polat abi hele şükür

93-94-95 vectra gt hakkında bilgi alacaktım senden.
turbo nasıl bir şahlanma yaratıyor bu aracta?
kalkışları nasıldır?
cok yakar mı?
gecen halı sahaya giderken avukat bi abimizin vardı,bindim araca arka koltuga sanki arabada değilmişsin gibi o derece harika..
ısıklarda görenler kafa ceviriyor..
aracın gidişi harika boğulma yok aracta istersen şehir içinde hep 1. viteste git harika bişey..
dizel turbo bir aracla benzinli turbo bir aracın turbolarının calısma prensibi aynımıdır?
turbo hangisinde daha canlı olur?
furkanım opel marka olarak yeniyim fazla bilgim yok ama genel manada konuşacağım.
gt 150 beygir olanlar değilmi, bizim bir abide vardı memleketde trafiksiz yollarda bile çok yakardı diye hatırlıyorum. başka şikayetinide duymamıştım.
turbo her araçda kullanılan malzemeye göre %20 ila %50 arasında güç artışı sağlar. hani bu modifiyecilerin stage1 stage2 gibi tabir ettikleri olay.
buraya dikkat "TURBO AYNI KULLANIMDA ASLINDA EKONOMİ SAĞLAR" ancak bizim kullanım şartlarımız değişiklik gösterdiğinden mutlaka fazla yaktırıyoruz. ama bu fark bence o araçda 400 kuruşdan 500 kuruşa çıkması olur.
turbo her motoru yorar, ömrünü kısaltır. fabrikaların az beygir yüklemesi veya turboyu kullanmaması bundandır.
ayrıca araçda bazı yerler üretilirken belli standartlarda üretilir. mesela 150 beygirlik motora o beygire dayanacak şanzıman ve difransiyel takılır. ama sen bu motoru 180 beygir yaparsan şanzımanı ve difransiyeli kırman an meselesi olur.
tabi bu motor parçaları içinde geçerli, piston, sekman, enjektör, sibop, conta kısacası herşeyi turboya dayanıklı hale getirmek lazım yoksa onlarda limitlerinde çalışacaklarından kırılmaları an meselesi olur.
ucuz yollu turbo taktıranlar bu yüklerin maliyeti yerine turbonun hava basma gücünü kısarak devam ediyorlar.
mesela draglarda bir şahin vardı, turboydu ve bizim bir amerikancı arkadaşı geçtiydi. ama yollardada var turbo şahin ama aralarında dağlar kadar fark var.
turbocharger yani turbo bir ucu egzost sistemine bağlı olan ve çıkan gazın çevirdiği kanatların diğer ucu emmede bulunan kanatçıkları çevirmesi ile hava basmaya yarıyan bir sistem.
supercharger yani kompressor motorun kayışlarına bağlı ve haraketi motorun dönüşünden alan ama yine içeriye fazla temiz hava basan bir sistem.
turbo daha performanslı olduğundan daha yaygın.
ne işe yarar; mesela normal motorun 1 kerede aldığı havaya 1 birim diyelim ve içinde 10 tane oksijen olsun. turbo aldığı 3 yada ayarına göre 7 birim havayı sıkıştırıyor ve 1 birim hava haline getiriyor. bu sıkışmış 1 birimde oksijenlerimiz 30 oldu. ne kadar çok oksijen o kadar çok iyi ve kaliteli yanma. ama hava sıkışınca ısındı ve oksijenler haraketlenmeye başladı buda yanma kalitesini düşürücek. o zaman bu sıkışmış havayı turbodan çıktıkdan sonra motora girmeden soğutmak lazım. işte buda intercooler. yani turbonun ayrılmaz parçası.
bence turbonun en büyük avantajı beygir arttırmasından çok, torku düşük devirlerde arttırmasıdır.
sistem dizel benzin aynı çalışsada bence şuanda commonrail sistemiyle birlikte dizel motorlarda turbonun performans arttırımı %70 %120 yi buldu.
common railsiz %30 ile %60 arasındaydı.
benzinde %50den fazlası çok sorun çıkartıyor.