[...]Ayrıca kaliteli Xenon kullanırsanız yağmurlu ve karlı havalarda sorun yaşamazsınız. İlk xenonu Tipo aracımda kullanmıştım tabi ucuz xenon setti tam bir fiyaskoydu normal havalarda bile önünü zor gösteriyordu. 2006 Opel Astra, 2006 VW Golf, 2009 Fiat Bravo araçlarımda hep xenon kullandım ve hiç sorun yaşamadım. Dediğim gibi önemli olan doğru kit ve doğru far ayarı.
Üzgünüm ama uzaktan yakından alakası yok. Bu bilgilerle uygulama yapmayın. Yapılır diyene de inanmayın.
Xenon ampuller aşağıda bahsedeceğim bir istisna dışında sadece Xenon lensli farlarda kullanılır. Reflektörlü farlarla kullanılmaz. Yansıma örüntüleri farklı olduğu için, normal reflektörlü fara takılmış Xenon ampul olsa olsa belirli bir koşulda düzgün aydınlatıyormuş gibi görünecek, bu koşul dışında (yani normal sürüşte) sapıtacaktır. Bu optik biliminin bir gerçekliğidir. Size denkgelmemiş olması doğa kanununu değiştirmez.
Aynısı LED için de geçerli. LED için tasarlanmamış reflektörlerde LED ampuller kullanılmaz. Test etmedim ama LED'in Xenon'dan bile beter olduğunu tahmin ediyorum. Xenon hem daha geniş dalgaboyu aralığında, hem de çevresel dağılan bir aydınlatma sağlıyor olmalı. LED tek renkte ve yönlü ışıma yapar.
Her ikisi için de, özel tasarlanmış reflektörleriniz veya lensleriniz yoksa, her koşul için hem karşıdan gelenin gözünü almayan, hem de halojenden daha iyi aydınlatma sağlayan bir ayar yoktur. Her koşuldan kastım hava durumu, havanın karanlık/aydınlık düzeyi, çevre aydınlatması, yolun yansıtıcılığı, çevre yansıtıcılığı, farın kirlilik durumu, fardaki kirliliğin türü (damla damla mı, katman halinde mi) gibi bir sürü koşul. Garajınızda farı ayarlar oldu zannedersiniz ama yola çıkınca iş değişir.
Dolayısıyla, yapmayın böyle işler.
İstisnayı anlatacağımı söylemiştim. Çok çok nadir olmakla beraber, özel Xenon ampullerle kullanılan özel reflektör tasarımına sahip araçlar var. Sanırım 1990'larda çıkmış bir miktar. Sonra bakmışlar lens işi daha iyi, ona geçmişler. Bunu anlamanın en kolay yöntemi arabanızın dünyada reflektörlü Xenon farla satılmış bir modelinin olup olmadığına bakmak ve varsa bu farın sizinkiyle aynı olup olmadığını parça numarası vb. ile kontrol etmek. 2000'lerde hiç böyle bir araç görmedim. Bildiğim tüm araçlar Xenon için lens kullanıyor.