"made in P.R.C." sizce hangi ülke?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan san
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Çok uluslu bir firmanın Çin'de üretim yapması ile yerel bir Çin firmasının üretimi arasında dağlar kadar fark var. Çok uluslu firmalar hem girdi hem de çıktıda belirli kalite standardlarına sahiptir. Firma Çin'de de olsa hammaddeler farklı ülkelerden temin ediliyor olabilir. Çin'de üretim yapılmasının sebebi ucuz işçilik...

elektronik parçaları bu kadar ucuza ve çok üreten bir ülke nasıl her yerde olamazki.devir teknoloji devri. çinlilerde bunu çok iyi başarıyor.yapamadıkları elektronik ürün kalmadı.tek diyceğim helal olsun bu çinlilere. nerelerden nerelere getirdiler ülkeyi.nedense bir biz başaramadık şu olayı. bu kadar büyük, bu kadar güçlü, bu kadar çok hammaddesi olan bir ülke teknolojii %99 yurt dışından alıyor. o yüzden hem made in china ya hemde made in PRC ye devam:))

Yazılanları okudumda ne kadar sığ yaklaşıyorsunuz olaya arkadaşlar...

Benim işim ve mesleğim dış ticaret.Çin faktörü her türlü piyasa şartlarında şu anda bambaşka bir seviyede.Siz Japon pazarı adı altında 1 liraya satılan ürünler olarak Çin malı diye kıyaslama yapıyorsunuz fakat olay o şekilde değil..

Daha bu hafta Hong Kong Polytechnic University den Çinli bir heyet geldi hepsi üst düzey eğitmenler ve bize seminere geldiler.Çinni bütün gelişmelerinin sebeplerini dinledik çok keyifliydi.

Size ufak bir kaç bilgi vereyim belki fikriniz değişir;

Çin'den kalitesiz ürün çıkması çok normal.Çok büyük bir nüfus var ve istihdam sağlanıyor iyi kötü ama 12 yaşında hiç tecrübesi olmayan çocuklarda bazı ürünler yapılırken kullanıldığından o tarzda kalitesiz ürünler çıkabiliyor...

Hepiniz Çin'e laf edersiniz ama şu anda hepimizin bir cep telefonu var ve bu cep telefonunlarının %60 Çin'de komple yapılmakta! %92 lik bir kısımıda Çin'de yapılmakta komponent olarak.Yani made in Finlandia diye Nokia telefonum var edasında gezip hava atanlarda esasında birnevi Çin malı kullanmakta.Sadece montaj için parçaların Finlandia ya getirilmesi yada çko ufak görsel eklentilerle telefonu 0 dan Finlandia da üretmiş olmazsınız...

Çin Devletine eğer Avrupa ve diğer gelişmesini önlemek isteyen ülkeler kota koymasaydı zaten ekonomide en büyük dev Çin olucaktı 10 sene gibi bir süre sonra.Koyulan kotalar şu durumda mali tabloda bunu 25 yıl ileriye aldı.Yani ekstra başka kotalar ve tarife dışı engeller ile karşılaşılmazsa 35 yıl sonra zaten Ekonomi devi Çin olucak istediğiniz kadar olaya o boyuttan yaklaşın.

Adidas ve Nike yaklaşık 7 yıldır %80 üretimini Çin'de yapmaktadır.Bütün bilgisayar parçaları yaklaşık olarak %94 gibi bir değer söz konusu' Çinde üretilmektedir.Monitörünüzün arkasına bir bakın bakalım ne görüceksiniz?

Ayrıca ufak bir tüyo meslek gereği ;)

Herhangi bir Çin'li firma ile mal için görüşürsünüz size dünyanın her yerinde olan çalışma şekline göre fiyat verirler.

3.50 USD / parça gibi...

Fakat siz onlara ürün başına 3.50 yerine 2.0 USD teklif edersenizde yapmayız asla demezler.Ama kaliteyi düşürürler asla dayanıklı bir mal olmaz... Çin'de her üründe olmasada 7 kalite Faktörü vardır.

