Öncelikle ben size soğutma mantığını anlatmaya çalışayım sonrasın da siz sorduğunuz soruyu tekrar düşünüp bizlerle paylaşın. Motoru soğutmak için öncelikle yağdan faydalanırız, sonrasında soğutma suyu, sonrasında hava soğutma işlemlerine yardımcı olur. Şimdi aracımızı ilk çalıştırdığımız anda su sadece motorun çevresinde döner, motorun etrafında dönen su yeterli sıcaklığa ulaştığında sizin aracınız için 95 dereceye geldiğinde termostat açılır ve su motorun çevresi ile birlikte radyatör üzerinden dönerek gezmeye başlar. Bu noktadan sonra araç hareket halindeyse radyatör üzerinde soğutulan su motoru da soğutmaya devam eder. Bu döngüde bir yavaşlama olduğunda örneğin yoğun trafik veya motorun yüke binmesi (klima açılması gibi) gibi durumlarda sıcaklık yükselmeye devam eder, şimdi hava ile soğutmanın ikinci aşaması olan fan ile soğutma aşamaları başlar. Opel araçlar için genelde bu 3 kademedir 98-103-105 gibi hatırlıyorum. Sıcaklık bu değerlere geldiğinde fan kademeli şekilde müşürden aldığı bilgilerin ışığında sıcaklığı düşürmeye çalışır. Doğru bir soğutma sistemine sahip motorlarda genelde 3. aşamaya gelindiğinde soğutma başarılı şekilde yapılır ancak motorda soğutma sistemi kaynaklı bir arıza varsa işler sarpa sarabilir. Şimdi sizin soruya dönecek olursak bu akışın tam olarak hangi kısmına müdahale etmek istiyorsunuz ?
J kasa astralarda dijital termostat bulunur, bu işlemler yazılımsal olarak takip edildiği için yazılım üzerinde değişiklik yapılarak termostat daha erken açılsın diye komutlar gönderilir, ancak benim bildiğim kadarıyla fan döngüsüne müdahale edilmiyor. Daha doğrusu klima vb yapılardan kaynaklı karışık bir yapıya müdahale edilmek istenmiyor.