lpg kitiniz ne kadar iyi olursa olsun maalesef lpg uçucu bir gaz değildir, serbest kaldığında havadan ağır olduğu için dibe çökme eğilimi vardır, piyasada çok iyi kitler var fakat gazın özelliği bu, emniyetli gaz kullanımı ancak doğal gazla mümkündür.
Bu yorumu neye dayanarak yaptığınızı bilmiyorum ancak hatalı bir bilgilendirme barındırdığı için düzeltmek gerekiyor...
LPG kitiniz ve tank ekipmanınız TSE ve ECR standartlarına uygun üretilmiş, teknik standartlara göre monte edilmiş ve bakımlı ise her zaman için güvenlidir. Doğalgaz da benzer koşullarla güvenlik sınırları içerisinde kullanılabilir. Ancak bir kademe daha büyük bir risk içerir...
Doğalgaz araçlarda "Compressed Natural Gas" (CNG) olarak kullanılır. Yani sıvılaştırılıp hapsedilmesi için soğutma ekipmanları gerektiğinden pratik olarak sıvı değil çok çok yüksek basınç altında sıkıştırılmış olarak kullanılır. Yani Doğalgaz tankının içine tank hacminin 200 misli gaz basılır. Bu durumda tank doluyken 200 bar basınca sahiptir. (atmosfer basıncının 200 katı!) LPG tankı ise kullanım esnasında 7-10 bar basınç altındadır. Yani dolu bir doğalgaz tankının 20-25 te biri!
Bu demek olur ki, eğer CNG tankı patlarsa LPG gibi sadece o arabadakileri değil, çevresindeki 10-15 arabadaki insanları da öldürür veya yakınında bulunduğu bir binayı da eğer çok sağlam değilse yıkabilir.
Patlayan bir doğalgaz tankı ciddi bir bomba etkisi yaratır. LPG tankından 25 kez daha şiddetli patlar.
Tabi bu ekipmanlar belli bir standartta üretilir. Ortalama CNG tankları 50-100 kg arasındadır. Buna rağmen bu depo 200 km civarında bir menzil sağlar size. Ayrıca mutlaka performans kaybı olur. Bir de eğer kit iyi ayarlanmamışsa motorunuzu feci şekilde yıpratır.
CNG çok iyi bir sistem değildir. Ancak, İran, rusya gibi doğalgazın bedavaya yakın bedellerle satıldığı yerlerde popüler olmuştur.
Ben Ermenistanda patlayan bir CNG tankının 17 kişiyi öldürdüğü bir kaza hatırlıyorum. Bu 17 kişi elbette CNG li aracın içindeki 4 kişi ve 13 şanssız çevre sakiniydi...
LPG her zaman için CNG den daha güvenli, performanslı ve pratik bir sistemdir. CNG daha güvenlidir ve iyidir gibi bir önermede bulunmak mümkün değildir.