Ve 3.50 ye ortalama kalitede alacağınız malın birebir aynısını(görüntü olarak) 5 USD a da üretilmektedir ve işte o arkadaşların bahsettiği 6 yıllık Çin malı adidas lar bu tarzda kaliteli ürünlerdir.

Uzun lafın kısası Çin'den en kalitesiz seviyede,defolu ucuz ürün bulup Türkiyeye satan kesim yüzünden herkes Çin'i kötü bildi ama esasında bu şekilde değil.Biraz araştırma yapsanız çok daha iyi olur..

Seminerlerde aynı şeyleri bizler de dinledik. Ve ellbette fiyata göre kalite değişir.
Ucuz işçilik, hızlı üretim, kopya arge gerçekleriyle dünya ekonomisinde çinin geldiği yeri kimse küçümseyemez tabi ki.Ve yine kullandığımız ürünlerin her geçen gün artarak üretim ya da montaj ayağının bu ülkeye kaydığını da herkes biliyor görüyor... Bunlar için araştırma yapmaya gerek yok.

Paylaşımın için de teşekkürler ama tecrübe ve bilgi aktarımının önüne çok bilmişlik havası katan bir uslüb kullanmasan daha doğru olur. Zira sen daha ilkokuldayken biz çin mallarını denizyoluyla dünyaya taşıyorduk.

çine kötü diyen aynaya baksın...

yok en ucuz çin malını en yüksek karla satıp kısa yolla mercedese binmeye çalışan ve bunlara inanıp anaları ağlayarak üretim yapmaya çalışan çin halkına çamur atan tüketiciye benim lafım.

Tartışırken üslubumuza dikkat edelim.Konu içinde hoş olmayan sözler kullanılıyor.

bunun farkında olan çok az bir kısım var Türkiye de. suç çin in değil. bizim satıcıların. 2 yerine 5 kar elde edeyim diyor. en dandik, en ucuz ürünleri ülkemize getiriyor ve aynı ülkenin evlatlarıyız demiyor, başlıyorlar bizi sömürmeye. evet kendi insanımız bizi sömürüyor. bizlerin aklında çin ürünleri çok kötü diye yer etmesinin tek sebebi budur bence

Yaw ben milleti anlamıyorum bugün milliyette bir resim galerisi var eski reklamlar diye onu açıp bakın bundan 30 sene önce ne kadar çok Türk malı varmış arabadan bebek arabasına dünya kadar o markaların hiçbiri şimdi yok kendi malımızı üretemez olmuşuz almaktan tüketmekten başka hiç birşey yapmıyoruz bunun yanında üretenede laf söylüyoruz.
off allahım off ne haldeyiz.

senin idarikin de sorun var galiba, yazılanları bir daha oku . Kimsenin üretene bişey dediği yok, desek nelur hem. Üreten zaten yatırdığı nispetinde alacağını alıyor. Ülke olarak üretme özürlü olduğumuzun çin malları hakkında görüş bildirmeme engel mi!
-------------
Özellikle son 90lı yıllardan sonra dünya pazarında disposable(kullan at) ürünler rağbet görmeye başladı. Bu gerçeğin altında da iyice hızlanan teknoloji ve bunun sonuçlarının özellikle metropollerden başlayarak insan sosyolojisi üzerinde yaptığı değişimler yatmaktadır. Tüketicilerin sürekli daha farklıyı ve değimi araması ekonomi kurallarını da değşitirdi. Çok tutulan şarkıların bile anca 1 ay dinlendiği bir dünyadayız artık. Çinlilerin üretim anlayılşı da bu tencere kapak oldu.

Şimdi... en başta da lafım çin mallarını beğenmediğimi söylemekten ibaretti ama sen kişi hedef alıp, ortamın gerilmesine neden olacak cümleler kuruyorsun. Aynen devam edersen bende uslübumu bozacağım.

Konu,yönetim tarafından incelenmeye alınmak üzere kilitlenmiştir.

İyi forumlar..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri