Merhaba arkadaşlar bu konuda size Corsa D için motor yıkama ve koruma uygulamamı paylaşacağım.
İşleme başlamadan önce motorun soğuk olması (ılık bile olmamalı) çok önemli aksi halde istenmeyen kötü durumlarla karşılaşılabilir.
Motor yıkama için kullandığım ürün yapı marketler ve bazı benzin istasyonlarında bulunabilen Sonax Motor Temizleyicisi.
Kaputu kaldırıyoruz ve beyin ve sigortayı çöp poşeti yada normal bir poşet ile su almayacak şekilde üstten kapatıyoruz.
Ardından gördüğünüz her yere Sonax Motor Temizleyicisini sıkarak bir fırça yardımıyla yağ kir ve çamur artıklarını fırçamızın müsaade ettiği yere kadar fırçalamaya başlıyoruz. Kullandığım fırça boya badana işlerinde kullanılan ufak fırçalar, yapı marketlerden ve nalburlardan ihtiyacınız olan ebatları kolayca temin edebilirsiniz.
Fırçalama işi bittikten sonra benzinlikte 1 liraya çalışan köpüğü sıkıp 2-3 dakika bekliyoruz.
Süre geçtikten sonra gene 1 liraya çalışan basınçlı suyu çalıştırarak motoru duruluyoruz. Buradaki püf nokta tabancayı uzaktan tutarak kaput altında bulunan soketlere ve kablolara zarar vermemek.
Motoru iyice duruladıktan sonra çalıştırıyoruz ve kenara geçiyoruz. Elimizi kolumuzu yakmamaya özen göstererek ulaşabildiğimiz her yeri güzelce kuruluyoruz, elimizin girmediği yerleri ise motorun sıcaklığı halledecektir. Görünürde hiç su kalmamasına dikkat edilmeli. Yaklaşık 15-20 dakika rölantide çalışan motoru kapatıyoruz ve tekrar soğumaya bırakıyoruz. Hava sıcaklığına bağlı olarak 15-20 dakika rölantide çalışan motor 1 saat içinde epey kurumuş soğumuş olacaktır.
Şimdi temizlediğimiz motorun temizliğini uzun süreler koruması için koruma altına alacağız.
Kullanacağımız ürünün adı Sonax Motor Cilası olarak geçiyor. Sarı renkli aerosol kapta bulunan bir ürün.
Kurumuş ve soğumuş motorun üzerine, kaput altında ne görüyorsak ne çok yakından ne çok uzaktan olacak şekilde sıkıp ince bir film tabakası oluşturacak şekilde homojen olarak sıkıyoruz. Ürünü çok sıkarsanız sprey boyalarda olduğu gibi akma yapabilir, uzaktan sıkarsanız araç boyasına yada camlara gelebilir. Zira bu ürün sadece kaput altında bulunan parçaları havadan ve sudan izole etmek ve parlak ve temiz bir görünüm oluşturmak için kullanılıyor.
1 kutu ürün ile ortalama 2-3 arabanın motoru koruma altına alınabilir, ne kadar kullanmanız gerektiğine o şekilde karar verin.
Ürünün kuruma süresi 10-15 dakika civarında ancak tavsiyem yarım saat geçmeden motoru çalıştırmayın.
Gelelim uygulama sonrası fotoğraflara. Ben ürünü akşam sıktım, kaputu kapatıp sabaha kadar kurumasını sağladım.
Ertesi gün yaklaşık olarak 150km yol yaptım. Hava yağmurluydu fakat motor üzerinde su tutmayan bir katman oluştuğu için motorda en ufak su izine rastlamadım. İşte 150km sonrası fotoğraflar.
Motor yıkamayı yapabilenlere bu şekilde motoru koruma altına almalarını tavsiye ederim. Motor elektrik ve sensör soketleri üzerinde oluşan katman su geçirmediği için ıslanmaya bağlı olarak arızaların önüne bu şekilde geçebilirsiniz.
Bu motor koruma ürününü ben Bauhausta gezerken 34 lira gibi bir fiyata aldım ancak internetten biraz daha hesaplı almayı düşünenlerin
http://www.otomaniax.com/ sitesinden almalarını tavsiye ederim.