GM-Toyota-Ford üretim sistemleri

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan iceboy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
neler varmıs böyle bilmediğimiz p.i.s.

toyota da siparişe göre üretim yapmıyor ki.. yine kendi tasarımını yapıyor.. ne üretirsem onu satarım mantığında yani aslında.. tek fark modele sipariş alarak üretime alması.. stok tutmaması...

Stok tutmak şu andaki kriz ortamında pek mantıklı bir iş değil ama işlerin normal döndüğü zamanlarda elinde stoğu olan firmaların siparişe göre üretimle çalışan firmalara oranla 1 adım önde olduğunu düşünüyorum düşünün bir araba almak için bayiye gidiyorsunuz bayinin elinde araç yok ve size 2 ay sonraya gün verebiliyorlar üstelik bu 2 ay içerisinde ürüne zam gelir mi yoksa indirim mi olur bunlar sizi ilgilendiriyor, siz böyle bir durumda size aracı max. 10 gün içerisinde teslim edebileceğini söyleyen firmayı mı yoksa 2 bekleten firmayı mı tercih edersiniz? tabi bu söylediklerimi bir ferrari yada porsche vs.. gibi firmalar için düşünmeyin bahsettiğim şey toyota,opel,vw,reno gibi firmalar..

toyota nın uyguladığı bu tps yi,bizim ülkemizdeki oto üreticileri ve iştirakci yan sanayiciler, yalın üretim sistemi adı altında uyguluyor ve bu sistem işçiyi tamamen robotlaştırmaya yönelik bir sistemdir,işçiyi daha fazla ucuza nasıl çalıştırırız,işçinin limitlerini nasıl zorlarızda üretimi artırırız vb.birçok şey.toyota krizden etkilenmedi deniyor ama bu krizde en önce işçi çıkaranlardan biri de ülkemizdeki toyota fabrikası.kriz falan hepside hikaye olan fabrikalarda eşşek gibi çalıştırılıpta karşılığını alamayan,en ufak bir krizde kapı önüne konan işçiye oluyor.

toyota nın uyguladığı bu tps yi,bizim ülkemizdeki oto üreticileri ve iştirakci yan sanayiciler, yalın üretim sistemi adı altında uyguluyor ve bu sistem işçiyi tamamen robotlaştırmaya yönelik bir sistemdir,işçiyi daha fazla ucuza nasıl çalıştırırız,işçinin limitlerini nasıl zorlarızda üretimi artırırız vb.birçok şey.toyota krizden etkilenmedi deniyor ama bu krizde en önce işçi çıkaranlardan biri de ülkemizdeki toyota fabrikası.kriz falan hepside hikaye olan fabrikalarda eşşek gibi çalıştırılıpta karşılığını alamayan,en ufak bir krizde kapı önüne konan işçiye oluyor.

Aynen katılıyorum...Burnumun dibinde ne işler dönüyor..Çalıştığım firmaToyota'ya mal veriyor...Adamaların çay molalarındaki nesceflerine bile el koymuşlar..Temizlik bölümünde çalışan taşeron şirketleri bile ilten cıkardılar..Wc temizliklerini işçileri yapıyor şimdi...Başka daha birçok içler acısı durum..Ayrıca yalın değişim bir balon sadece...Yan sanayi yalaka olmadıkça ve sadece ona iş yapmadıkça işe yaramaz..

Aynen katılıyorum...Burnumun dibinde ne işler dönüyor..Çalıştığım firmaToyota'ya mal veriyor...Adamaların çay molalarındaki nesceflerine bile el koymuşlar..Temizlik bölümünde çalışan taşeron şirketleri bile ilten cıkardılar..Wc temizliklerini işçileri yapıyor şimdi...Başka daha birçok içler acısı durum..Ayrıca yalın değişim bir balon sadece...Yan sanayi yalaka olmadıkça ve sadece ona iş yapmadıkça işe yaramaz..
siz ülkemizdeki durumdan bahsediyorsunuz ki malesef ülkemizde böyle algılanıp uygulanıyor,
yalın üretim teknikleri eğitimleri ve uygulamalarında bizzat bulundum görevim gereği,
toyota'nın ne niyetle sistemi geliştirdiğini de, bizim şirketlerin nasıl anlayıp uyguladığını da gayet iyi biliyorum,
çıkışındaki amaç işçiyi robotlaştırmaktan ziyade her konuya müdahale edebilen yetkin işçiler yetiştirmek ve tutmaktı çıkış amacı. ama dediğiniz hale getirildi malesef, zaten şu ddönemde bazı yöneticilerin ve firmaların reklam amaçlı bikaç kelime öğrenip ısıtıp ısıtıp sürdükleri detayını ve amacını zerre kadar bilmedikleri bi sistem halinde

efe de araştırmasını yaptı o da katılacaktır bu söylediklerime

Çalışan açısından diil, yönetim açısından bakalım lütfen ;)

öyle tabi bu dünya yöneticiler üzerine kurulu zaten,işciyi kim takar ki,altta kalanın canı çıksın misali :(:(:(
adaş efeyi yanlış anlamışsın
sistem açısından bakmayı kastediyor,

Geri