⚡EKONOMİ Amaçlı ELEKTRİKLİ Araç düşünenlere tavsiyeler⚡

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan turbo_j
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Yazdıklarınızın neredeyse hiçbiri verimlilikle alakalı değil ki.



Ben bu konudan sizin kadar emin değilim galiba. Bunların 200 hp olanı da 100 hp olanı da aşağı yukarı 15-17 kw arası tüketiyor. Otobanda da 20 kW. Elbette Ami Topolino falan az tüketiyordur ama onları 2 tonluk arabayla karşılaştırmak onlara haksızlık 4.65 boyundaki 2.2 ton olana da hakarettir. Ki dediğim gibi o az tüketimden de emin değilim ben. Atıyorum 500kg lık araba 10kw tüketiyorsa 2tonluk alet 20 kw tüketiyorsa 2 tonluk olanın daha çok tükettiğini söyleyemeyiz, temelde daha verimli olduğunu dile getirmemiz lazım.



Corsa benim çoook uzun süredir ilgilendiğim bir araba değil, Parça fiyatları hakkında da fikrim yok. Ama bu benzinli araba için de geçerli dizel için de geçerli. Eğer sizin teziniz doğru olsaydı AdBlue sorunlarından DPF dolmasından herdaim muzdarip olan egzantrik zincileri ile ilgili türlü türlü hikayeler olan dizel PSA motorlu araçların dip fiyat görmüş olması gerekirdi. 100 bini geçmiş olan bu sorunların başgösterdiği bir arabanın bakım maliyeti 200 bin lira civarında. Ki sadece triger kayışının değişme maliyeti bile 70 bin lira yetkili servislerde. AdBlue zamazingosu için kimisi 40 diyor kimisi 60. DPF kim kaça kaptırabilirse. O arada enjektör ve turbo sorununuzun çıkmayacağını, yoldaki dingil bir istasyonun size çakma mazot itelemeyeceğini düşünüyoruz tabi. Yağını suyunu lastiğini değiştirdin al sana oldu 200 bin lira.



Batarya bitmez. Opel diyor ki, 8 sene sonra senin Grandland'ine koyduğum batarya %70 kapasite ile çalışacak. 77kW batarya var. Hadi faydalı kısmından alalım 73 olsun. 73x%70= 51kW. Yani bugün halihazırda satılmakta olan Volkwagen ID4, ya da Opel Astranın sıfır halindeki batarya kapasitesine düşecek. Yani kaza bela olmadığı sürece 8 sene sonunda illa batarya değiştirmeye gerek yok bu durumda. Ha satın alımlarda şuna dikkat etmek gerekecek, satın alınması düşünülen arabanın batarya performansının kontrolü mutlak surette şart.



Bu Elon manyağının kafası bir garip çalışıyor. En ucuz şarj noktaları da tesla da mesela. Millet 12 liraya kw ını satarken adam 7.90 dan satıyor. Keza Opel monophase (220V) şarj kablosuna 27 bin lira isterken adam aynısına 6000 lira istiyor. Ya o salak ya Stellantis kazıkcı.



Valla binmediğim kullanmadığım arabalar değil. Mokka kullanmadım gerçi ama Astrayı en son GTC de bırakmıştım. Ondan önce de kısa süreli OPC vardı zaten. Atmosferik benzinliden bahsettiğin dizellere geçince evet etkilenirsin ama orta uzun vadede o torkun ne olduğunu görürsün. Ben bunu almadan önce 300nm torklu dizel kuga kullanıyordum. O da 1800 kg falan zaten. Ondan önceki de 1.5 dizel Grandlandti, bir önceki gene kugaydı, vs vs vs. Hep bir Opel bi Ford diye gitmişim. Arada Volvolar, Toyotalar ve Fiat VW oldu falan filan ama evde hep ya bir Ford ya da bir Opel oldu. OPC ve GTC hariç Opellerin hepsi dizeldi. He bir arada 2011 di galiba (2010 da olabilir) 1.2 atmosferik Corsa almıştım kızıma ama o sayılmaz onu ben kullanmadım. 2003 ten bu yana dizel kullanıcısıyım zaten. Elektrikli ile dizel arasındaki farkı değerlendirebilirim gibi geliyor bana.




