Fan hararet müşürü

baybars0646

Kayıtlı Kullanıcı
31-Hatay
Öncelikle herkese iyi bayramlar.
Astra h aracım için 95lik termostat taktım lakin fan açma derecesi normal olarak 108 dereceden sonra, bunu 95 derecelik termostatla uyumlu olması için fan hararet müşürü var mı 97-98 derece gibi fan açan ve ya başka bir uygulama (yazılım harici)

Öncelikle ben size soğutma mantığını anlatmaya çalışayım sonrasın da siz sorduğunuz soruyu tekrar düşünüp bizlerle paylaşın. Motoru soğutmak için öncelikle yağdan faydalanırız, sonrasında soğutma suyu, sonrasında hava soğutma işlemlerine yardımcı olur. Şimdi aracımızı ilk çalıştırdığımız anda su sadece motorun çevresinde döner, motorun etrafında dönen su yeterli sıcaklığa ulaştığında sizin aracınız için 95 dereceye geldiğinde termostat açılır ve su motorun çevresi ile birlikte radyatör üzerinden dönerek gezmeye başlar. Bu noktadan sonra araç hareket halindeyse radyatör üzerinde soğutulan su motoru da soğutmaya devam eder. Bu döngüde bir yavaşlama olduğunda örneğin yoğun trafik veya motorun yüke binmesi (klima açılması gibi) gibi durumlarda sıcaklık yükselmeye devam eder, şimdi hava ile soğutmanın ikinci aşaması olan fan ile soğutma aşamaları başlar. Opel araçlar için genelde bu 3 kademedir 98-103-105 gibi hatırlıyorum. Sıcaklık bu değerlere geldiğinde fan kademeli şekilde müşürden aldığı bilgilerin ışığında sıcaklığı düşürmeye çalışır. Doğru bir soğutma sistemine sahip motorlarda genelde 3. aşamaya gelindiğinde soğutma başarılı şekilde yapılır ancak motorda soğutma sistemi kaynaklı bir arıza varsa işler sarpa sarabilir. Şimdi sizin soruya dönecek olursak bu akışın tam olarak hangi kısmına müdahale etmek istiyorsunuz ?

J kasa astralarda dijital termostat bulunur, bu işlemler yazılımsal olarak takip edildiği için yazılım üzerinde değişiklik yapılarak termostat daha erken açılsın diye komutlar gönderilir, ancak benim bildiğim kadarıyla fan döngüsüne müdahale edilmiyor. Daha doğrusu klima vb yapılardan kaynaklı karışık bir yapıya müdahale edilmek istenmiyor.

Öncelikle anlatımınız için teşekkür ederim. Termostat ile ilgili bir sorunum yok sadece fan açma sistemi ile ilgili yapabileceğim bir durum var mı onu merak ediyorum.
Bu reelsde fan açmadan bahsediyor.
Biraz baktığımda soğutma fanına bu komutu hararet müşürünün gönderdiğini gördüm. (Yani 95 lik termostat gibi 97-98lik hararet müşürü var mı.)
2:30 ile 3:10 saniyeleri arasında bahsettiğim durum sadece dirençle oluyorsa bu uygulamayı yapacak artık 😂

Fan kablosuna Direnç takılarak derece düşürülebiliyor. Uygulama mevcut. Kaç ohm direnç kullanılıyordu onu hatırlayamadım ancak YouTube üzerinde çalışma mevcut aratabilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: baybars0646
Fan kablosuna Direnç takılarak derece düşürülebiliyor. Uygulama mevcut. Kaç ohm direnç kullanılıyordu onu hatırlayamadım ancak YouTube üzerinde çalışma mevcut aratabilirsiniz.
Evet evet bu uygulamayı gördüm de ben direk fan müşürü ile (termostattaki mantık misali 105lik yerine 95lik gibi) bir uygulama var mı onu merak ediyorum

• Beğen
Tepkiler: turbo_j
Evet evet bu uygulamayı gördüm de ben direk fan müşürü ile (termostattaki mantık misali 105lik yerine 95lik gibi) bir uygulama var mı onu merak ediyorum

Eski Opellere Fiat müşürü takarlardı onu biliyorum fakat yeni araçlarda herşey ECU üzerinden kontrol edilmekte.

• Beğen
Tepkiler: Hasip
Geri