z16let yada a16let Vectra da çalışmaz kolay yol ile . Kablo ve motor beyni uyumu imkansız onları hallettin diyelim çalıştırdın iki ECu ile ama sonuçta uyum sorunları olacak . Kulaklar vs de onlarda Custom çalışılır...
Neyse asıl kötü haber
1. Yeni kurallar gereği benzinli motorlarda motor gücü %30 dan fazla artmış olan motorlar maalesef araca takılamıyor . TSE den proje onayı alamazsınız .
2. Aracınızın motorunun z16xe olduğunu düşünürsek kanunlara uygun en güzel ve kolay işlemli (kablo beyin vs ) z16xep tir. Z16xer de olur ...
Diğer konular , kesinlikle yakıt tipi değişimi yok, kesinlikle hacim değişimi yapılamaz yükseltme ve düşürme ...
Bu bilgiler 1 yıl içinde 2 aracına motor değişimini bizzat yapmış kendime ait bilgilerdir .
Astra H aracımda z16xep (105bg) den A16XER (115bg) e geçiş .
Vectra C GTS aracımda 3.0 dizel aracımda yine 3.0 dizel motor değişimi ...
Unutmadan aracınıza takacağınız motor çıkan motor ile aynı yıl veya daha sonra üretim tarihli olmak zorunda . Aracınızın motorunun teknolojisinden eski motor yapamazsınız ....
Yukarıda ki bilgiler ışığında gördüğümüz üzere yasal yollar ile istediğiniz değişim maalesef yapılamıyor . Aslında eğer bu işin evrak kısmına 7-8 bin Euro ayırsanız yasal yollarla da %30 dan fazla artış gösteren motor takılıyor ama onaylı kuruluştan fren testi , egzost emisyon onay testi , ses testi gibi üreticilerin yaptırmış olduğu testler yaptırmanız lazım bunlar bile TSE de işlemler için yeterli gelmiyor bazen onay alma ihtimaliniz %50 ...
Kısaca maliyet yazdım kendi işlemlerimde mesela :
Sıfır a16xer motor 9500 TL (şanzıman dahil - siz bulamayabilirsiniz bu fiyata)
Sıfır y30dt motor 10500 TL (bu motor yarım motor)
Diğer masraflar karışık ama çıkan z16xep i ve şanzımanı 5000 TL ye değerlendirdim.
Tavsiyem ve ufak tüyolar :
Yasal yollar ile yapmam dersen (motor faturalı olacak tabii ileride sorun olmaması adına) 2015 Mart itibari ile motor numarası ruhsattan farklı olmak hafif kusur oldu. Ayrıca sanırım yakın tarihte motor numara kontrolü zorunlu olmayacak . Demek istediğimi anlamışsınızdır
ancak bu yöntemde eski motoru satamaz ve değerlendiremezsiniz çünkü hurdaya ayrıma ve noter satışı yapamazsınız ...
Kolay gelsin tüm süreç ile ilgili kafanıza takılanları sorabilirsiniz