Kişisel tatmin olayı farklı bir konu. Fransızların şark kurnazlıklarına gelmeyin. O arabanın benzin motoru 130 hp. Elektrikli motorun gücü belli değil. Hybrid güç 200 hp yazmış. Muhtemelen 70 hp lik ufak bir elektrik motoru koymuşlardır. Motor denilen şey pil değil, benzinli motorla ard arda bağlayınca gücü birbirine eklenmez. :) Hadi aşırı iyimser olup elektrikli olan 145kW diyelim, onun gücünü baz aldılar desek 1 .8 kW lık batarya ile 145kw motor dönmez bile zaten. :) Özetle hikaye o 200 beygir kısmı. Ha kötü mü? Bence değil, 8.4 sn 0-100 ü olan o boyuttaki arabaya kötü demek ayıp olur zaten. Ama hala rutin bakım gideri var, hala benzin masrafı var. Ve akıcılığının elektrikliye yaklaşması imkansız. Vitessiz olmanın avantajı.




MTV kısmına katılıyorum. Ama vergiden bahsedeceksek alırken verdiğimiz ÖTV den de bahsetmemiz gerekir. Daha düşük güçlü, teknik olarak da her anlamda daha oldskool olan, üstelik PHEV de olmayıp MHEV olan Grandland 2400 lira iken bu arabalar 1850 liraya satılıyor. Aradaki 550 bin liralık farkı yıllık MTV ile kapatmaya benim ömrüm yetmez. Bu farkın sebebi elektriklide ÖTV nin %10 olması. Normalde elektriklinin fatura bedeli hybridten 6000 euro daha fazla.



Neyle gidiyorsun çok merak ettim. 6 litre tüketsen 3500 km ancak yaparsın. 6x45=270 lira/100km minimum. Pinti moda girip 5 litreyle yürürüm diyorsan elbet daha az tüketebilirsin ama ona girince elektriklide 25 liraya gidiyor aynı mesafeyi. Bu tip karşılaştırmalar petrol-headler açısından pek içaçıcı olmaz.




Valla ne zahmeti olduğunu ben henüz anlayamadım. Fişi takıp gidiyorsun, dolunca sana mesaj geliyor, gidip arabanı alıyorsun. Ortalama yarım saat falan sürüyor bu süre. Pompacı beklemek yok, kasaya gitmek yok, şu yok, bu yok. Gidip alışverişini yapıyorsun, kahve içeceksen kahveni içiyorsun. Haftada bir zaten alışverişe gidiliyor. Ki ben tek başıma yaşıyorum, 4 kişilik bir aile zaten gidiyordur. Yok ben dışarıda şarj yaptırmam diyorsan ve evinde imkanın varsa daha da kolay. Akşam eve gelince bırak sabah fişini çek devam et. Nesi sahmetli bunun?


Ben gene söyleyeyim, batarya teknolojisinin daha çok su götüreceğini, zaman içinde gelişeceğini düşünüyorum. Bunlar daha yeni ayaklanmaya çalışan 2 yaşındaki bebekler gibiler. Ama elektrik motoru aynı elektrik motoru. Çok çok batarya değişir, şarj sistemi/hızı gelişir, gene aynı motora takılır devam eder. Stellantisin kullandığı batarya teknolojisi zaten yeni bir teknoloji değil. Rakipler 800V mimarisinde ve LPF ye geçti Stellantis 400V mimari ve NCM batarya kullanıyor. Stellantis önümüzdeki sene İspanyada bir batarya fabrikası açacak, orada ne üretecekler onu bilmiyorum umarım LPF falandır.

Şunu da teyid edeyim, "bence de" şehiriçi için küçük elektrikli amaçlar ideal. Ama buradaki küçük tanımı bende biraz farklı. Ami gibi topolino gibi triportör boyutlarındaki aletler bence araba sayılmaz. Onun vergisi bile olmaması lazım. Ama Corsa, Polo, Fiesta falan gibi aletler makul. Renault un Zoe si mi ne vardı. 200 km yi geçebilen menzili olsa şehiriçi için ideal olabilirdi. Ama şu an e208 ya da corsa-e gibi modeller şehiriçinde en mantıklı elektrikli arabalar gibi gözüküyor. Onlarında tüketimi büyüklerinden çok farklı değil. Frontera onlardan biraz daha az tüketiyor galiba.

Bu arada %70 şarj kapasitesini sağlayan çıkma bataryalarınız varsa alınır. Benim Bodrumdaki evin güneş enerji bataryalarını 50 kW la değiştirmek hiç fena fikir değil :) 30kW da olur. Şimdikiler 10 kW mı ne olması lazım.

Hocam Motor GÜCÜ YÜKSEK Elektrikli araçlar daha Verimli REJENERATİF FRENLEME yapabilmekte dolayısıyla daha genel Verimlilikleri de Yükselmektedir.

Fırçasız Brushless motorlar %95 civarında Verimliliğe sahiptir. Fakat Daimi Neodyum Mıknatıslar nedeniyle Pahalıdır. 15 Yıl sonra Mıknatıslarin çekim kuvvetleri büyük ölçüde azalmakta Motor gücü düşmektedir.

