanlarında gırla kaynıyor böyle tipler. O adam parliament sigaranın üzerine zippo çakmak koyuyor ama pompaya yanaşınca 50 liralık diyor, ya da akbile 20 lira koyuyor. Ben ise sanki yaparsak zengin, saygın, kültürlü ve bilgili, yapmazsak kültürsüz ve fakir gibi gösteren bu yapmacık ve samimiyetsiz davranışların hiç birini yapmadığım için benzin kullanmama rağmen rahatça doldur diyebiliyorum
Özetle: Benzinle baş edebiliyorum
Not: Pütürü uyguladığın zaman konu açar mısın Olcay forum için faydalı olur hem de görmüş oluruz ilk ağızdan
Bir de fırça ile uygulanacaksa selülozik tiner ile biraz seyreltmek gerekiyor. 3-4 kg lık pütür bu iş için yeter sanırım