Anlata anlata dilimd tüy bitti ama gene tekrarlamak boynumun borcu
1- Landi'nin Opel garantisi diye birşeyi YOK. Opel Türkiye ye telefon açın. Opel Insignia başta olmak üzere Turbolu araçlarının hiçbirine LPG takılmasını tavsiye etmiyor. Ve takılan araçlar garanti kapsamı dışına çıkıyor. Size bahsedilen garanti bayinin size verdiği ve kendi bünyesinde olan garanti. Atıyorum siz başka bir ildeki opel yetkili servisine giderseniz motorunuz her türlü garanti dışıdır.
2- Yağlamalı sistemin bir garantisi yok. Yağlamalı sistem yokken ilk çıktığında Insignai için Landi gene garanti veriyordu, sistem %100 uyumlu diyorlardı. Sonra 25binde-50binde araçlar sapır sapır dökülmeye başladığında önerdikleri sistemin uyumsuz olduğu ortaya çıktı. Şimdi tuttular bir yağlamalı sistem bu uyumlu diyorlar. Nasıl güveneceksin?
3- Yağlamalı sistemdeki mantık yağın motor bloğuna verilmesi subapları soğutması. Ama çoğu markada bu iş gelişi güzel yapılıyor. Yani yağ belirli aralıklarla hiçbir hesap kitap olmadan bloğa veriliyor. Oysa siz dip gaz yaptığınızda, turbo peak yaptığında veya sürekli üst devirlerde kullandığınızda subapların soğumaya ihtiyacı oluyor. Yağlama sistemi böyle bunları göz önüne almadan atıyorum 1 saatte bir kez bloğa yağ gönderiyor. Oysa ki turbo her peak yaptığında ve siz her 3500 devrin üstüne çıktığınızda o yağın soğutma için verilmesi gerek.
4- LPG kuru bir yakıt. Siz kuru yakıtla çalışan bir sistemin içine yağ gönderirseniz bir süre sonra meydana gelen sıcaklıktan ötürü blok içinde ve subap çevresindeki yağlar kurumlaşmaya başlar ki bunun zararı çok fazla olur.
Bana göre çözüm yağlama değil benzin verilmesidir. Şu an benim 1.6T GTC aracımda olan sistem bu şekilde çalışıyor. Turbo peka yaptığında ve araç 3500deviri her geçtiğinde sistem LPG ile birlikte benzin le de besleniyor. Böylece hem fakir karışıma düşmüyor hem de benzinin soğutma etkisi kullanılıyor. Ve bu gelişi güzel değil bahsettiğim durumlarda devreye giriyor.
Bir diğer husus da turbo araç kullanmayı bilmekle ilgili. Sürekli sıkıştırır, aracım gidiyor diye sert kullanır, sürekli üst devirlerde gezerseniz ve buna karşılık motor ve turbo yağlanmasına yeterli özeni göstermezseniz araç LPG olmadan da kırılır.