Bildiğim kadarıyla sadece Megane etech Fırçasız Motor yerine Farklı bir motor kullanmaktadır.

DİZEL meselesinde şöyle bir durum vardır

Servisin Alternatifi Sanayide bugün motor Rektefesi 150.000 Lira civarında tutmaktadır.

Dpf Egr Adblue sistemleri İptal edilmektedir.

Ancak ELEKTRONİK Arıza durumunda Sorun daha karmaşık hale gelmektedir.

Bu sorun ELEKTRİKLİ yada DİZEL tüm araçların derdidir.

ARIZA durumunda ELEKTRİKLİ araçlar ciddi masraf açmaktadır.

BATARYA ÖMRÜ noktasında %70 Pil SAĞLIĞI sizi Yanıltmış muhtemelen

Hocam %70 PİL SAĞLIĞI demek BİTMİŞ Batarya anlamına gelmektedir!!!

Sıfır Araç 300 km gidebilirken 9 Yaşındaki %70 Pil Kapasitesi kalan otomobil 100 km ancak gidecektir.

Nmc Batarya ÖMRÜ Maksimum 10 YILDIR. LFP 12 Senedir.

Fakat LFP Batarya Soğuğu sevmez hem Şarj hızı Düşer hem de Menzili.

Tesla SR 60 kW Bataryası ile KIŞ mevsiminde -5 C derecede Şehir içerisinde SAKİN sürüşle 200 km Yol ancak yapabilmekte.

Yani 100 km'deki TÜKETİMİ 30 kW olmakta!

150 km Sabit OTOBAN hızlarında Tüketim 35 kW civarında gerçekleşmekte. Şarjı 170 km zor Dayanmakta.

110 km ile 18 - 20 kW Tüketen Elektrikli araçların Yüksek HIZLARDAKİ Tüketimleri Dramatik şekilde ARTMAKTADIR.

DİZEL araçlar ise 110 km ile 5 Litre yakarken 150 km ile 6 Litre Tüketecektir.

Bu nedenle Elektrikli araçlar ŞEHİR İÇERİSİNDE kullanıma çok daha Uygundur.

HİBRİD araçlardan 1.2 Austral Şehir İçerisinde 4 - 5 Litrelik bir Tüketime sahiptir. 46 Lira BENZİN fiyatından KM BAŞINA 2 Lira civarında Yakacaktır.

Şehir içerisinde 9.000 Liraya 5.000 km civarı Yol Yapması mümkündür.

ELEKTRİKLİ Araçlar da kW saati 11,9 Liradan İstasyondan Şarj ile Şehir içerisinde ortalama 17 kW Tüketimle KM BAŞINA 2 LİRA Yakacaktır!

Bazı dezavantajları nedeniyle Elektrikli Araçların İKİNCİ EL Değer KAYBI içten yanmalı otomobillerden çok Daha FAZLADIR..
 
Hocam Motor GÜCÜ YÜKSEK Elektrikli araçlar daha Verimli REJENERATİF FRENLEME yapabilmekte dolayısıyla daha genel Verimlilikleri de Yükselmektedir.
Ama bi karar ver. Güçlü motoru ile Grandland mi daha verimli yoksa Ami mi? :)


Fırçasız Brushless motorlar %95 civarında Verimliliğe sahiptir. Fakat Daimi Neodyum Mıknatıslar nedeniyle Pahalıdır. 15 Yıl sonra Mıknatıslarin çekim kuvvetleri büyük ölçüde azalmakta Motor gücü düşmektedir.

Tekil motor verimliliğinden bahsedeceksek, içten yanmalıların veriminin m%35 leri aşamadığını yazarak başlayalım. 15 seneye kim öle kim kala.


Servisin Alternatifi Sanayide bugün motor Rektefesi 150.000 Lira civarında tutmaktadır.
Yetkili servisten çıkacaksak hangisinin kaça mal olduğunu zaman gösterecek. Elimizde elektrikli arabaların tamiri ile ilgili yetkili ya da yetkisiz servis kanallarından sağlıklı bir veri olduğunu hiç sanmıyorum. Ama PSA nın 1.5 motoru yetkili serviste 400 bin liraya değişiyor.

Dpf Egr Adblue sistemleri İptal edilmektedir.
Ee? İptal edince sorun geçiyor mu? Bir yerde yangın varken kafamızı çevirirsek ateşi görmeyince yangın sönüyor mu mesela?

Ancak ELEKTRONİK Arıza durumunda Sorun daha karmaşık hale gelmektedir.
Kime göre neye göre. 150 senedir aynı sistemle çalışan motorun tamir edilemeyeceğini mi söylüyorsunuz? O zaman alternatörde marş motoru da tamir edilemez. Aralarında teoride çok bi fark yok.

