ah keşke öyle basıt olsa beratım kalıp kaça maal oluyo bi bilsen
15000 den başlar en az ve kaç kişiye kaç tane satılacağı da önemli ve kaç tl den ve buda ticarete girer işte bunu istemiyoruz ok ama o aşamaya gelirse ayrıca ticarethanelerlede konuşulur şu an nabız yoklaması ve durum değerlendirmesi+ mühendislik açıdan yapılanma ve yapan firma ile aramızdak,i yazışmalar ölçümler vsvs çalışmalara devam bakalım
1- Resim Çizimi: Döküm tekniğine ve malzemenin metalürjik özelliklerine uygun olarak şekil ve ölçü tespiti.
2- Model Yapımı: Kalıplama tekniği ve boyut değişimlerini göz önünde tutarak, kolay işlenen bir malzemeden, dökülecek parçanın bir geometrik benzerini imal etmek. Model üzerinde, esas parça ile ilgisi olmayan, fakat döküm tekniğinin gerektirdiği eklentiler bulunur.
3- Maça Yapımı: Döküm sırasında boş çıkması istenen yerlerde, iç şekillendirmeyi sağlayacak özel kumdan yapılmış parçaların yapımı.
4- Kalıplamak: İçine döküm yapılacak boşluğu elde etmek amacıyla özel kalıp kumu kullanarak, model şeklinin negatifi olan çukurlukla elde edilmesi. Maçalar kalıp içine, maça başlarında oturtularak yerleştirilir.
5- Ergitmek ve Dökmek: Yeterli bir akıcılık kazanacak şekilde ergitilen metal, özel akıtma kanalları vasıtasıyla kalıp içine doldurulur.
6- Temizlemek: Dökülmüş parçaların katılaşmasından sonra döküm sırasında gerekli olduğu için parçayla birlikte dökülmüş bulunan kısımlar kopartılır. Parçaların bütün iç ve dış yüzeyleri yapışmış kumdan temizlenir, fazlalıklar taşlanır.
7- Kontrol: Dökülmüş parçalar kimyasal analiz, iç yapı, mekanik özellikler, ölçü ve toleranslar, yüzey düzgünlüğü ve çatlak gibi hususlarda kontrol edilir.
kalıba 1500 lira vermeye gerek yok abi kim dedi onu köpükten yapıyosun kalıbı dökerken buharlaşıyor bide kum lazım
yani sen dökümcüye çizim ve ölçüleri ver bir potada ister 50 ister 500 tane döker sana.