Tc Kimlik Numarasi Son Rakami

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan jackal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Arkadaşlar benim bildiğim tc kimlik numaralarında son 2 hane kontrol dijitidir ve Tek numaralar fişlenmiş numaralar. VIP değil.
Yolda polis konrolünde vs kolaylık olması açısından.
Örneğin yolda polis konrol yapyığında sondaki tek rakamdan sorgulama yapmaya gerek dumadan o insanın daha önce herhangi bir kaydı oluğunu anlıyor.

Aslında siz sadece son hane ile ugraşıyorsunuz da siz kimlik numaralarınızın bilğisayardan rastgele mi verildiğini sanıyorsunuz ordaki her numaranın bir kodu var. aynı aracınızın şase numarası gibi her rakamın bir anlamı var oda sizin şase numaranız. üretim yeri, boya rengi vs.
Rakamların neleri ifade ettiğini düşünün bence.

tc kimlik no 4 parçaya ayrılır;

400-500-600-70

kütüğünüzde sizden bir önceki yahut bir sonraki kişiye ulaşmak için bu dört parçanın her parçası üzerinde belli arttırımlar yahut azaltımlar yaparsınız ve neticeye ulaşırsınız.

Cengiz abi, çok güzel anlatıp açıklamışsın..

teşekkürler bilgi için, eline sağlık..

T.C. Kimlik Numarası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Git ve: kullan, ara
T.C. Kimlik No, onbir haneden oluşan, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmiş 11 rakamdan oluşan kişiye özgü bir sayıdır.
Üzerinde basit bir pariteyle hata bulma özelliği bulunmaktadır; ilk 10 rakamın toplamının birler basamağı, 11. rakamı vermekte.
Ayrıca; 1, 3, 5, 7 ve 9. rakamın toplamının 7 katı ile 2, 4, 6 ve 8. rakamın toplamının 9 katının toplamının birler basamağı 10. rakamı; 1, 3, 5, 7 ve 9. rakamın toplamının 8 katının birler basamağı 11. rakamı vermektedir.

ilk 10 rakamın toplamının birler basamağı, 11. rakamı vermekte.
Ayrıca; 1, 3, 5, 7 ve 9. rakamın toplamının 7 katı ile 2, 4, 6 ve 8. rakamın toplamının 9 katının toplamının birler basamağı 10. rakamı; 1, 3, 5, 7 ve 9. rakamın toplamının 8 katının birler basamağı 11. rakamı vermektedir.

yukarıdakilerin hepsi doğru valla, az önce denedim, tuttu hepsi :)

Bu sayılar alışverişte kullanılan barkod sayılırıyla aynı mantıkta çalışmakradır. Hani filmlerde adamların kollarına barkıd basıyolardı ya onun gibi sadece ayıp olmasın diye cizgileri yasmamışlar o kadar ;)

Arkadaşlar benim bildiğim tc kimlik numaralarında son 2 hane kontrol dijitidir ve Tek numaralar fişlenmiş numaralar. VIP değil.
Yolda polis konrolünde vs kolaylık olması açısından.
Örneğin yolda polis konrol yapyığında sondaki tek rakamdan sorgulama yapmaya gerek dumadan o insanın daha önce herhangi bir kaydı oluğunu anlıyor.

Aslında siz sadece son hane ile ugraşıyorsunuz da siz kimlik numaralarınızın bilğisayardan rastgele mi verildiğini sanıyorsunuz ordaki her numaranın bir kodu var. aynı aracınızın şase numarası gibi her rakamın bir anlamı var oda sizin şase numaranız. üretim yeri, boya rengi vs.
Rakamların neleri ifade ettiğini düşünün bence.

tc kimlik no 4 parçaya ayrılır;

400-500-600-70

kütüğünüzde sizden bir önceki yahut bir sonraki kişiye ulaşmak için bu dört parçanın her parçası üzerinde belli arttırımlar yahut azaltımlar yaparsınız ve neticeye ulaşırsınız.
Cengiz açıklamaların mantıklı gibi ama kafama takılan bir soru oldu. Adam şimdi temiz. Senin tezine göre de TC kimlik numarasının son rakamı çift. Gün geldi adam suç işleyip ceza aldı. Yani sabıkalı oldu. O zaman adamın TC kimlik numarasının son rakamını değiştirip tek sayıya mı dönüştürüyorlar?

abi Türkiye cumhuriyetinde son rakamı tek sayıyla biten kimse yok.. işin algoritmasına aykırı. bu tarz söylentiler vaktiyle çok çıkmıştı, komplo teorisyenleri boş durmuyor.

son rakamın tek olmasının bir mantıgı var ama burada açıklamak istemiyorum bizim komşumuzun tek rakam mesela

:) Bizim millete geyik olsun da yari zamanı şekli farketmez.

Arkadaşlar Türkiyede ki tüm T.C. NUMARALARI çift sayı ile biter. Kimsenin tek değildir.

mesela GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA nın tc kimlik nosu 10000000146 dır

'Merkezi Nüfus İşleri Sistemi' adı verilen projenin başdanışmanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, "Sistem 11 rakamdan oluşuyor. Ancak son 2 rakam numaranın güvenliğini sağlamak amaçlı konuyor. Dolayısıyla son iki rakamı devreden çıkardığımızda Atatürk'ün numarası sistemin ilk başlangıç numarası olan 100000001 (Yüz milyon bir). Sonundaki rakam 46 ise bir hataya sebebiyet verilmemek için kullanılan güvenlik numarası

Geri