arkadaşlar merhaba yardımlarınızı bekliyorum aracım 2003 vectra elegance aracımın aküsü biraz zayıfladığını hissediyorum aracın 60000km bakımı için özel servise gidicem fakat bakım kitapçığında 60000km bakımında akü asit kabını değiştirin diyor fakat ben akünün nasıl açılacağını bilmiyorum saf su ilave etmek istiyorum özel servis bu aküler bakım gerektirmez diyor bazı arkadaşlar saf su ilave etmiş fakat onlara ulaşamadım sizden yardım bekliyorum
ilk mesajı uzunca ben yazmıştım ama benim mesaj uçmuş, bir daha yazayım.
70-80 li yıllar ve daha öncesi aküler ziftli akü idi.
yani dış kabı siyah sert bakalit, içerisinde akü gözleri ve üzerinde eritilerek dökülmüş zift olan aküler.
30 yaşın üzerindekiler kamyonlarda falan görmüşlerdir.
o zaman teknoloj bu kadar ileri olmadığı için akünün içerisindeki kurşun plakalarını dışarıdan alan sanayideki yerel akücüler aküleri kendileri de imal ederdi.
dayanma süresi 3-4 yılı geçmeyen bu aküler bittimi sökülür, içerisindeki gözler atılarak yenisi takılır, üzerine ertilmiş zift dökülerek yenilenir ve kullanılırdı.
sizin kitapçık nuhun zamanında kaleme alınanın kopyası olduğu için hala o ifadeler duruyor.
gelelim bakımsız akü lafına; akü üreticileri tarafından, satılan akülerin kullanım ömrü daha az olsun ve daha fazla akü satalım diye uydurulan bir laftır.
istisnai olarak jel akü gibi bakımsız aküler vardır ama o aküler tam kapalıdır. ne üstünde göz kapakları ne de tahliye deliği vardır.
madem bakımsız akü ne diye göz kapaklarını koyuyorlar, tamamen kapalı yapsınlar. ya da göz kapaklarını koydular ne diye üzerine etiket yapıştırıp göz kapaklarını gizliyorlar ve bakımsız yazıyorlar.
şimdiki aküler her ne kadar eskileri kadar bakım gerektirmese de yine bakıma gerek duyar.
bakım yaparsanız 7-9, yapmazsanız genelde ömrü 4-6 senedir.
bakımdan kasıt ta, gözlerdeki elektrolit sevileri eksildikçe saf su ilevesinden ibaret.
iyi bir aküyü yeni taktığınızdan itibaren arabanın şarjında bir problem veya kaçak durumu yoksa ve gözlerdeki elektrolit seviyesi eksildikçe saf su ilevesi yaparsanız an az 7 sene kullanırsınız, 8-9 yıl kullanan çok var.
akünün üzerindeki yeşil görünen göze de şu anlamda pek itibar etmeyin.
gözlerdeki elektrolit seviyesi iyice azalıp peteklerin üst seviyesine düşünceye kadar yeşil göstermeye devam ediyor ve yeşil azalmaya başladımı aküye bakım yapmak için bazen geç kalınmış oluyor.
bir de akü birkaç yıllık olunca oto elektrikçisinde bomesini ölçtürüseniz iyi olur.
sonuç olarak; BANA GÖRE üzerinde göz kapakları olan bakımsız akü yoktur.
akünüzün daha fazla hizmet etmesini istiyorsanız akünün üzerindeki etiketi kaldırıp 5-6 ayda bir göz kapakları açıp elektrolit seviyesine bakın.
eksilmişse belirtilen hizaya kadar kadar saf su ilavesi yapılırsa akünün ömrü 2-3 yıl daha uzar.
akü su eksiltmeye + kutba en yakın gözden başlar, önce + kutba en yakın olan gözü açın suyu eksilmişse bütün kapakları açıp kontrol edin eksilmemişse diğer gözlerde zaten eksilmemiştir.
akü 3-5 yıl kullanılmış ve hiç su ilavesi yapılmamış ve gözlerde su iyice eksilmişse bir oto elektrikçisine uğrayıp bomesini ölçtürün.
akü bitmemişse ve gerekiyorsa asitli su, gerekmiyorsa saf su ilave eder ve kullanmaya devam edersiniz.
benim aracımın üzerindeki akü; araç 2006 yılında fabrikadan çıktığına göre en iyimser olarak 2006 yılı imalatı varta marka.
ben arada bir suyuna bakıyorum, farlarım gece gündüz sürekli açıktır araç dizel olmasına rağmen bu güne kadar çalıştırmak için sıfırın altındaki sıcaklıklarda bile daha 2 defa marş basmadım.