izmir'in yerlisiyim. Üniversite sebebiyle 5 yılım Ankara da geçti. İş icabı istanbul a sık sık gidiyorum. Bazen kendimin bazen kiralık araçlarla 3 büyük ilde de biçok kişiden daha fazla yol yapmışımdır. Toplam 13 yıllık ehliyetimle yurt içi ve dışında toplam 5 ceza yedim, ama bunların hiçbiri kaza sebebiyle değildi. 3 tanesi radar, (sırasıyla 1997 afyon civarı 135 km/s meşhur düzlükte; 1998 bilkent yolu 105 km/s shell in karşısındaki in cin top oynayan arazide; 2008 de 87 km/s hızla izmir pınarbaşında 4 şeritli çevreyolunda) 1 tane düsseldorf ta hamburg plakalı araçla pazar günü boş sokakta park cezası, 1 tanede ankara da izmir plakalı araçla park cezası.
Bunca yıl hiç büyük kaza yapmadım, çok şükür hiç bir yayaya da çarpmadım. Ama dikkatimi çeken nokta şuki: yediğim tüm cezalar pusu cezasıydı.
Almanya da 3 sene yaşadım ve şunu iyi biliyorum, araba sayısına oranlandığında kaza yapma oranları TR den daha az. Bu süre boyunca Almanya nın tamamını gezdim ve hız sınırı olmayan bölümlerde otoyolda 260 km/s hızın tadına vardım. Sonra TR ye geldim ve otoyollarda uçsuz bucaksız yollarda 130 km/s hızla giderken beni sollayan plakası yukarı kaldırılmış (okunamayan) motosikletleri gördüm. Aynı motosikletlerin 300 km/s hızla 63 plakalı tırların dorsesine saplandığını da gördüm.
Biraz uzadı ama, kusura bakmayın. TR de herşey göstermelik yapılıyor. Eğer bu iş hızı sınırlamakla olsaydı Almanya da (dünyanın en iyi otoyol ağına sahiptir) otoyollarda TR deki gibi 130 km hız sınırı olurdu. Oysa adamlar ölçmüş biçmiş sadece bağlantı noktalarında yolun yoğunluğuna göre hızı sınırlıyorlar. bu bölgelerde de hiç kimsenin gözünün yaşına bakmadan cezayı yazıyorlar.
TR de ise yolun en sıkışık olduğu ve yolun düzene en ihtiyaç duyduğu dönemde kontrol yapılacağına, saat 9 dan sonra ekipler poğaçasını alıp yola tezgahı kuruyor, ve o günkü kotasını doldurmaya çalışıyor. dikkat edin öğlen molası sırasında kimse ceza yemez. ya da pazar günü kimseye park cezası yazılmaz. Oysa ben özellikle belirttim, almanya da yediğim tek ceza park cezasıydı, o da pazar günü nasılsa memurlar çalışmaz diyerek aracımı bırakmamdan dolayıydı. Ama adamlar akıllı, trafik pazar günü de aktığına göre pazar günüde denetime çıkıyorlar, ve benim 45 dakikalığına bıraktığım yerde yazıp gitmişlerdi. Diğer yandan TR de nasıl park cezası yenir??? Ankara da izmir plakalı araç aranır ve bulunur, sonra bu yabancı plakalı araç ufak tefekse çekilir, büyükse yazılır, ama önündeki arkasındaki hemşeriler yarım saat boyunca megafonla uyarılır, şayet duymazlarsa yazılır.
Bu ülkenin her işinde olduğu gibi trafik kuralları da fossssss. Benim 87 km hızla radara girdiğim pınarbaşı çevre yolunda herkes frene asılıyor. Şu anda ordaki ekibin işleri kesat, hatta belki kaldırmışlardır bile. Eğer bu sınırlamalar gerçekten işe yarasa, ya da yaratılsa bu ülkede kaza sayısı düşer, trafikte küfür etmeden gidebiliriz. Ama ben 13 senedir pek bi fark göremedim. Aynı tas aynı hamam.