Şener Şen'in "Silahında mermi ters dönmüş evlat, dikkat et de kendini vurmayasın." repliği her daim favorim olmuştur.
Benim yorumlarım kendi deneyimlerim veya deneyimlerine güvendiğim kişilerden aktarılma gerçeğe yakın şeylerdir, kucakta araba sürüp abartarak anlatmam, yeterli sayıda insan bilir bilgi kaynaklarımı. F30 ile ilgili yorumumu ise Belçikada yaşayan bir arkadaşım vasıtasıyla aktarıyorum ; düşük vitesler, virajlı yollarda acımadan zorlandığında 20 litreleri bulduğunu rahatça söyleyebiliyorum F30 3.20D nin. Arabayı karalamıyorum, sadece bu kadar heybetli güce sahip turbo motorun üst limitinin yüksek olduğunu söylüyorum, ve 8 ileri ZF sakin sürüşte ekonomi sağladığı gibi performanslı sürüşte sürekli performans devrinde tuttuğu için motoru, yüksek yakıt tüketimine tetikler
Arkadaşım kendisi E60 5.30D kullanıcısıdır bu arada, haftada 2-3 araba test ediyor arabasını satıp yeni araba alma hazırlığında...
1.16D nin de istanbul park da üst limitlerde zorlanarak 15 değil 17 litreleri bile gördüğünü test eden kişilerin ağzından test videosunda duyamasak da yazılı olarak yorumu görmek mümün.(dipnottaki kaynak kısmından ulaşılabilir).Arabaya şasi ayarı sebebiyle hayran olmakla birlikte arabanın zorlandığı taktirde ne kadar yakıt tükettiğini şeffaf olarak söylüyorlar.(yeti yorumundan ötürü senin de takip ettiğini sanıyorum)
Bahsettiğin üst segment pahalı arabalara binerken duyduğun tedirginlikle pek zorlayamadığını tahmin ediyorum, nitekim empati yaptığımda kendim o tür arabaların yan koltuğuna oturmanın psikolojik ve maddi açıdan daha rahat olacağını düşünüyorum.(herhangi bir kaza durumunda far tampon kaporta masrafı benim arabamın parasına denktir porsche gibi bir markada)
Zorlamaktan kastın yüksek hıza çıkmak ise motorun döndürdüğü dişliyle alakalı olarak arabada küçük viteslerdeki zorlama kadar aşırı yakıt tüketimine sebep olmaz ayrıca, benim ilk arabam 1. viteste 26 27 litre anlık tüketimlerle, 2. arabam 1.9CDTI 1. viteste 39.7 litre anlık tüketim üst limitiyle ve şuan kullandığım leon 1.6 aşırı kısa şanzıman oranıyla 1. viteste anlık 80litre tüketimleri yol bilgisayarında gördüğüm bir araba...
200 km gibi hızlarda sahip olduğum 3 arabamda da 12-14 litre civarı anlık yakıt tüketimi gösteriyor.(1.9CDTI ile 235km hıza çıkıp 12.5litre anlık tüketim gördüğümü de söylemeliyim)
Eğer sıkışık trafikte gaza haddiden fazla basarsan belki sen de benim gördüğüm şirinleri görebilirsin, düşük-orta hızda yüksek tempoda seyretmek yeterli
Forumlarda arabanın A sından anlamayanlar diye gönderme yaptığın kişiler arasında ben de sen de olabiliriz, forumlar sanal ortamın cehennemidir bilirsin, hayali kullanıcı adları arkasından türlü türlü ve desteğe dayanmayan binlerce yorum...
Cayman, Q7 falan bilmem ama bir motor'un çalışma prensibi hakkında geniş bilgim var. Fabrika verisi 13 litre benzin olan arabayla şehir içinde 8-9 litre LPG tükettiğimi de bilirim, çoğu insanın kadran devirdim 250 260 bastım dediği arabayla 220yi geçemediğimi de, bunlar hep motora verilen hava ile yakıtın miktarıyla alakalı
Algı yanılması her zaman olabilecek hadisedir, objektif yaklaşarak doğru sonucu bulacağına inanıyorum, hayırlı işler...
Kaynaklar :
http://www.otopark.com/2014/08/19/istanbul-park-bmw-116d/