Vites Düşürme

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Bye_Bye
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Bye_Bye

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Siteyi ziyaret et
Vites düşürürken, arttırmadaki gibi 1’er 1’er gitmek zorunda mıyız?
5. vitesten 2’ye, 1’e düşürebilir mi?
Vites düşürmeden 5. viteste de frene basıp durulursa araca herhangi bir zarar verir mi?

Ynt: Vites Düşürme

Sürat uygunsa 5'den 2'ye düşersin. (Mesela 60-70'le giderken.)
Ben yavaşlarken frenle birlikte kompresyon'da yaparım genelde.

vites yükseltirken 1'er 1'er gitmeye mecburiyetin yok ister 1'den 3 atarsın istersen 2'den 4 atarsın ama bunu tabi nezaman yaparsın aracı yüksek devirlere çevirdiğin taktirde yoksa düşük devirde 2 den 4 atarsan arabayı boğarsın.

5.vitesten 2 ye atmak şöyle olur;
eğer 5 de giderken frene basıp hızını düşürüken 2'ye atıp motor freniyle beraber yavaşlaya bilirsin fakat hızının yinede 60km civarına düşmüş olması lazım 5den 2 ye atmak için, bide şöyle bir durum var sen 5.viteste 110 la giderken 2'ye atarsan arabanın birkaç parçasının havaya uçma ihtimali olabilir. bizim araçlarda 6500 devirde 2.vites 99 yapıyor dizellerde bu daha sınırlı olduğu için 5'de 110 la giderken kesinlikle 2 atmamandır ancak 3'e atabilirsin.

5.vitesten vites güçültmeden direk frene basarsan frenlerin ömrünü azaltırsın ve yakıt sarfiyatın arttırmış olursun, o yüzden herzman motor freni (kompresör) yardımıyla durmak daha sağlıklıdır.

Vites düşürmelerde uygun devirlere gelmek çok önemli. örneğin şehiriçi üçüncü vitesle 3000 devirde seyrederken, hiç fren yapmadan direk ikiye çekip yavaşlamaya çalışılırsa baskı plaka aşınacağı gibi motora da büyük yük binecektir.

benim araç otomatik olmasına rağmen bayır aşağı inerken şehir içi manuele çekip vites küçültüp kompresör yaptırıyorum frenden daha etkili oluyor.

Otomatik vitesli araçlarda araç harekt halindeyken vitesi boşa alıp(N) tekrar vitese takma önerilmez,buna şiddetle dikkat ediniz

Sn. Ulas79'un belirttiği başka bişey sanırım.

Otomatik Vectra CD (2.0 136hp) kullanırken benim de sıklıkla yaptığım birşeydi.

Drive da iken frene basmamak için 3 -2 - 1 yapıp yavaşlıyordum. N'ye geçmeden araç sürekli viteste kalıyordu.

Ben demek istediklerinizi anladım da ancak ben bu konuda uyarayım dedim.

deathburn link' Alıntı:
Ben demek istediklerinizi anladım da ancak ben bu konuda uyarayım dedim.

Hımmm anladım, teşekkürler.

yokuş aşağı giderken araç zaten otomatik yapıyor bu işlemi. yani hemen vites küçültüp kompressör yapıyor.eskileri nasıl bilmiyorum ama bu sistem oldukça başarılı..

Geri