Bir arkadaşım için uzun süredir Focus, Yeni Astra ve Chevrolet Cruze arasında seçim yapmaya çalışıyoruz. Kasa yenileceği için sıralamadan çıkardık Focus'u. Geriye kalan Astra ve Cruze arasında ben Cruze'u önerdim. Arakadaşım 1,6 benzinli motor düşünüyor.
Bende Cruze ve yeni Astra arasında bir karşılaştırma yaptım. Yeni Astra'nın 1,6 motoru 115 HP güç 155 nm torka sahip. Aracın 0-100 km hızlanma süresi manuel:11,7 sn otomatik: 13.3 sn. Aracın ağırlığı 1318 – 1368 kg arasında değişiyor. 5 ileri manuel ve 6 ileri active select şanzımana sahip. Tüketim değerlerine baktığımda Astra manuel şehir içi:8,3 şehir dışı:5,1 ve ortalama:6,3 litre yakıt tüketiyor. Otomatik ise şehir içi:9,8 şehir dışı:5,6 ve ortalam:7,1 litre yakıt tüketiyor. Astra’nın 1,6 motorlu modelinin satış fiyatı 41.041 TL – 52.990 arası değişiyor.
Gelelim Cruze’a Cruze’un 1,6 motoru 113 HP güce 153 nm torka sahip. Aracın 0-100 km hızlanma süresi manuel:11,8 sn, otomatik 12,9 sn. Aracın ağırlığı 1285 – 1310 kg arasında değişiyor. Cruze’da 5 ileri manuel ve 6 ileri otomatik vitese sahip. Tüketim değerlerine bakıldığında Cruze manuel şehir içi: 9,0 şehir dışı: 5,5 ortalama 6,8 litre yakıt tüketiyor. Otomatik ise şehir içi: 11,2 şehir dışı: 5,8 ortalama 7,8 litre yakıt tüketiyor. Cruze’un 1,6 motorlu modelinin satış fiyatı 33.722 TL – 38.350 TL arasında değişiyor.
Şimdi anlayamadığım iki 1,6 motor arasında 2 HP güç 3 nm tork farkı var, Astra manuel Cruze’dan 33 kg, otomatikten 58 kg daha ağır, 0-100 km hızlanma süreleri neredeyse aynı, tüketim değerlerini anlayabilmiş değilim. Şimdi sorum şu Cruze hantal motoru bu kasayı çekmiyor diyorlar peki 2 HP fazladan güçle Astra’yı nasıl çekecek, Astra iddia edildiği gibi gerçekten km başı 0,7 litre daha az mı tüketecek bu tüketim de az mıdır? Sırf Opel diye aşağı yukarı aynı motora ve teknik detaylara sahip bir arabaya giriş modeli için 8000 lira vermek mantıklı mı? Ayrıca Cruze’un en iyi donanımını 38.350 TL ile almak mantıklı değil mi? Yakında Cruze’un 2,0 dizeli gelince ve tahminim Astra’nın 1,6 motorunun en üst donanım seviyesinin 52.990 TL’lik fiyatından az olursa yine Astra’ya göre daha alınabilir değil mi?
Sonuç olarak bence Cruze fiyat/kalite performansında kesinlikle 5 adım önde. Ama yeni Astra'yı bizzat kullananların özellikle tüketim ve performans ile ilgili bilgi vermesi çok iyi olacak. Şu an Cruze'a çok yakınız.