satılık ilanları kişinin vermiş olduğu beyan anlamı taşırmı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ourcorsa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İkinci el ürünlere firmalar bile (ürünü elden geçirdikleri halde) hiç bir garanti veremezken gariban vatandaştan bir senelik garanti istemek sadece abesle iştigal etmekten öte bir şey değildir. Ne oldu evlere enerji kimlik kartı zorunluluğu veya konutlar için zorunla ısı yalıtımı işleri ya da araçlarda çocuk koltuğu bulundurma zorunluluğu? Kim denetliyor? Uygulama hakkında vatandaş ne kadar bilgilendirildi? Son süre ne zaman? Bu soruların cevabını kaç kişi biliyor?
Kağıt üzerinde yasa çıkartarak sorumluluktan kaçmak sadece bizim siyasilere mahsus bir şey olmalı :(.

abi kesinlikle katılıyorum sana sonuna kadar haklısın kağıt üzerinde çıkarılan yasalar masa başında oluşturulan yönetmelik ve mevzuatlarla iş yapmaya çalışıyoruz bu ülkede malesef. ama su var binalarda enerji kimlik zorunluluğu ve ısı yalıtım artık eksıksız olarak yapılıyor bunları yapmadıgı surece baslamıs oldugu ısı bıtırme sansı yok. ama acı olan su enerjı kımlık belgesı denılen sey artık 300-500 tl gıbı komık rakamlara santıyenın yerını bılmeden yapılıyor, ısı yalıtımı yaptım oldu mantıgıyla yapılıyo bızım meslektaslarımızca ve bunun ülkemızın butun meslek grublarında yasandıgından cok emınım bız mıllet olarak kendımızı kardesımızı baltalamayı cok sevıyoruz.

İkinci el ürünlere firmalar bile (ürünü elden geçirdikleri halde) hiç bir garanti veremezken gariban vatandaştan bir senelik garanti istemek sadece abesle iştigal etmekten öte bir şey değildir. Ne oldu evlere enerji kimlik kartı zorunluluğu veya konutlar için zorunla ısı yalıtımı işleri ya da araçlarda çocuk koltuğu bulundurma zorunluluğu? Kim denetliyor? Uygulama hakkında vatandaş ne kadar bilgilendirildi? Son süre ne zaman? Bu soruların cevabını kaç kişi biliyor?
Kağıt üzerinde yasa çıkartarak sorumluluktan kaçmak sadece bizim siyasilere mahsus bir şey olmalı :(.

Savas Bey bence garanti zorunlulugunu sadece ikinci el satan firmalara getirecekler sahislari kapsam disi tutacaklar. Yani araci galeriden alirsan garantili sahistan alirsan garantisiz olacak.

Ote yandan dediklerinize katiliyorum. Bir cok konuda kural var, bilgilendirme ve uygulama yok. Yolda bakiyorum ondeki araba serit kaciriyor ya da solda alakasiz bir hizla seridi felc ediyor, yanindan gecerken hemen goruyorum elinde telefon. Daha bu kadar basit bir konun bile onune gecemedik.

Savas Bey bence garanti zorunlulugunu sadece ikinci el satan firmalara getirecekler sahislari kapsam disi tutacaklar. Yani araci galeriden alirsan garantili sahistan alirsan garantisiz olacak................

TV de haberlerde konu gündeme geldi, yapılan haberde vatandaşın da sattığı araçtan bir sene boyunca sorumlu olacağı şeklinde idi. İkinci el araç satan otomobil firmalarından (servislerden) garanti istenebilir ama yarın durumunun ne olacağı belli olmayan galerileri de aynı kapsama almak bence yanlış. Galericilerin güvenilirliğinin her an tartışıldığı bir ülkede vatandaşları (istemediği halde) sırf garanti veriyorlar diye galerilere yönlendirmek, oto pazarlarına ve aracını satmak isteyen vatandaşlara darbe vurmak değil midir? Mesela ben bugün galeriden garantili olarak bir araç alsam, iki gün sonra da galeri kapansa, aracım da bir süre sonra arıza yapsa benim garanti kapsamındaki aracımın durumu ne olacak, kiminle muhatap olacağım ? :(

Bence de vatandaş bu uygulamadan muaf tutulmalı, ama satış belgesine bir takım özel şartlar ilave edilebilmelidir (mesela km düşürme, kaza, boya, mekanik bakım durumları gibi basit tespitler satış belgesine yazılabilir)

TV de haberlerde konu gündeme geldi, yapılan haberde vatandaşın da sattığı araçtan bir sene boyunca sorumlu olacağı şeklinde idi. İkinci el araç satan otomobil firmalarından (servislerden) garanti istenebilir ama yarın durumunun ne olacağı belli olmayan galerileri de aynı kapsama almak bence yanlış. Galericilerin güvenilirliğinin her an tartışıldığı bir ülkede vatandaşları (istemediği halde) sırf garanti veriyorlar diye galerilere yönlendirmek, oto pazarlarına ve aracını satmak isteyen vatandaşlara darbe vurmak değil midir? Mesela ben bugün galeriden garantili olarak bir araç alsam, iki gün sonra da galeri kapansa, aracım da bir süre sonra arıza yapsa benim garanti kapsamındaki aracımın durumu ne olacak, kiminle muhatap olacağım ? :(

Bence de vatandaş bu uygulamadan muaf tutulmalı, ama satış belgesine bir takım özel şartlar ilave edilebilmelidir (mesela km düşürme, kaza, boya, mekanik bakım durumları gibi basit tespitler satış belgesine yazılabilir)

Tabi ki bireysel satış yapanlara darbe vurmuş olacak sistem bu şekilde olacaksa. Fakat benim aklıma gelen diğer bir yol TÜVTürk gibi ikinci el istasyonları kurup garanti mevzusunun bu firmaya yüklenilmesi olabilir. Bu firma ekspertiz yapar, yaptığı değerlendirme sonucunda belli bir garanti durumu çıkartır ve garanti ücretini satıcıdan talep eder. Yarın bir gün garanti kapsamında bir sorun meydana geldiğinde zararı firma karşılar.

Böyle bir durumda hemen aklıma şu sorular geliyor:

1. İhale ne şekilde yapılır? Gene TÜVTürk gibi bir tekel mi yaratılacak? Evetse ekspertiz ve garanti ücretleri uçuk olabilir. Hayırsa bu firmaların denetimi ne şekilde olacak?

2. Muayene istasyonlarının durumu ortada. Bir ara VW'lerin camda yazan şasi numaralarını bulamayıp servise gönderiyorlardı binlerce aracı. Bu istasyonlardaki çalışanlar her aracın ekspertizinden ne kadar anlayacaklar. Garanti için fiyatlama nasıl yapılacak?

3. Satıcının bu hizmetler karşılığında belli bir miktar para çıkacak cebinden. Çok eski araçlar için bu ne şekilde olacak? Garanti vereceğiz diye araba fiyatına yakın bir miktar isteyeceklerse belli bir yaşın üzerini toptan hurdaya çıkarmak olmayacak mı?

Gibi gibi meseleler gelir aklıma. Uygulama hayata geçmeden kesin yanıtlarını bulmak zor olacak.

Geri