Far camını açtım, yapışkanı nasıl temizlerim

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan omero72
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

omero72

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Siteyi ziyaret et
Merhaba

Öncelikle forum kısmını uygun seçmişimdir umarım.

Benim aracın sağ ön farı içeri su alıyordu ve açılıp içinin temizlenmesi gerekiyordu. O yüzden farı yerinden söktükten sonra dijital sıcaklık ölçer ve ısı tabancası ile far camının yapışkanını ısıtmak suretiyle yerinden çıkardım.
ph9qg.jpg

ph9xk.jpg

phb25.jpg

Resimlerde gördüğünüz gibi, cama yapışmış yapışkanlar var ve şimdi onları temizlemeliyim. Oda sıcaklığında o yapışkan sertleşiyor ve ancak yine ısı tabancası ile ~100 derece sıcaklığa cıkarınca yumuşayıp yerinden alınabilir hale geliyor. Henüz yerinden almaya başlamadım, far camı ve far tası resimde gördüğünüz gibi duruyor şu anda.

Bu noktada soracağım şey, 100 derecede yumuşattığım o yapışkanı hangi türde malzeme ile yerinden almalıyım?

Basit bir havlu ile mi, yoksa başka türde bir bez ile mi? Havluyu veya bezi alkol veya su gibi birşeyle ıslatıp mı almam daha iyi olur?

İyice sertleştikten sonra maket bıçağı ve düz tornavide ile kazınması lazım, tamamen temizlemek bazı yapıştırıcılarda imkansız gibi birşey, yerine kullanacağınız yapıştırıcıya engel olmayacak kadar temizlenmesi yeterlidir. Kullanılacak olan silikon için ise tavsiyem Dayson'dur.

zaten onu tamamen temızleyemezsın ısı tabncası ıle cok mudahale edersen far camı yamulur dıkkat et sertken falcata ve yan keskı ıle sok sokebıldıgını sonra yapıstrrkende far tasının kanalına sıyah sılıkon doldur fon makınası ıle far camının yapıskan kalan kısımlarını ısıtıp tak onlarda yumusıcagı ıcın cuk dıye oturur oraya

Tavsiye için teşekkürler. Yanlız tornavida veya benzeri şekilde kazımak şu an üstündeki yapışkan çok zor oluyor cunku kazıdıktan sonra hemen soğuyup tornavidanın ucuna yapışıyor. Tornavida ucundan çıkarmak için yine ısıtmak zorunda kalıyorum bu da 2 defa temizleme demek. O yüzden bir bez gibi birşeyle temizlemem gerekecek.

Bu arada yapıştırıcı olarak silikon tavsiyeniz güzel ancak sırf bu amaç için geliştirilmiş yapıştırıcılardan da var:

1: Bütil Bant (3M Pencere-Kaynak İzolasyon Şeridi / Cam Ayarında Bütil Bant)
[3m parça no'ları: 08610, 08611, 08612, 08620, 08621, 08622, 08625]
[Bilinen Napa parça no'ları: 4196, 4195, 4194]
TheRetrofitSource - OCi Butyl Rubber Glue

1-A: Nissan İzole Bandı (Nissan Bütil Lastik İzolasyonu) [TBirçok otomobil üreticisi tarafından kullanılan OEM tarzı izolasyon bantı]

Kullanıldığı bilinen diğer izole yapıştırıcılar: Bu yapıştırıcılar kullanılmakla birlikte çeşitli zorlukları vardır, bir kısmının örneğin Xenon merceğin erime sıcakllığı kadar yüksek erime sıcaklğı vardır:

2: RTV Ultra Siyah Silikon İzole [Yeniden açması zordur]
2-A: Normal Silikon İzole
2-B: Silicon II İzole
2-C: Stok OEM İzole [Tam doğru izole etmeyebilir]
2-D: Poliüretan yapıştıcı WURTH [yeniden açması zordur]
2-E: Sıcak Yapıştırıcı [Soğuk iklimlerde kırılgan olabilir]

valla usta ben sımdıe kadar 3 tane far actım karatma yapmak ıcın sıyah sılıkon ıle yapısıyor gerı kendı malzemesıde o zaten serıt bant felan tavsıye etmem dırekt sıcak soguktan su alır pısman olma derım
tornavıda ucu bı tornavıdanı feda etcksın yada dedıgım gıbı yap bak falcata yan keskı sokebıldıgını sök gerısınıde zaten sıkıntı olmuyor kanallar temızlendıkten sonra

Bende far karatmak için o kadar çalışmam oldu, en verimlisi Dayson marka silikonlar oldu, grisi ve siyahı var, yapıştırdınmı bir kere tekrar açman çok zordur.

bizim c lerin farları sökmek için tamponu indirmek lazım mı?

mst far karartma için n yapmak lazım?

kendimiz yapbilirmiyiz

bizim c lerin farları sökmek için tamponu indirmek lazım mı?

mst far karartma için n yapmak lazım?

kendimiz yapbilirmiyiz

Tampon inecek aga.

Çok zor değil ama, farların camının açılması ve temizlenmesi biraz sıkıntılı.

Bu arada ben orjinal far arıyorum, bulabilirsem hesaplı ve temiz far, sökeceğim bunları, satabilirim sana. :D (Rakamı ben belirlerim ama) :D

Bu tip işler için henkel siyah renk akvaryum silikonu yeterlidir. Kaç tonluk basnıçlı akvaryum camlarını tutuyor.

Bu tip işler için henkel siyah renk akvaryum silikonu yeterlidir. Kaç tonluk basnıçlı akvaryum camlarını tutuyor.

Valla 100-120 derecede eriyen her silikonu kullanabilirim. 130 ve yukarsı derecede eriyen sert birşeyse o zaman sıkıntı cunku benim farın plastiğinin erime sıcaklığı 128 derece (Mazda far sökümünü anlatan bir Amerikan makaleden baktım)

Isı tabancası ile yapıştırıcıyı eritirken bir ara fark etmeden plastiğe fazla yüklenmişim, plastiğin yanma kokusu geldi. Plastiğe zarar vermeden yapmak önemli.

Geri