Ynt: yay taktıktan sonra ki ilginç tespitim....
1.3 e yay takan varmı forumumuzda??
1.3 e yay takan varmı forumumuzda??
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
vehicle_dynamics link' Alıntı:Selam Arkadaşlar,
Konuyu biraz geç gördüm, bir arkadaş benden yorum beklediğini yazmışNacizane birkaç cümle yazıcam.Nitekim yazacağım cümleler önceki bazı yorumlar ile paralel.
Öncelikle kısa yay takmak, aracın ağırlık merkezini bir miktar daha aşağı çekeğinden, araç viraj ve frenlemede daha az yalpa ve yunuslama açısı yapacağından kararlılık artar.
Aynı zamanda yayların sertleştirilmesi de ivmeli hareketlerde gövde hareketlerini azaltacağından kararlılık artar.Sonuçta daha kısa ve sert yay takılması sürüş kararlılığını artırıyor.
Benzin sarfiyatına gelince, bu konu akışkanlar konusuna daha çok giriyor,fakat genel olarak yarış araçlarına bakarsanız aracın altına hava girmesine hiç müsade etmeyecek ek parçalar görürsünüz.Bunun amacı hava akışını düzenleyerek rüzgar direncini düşürmektir.Aracın altına hava girmesi durumunda çok daha düzensiz yüzeylerle karşılaşacağı için hava direnci artar,bu da kendini yakıt artışı şeklinde gösterir.
Hatta alman profesörümün derste verdiği bir örneği sizinle paylaşayım.Zamanında ön grill i tamamen kapattıklarında hava direncinde %3 lük bir iyileşme elde edildiğinden bahsetmişti.Sebebi içerde oluşan türbülansın engellenip dış yüzeyde grill in kapanmasıyla daha düzgün bir hava akışı elde edilmesi.
Aracın altında basınç değişikliği olmaması, önceden de belirtildiği gibi, lastiklerin yere daha sağlam basmasını sağlar.Çünkü ön tarafın kapanmasıyla araç altındaki hava nerdeyse hareketsizdir ve istenmeyen basınç değişimleri engellenmiş olur.
Tabi sert yay bozuk yollarda gövdeye daha fazla kuvvet aktaracağı için konforu olumsuz etkiler, hatta parçalar üzerine daha fazla yük getirdiğinden bazı parçaların daha erken yorulmasına neden olabilir.
Saygılarımla,
napleser link' Alıntı:ne kadara taktırdınız?
cemomekan link' Alıntı:ne kadara taktırdın yayı gokhan abi
BiG_BOSS ® link' Alıntı:ben soruna soruyla cevap verim kardeşim, sen arabana yay taktırdığında eskisi gibi mi kullanırsın aracını? virajlara eskisi gibi mi girersin mesela