ARIZA durumunda ELEKTRİKLİ araçlar ciddi masraf açmaktadır.
Nereden biliyoruz bunu? Var mı istatistik?

BATARYA ÖMRÜ noktasında %70 Pil SAĞLIĞI sizi Yanıltmış muhtemelen

Hocam %70 PİL SAĞLIĞI demek BİTMİŞ Batarya anlamına gelmektedir!!!

Sıfır Araç 300 km gidebilirken 9 Yaşındaki %70 Pil Kapasitesi kalan otomobil 100 km ancak gidecektir.

Şu konuda anlaşalım. Basma kalıp ezber cümleler yerine somut verilerle konuşalım. %70 batarya verimliliği ne demek mesela? Bunun bitmiş anlamına geldiğini kim söylüyor? Üreten aksini iddia ederken bu konularda net konuşmak çok iddialı bence. sıfır araç 70 kw batarya ile 500 km gidiyorsa 50 kw batarya ile 300 km gider. Basit matematik bu. He yok o 50 kw la o kadar gidemez diyorsak dayandırdığımız yeri öğrenmek isterim.


Nmc Batarya ÖMRÜ Maksimum 10 YILDIR. LFP 12 Senedir.

Fakat LFP Batarya Soğuğu sevmez hem Şarj hızı Düşer hem de Menzili.

Tesla SR 60 kW Bataryası ile KIŞ mevsiminde -5 C derecede Şehir içerisinde SAKİN sürüşle 200 km Yol ancak yapabilmekte.

Yani 100 km'deki TÜKETİMİ 30 kW olmakta!
İşte bu nedenle ısı pompası var araçlarda. Sadece yolcuları değil pili de ideal çalışma ısısına getirmek için. Teslayı bilemem ama ben Sapanca'dan dönerken ısı 3 dereceydi ve tüketimim 16.8 kw/100km de kaldı. Otoban sürüşü 110 km ACC ile.

150 km Sabit OTOBAN hızlarında Tüketim 35 kW civarında gerçekleşmekte. Şarjı 170 km zor Dayanmakta.

110 km ile 18 - 20 kW Tüketen Elektrikli araçların Yüksek HIZLARDAKİ Tüketimleri Dramatik şekilde ARTMAKTADIR.
Bana ne yüksek hızlardaki tüketiminden ya hu? Konumuzla ne gibi bir alakası var? Hızlı giden bedelini öder.

DİZEL araçlar ise 110 km ile 5 Litre yakarken 150 km ile 6 Litre Tüketecektir.

Yok öyle bir dünya. Hava/yakıt karışımı sabit bile olsa motor devri %35 artarken tüketim %20 artmaz. Enerjinin çevrimi kanununa aykırı. Ki dizel motorların yüksek devirlerdeki verimliliği düşüktür. Turbo haritalarında bu açıkca görülüyor zaten. He ben EGR yi iptal ettirdim, DPF i söktürdüm, adblue zaten hak getire diyorsan ve hatta hybrit turbo takıp 120-130 hp lik dizel motora methanol basıp 200 beygir çıkarttım onunla gazlarım diyorsan bunun sonu yok. Ama arpa olmadan beygir koşmaz güzel kardeşim. Sen o 6 litreni minimum 7 ye çıkart. 110 ile giderken 5 litre de pek gerçekci değil ama neyse onu görmezden gelebiliriz.


Bu nedenle Elektrikli araçlar ŞEHİR İÇERİSİNDE kullanıma çok daha Uygundur.

Hangi nedenle? şehiriçinde 150 ile giderse çok tüketeceği için mi?

HİBRİD araçlardan 1.2 Austral Şehir İçerisinde 4 - 5 Litrelik bir Tüketime sahiptir. 46 Lira BENZİN fiyatından KM BAŞINA 2 Lira civarında Yakacaktır.

Şehir içerisinde 9.000 Liraya 5.000 km civarı Yol Yapması mümkündür.

Üreten fabrikanın WLTP verileri bile aksini söylerken senin bu konudaki dayanağını gerçekten merak etmiyor değilim.


ELEKTRİKLİ Araçlar da kW saati 11,9 Liradan İstasyondan Şarj ile Şehir içerisinde ortalama 17 kW Tüketimle KM BAŞINA 2 LİRA Yakacaktır!

Onlife ta 5.79, Tesla da 7.10, evde kilovatı 2 lira. Evden şarj edersem 17 kw tüketimle 100 km de 34 lira harcayacağım demektir. km de 34 KURUŞ yapıyor. 2 LİRA > 34 KURUŞ

Bazı dezavantajları nedeniyle Elektrikli Araçların İKİNCİ EL Değer KAYBI içten yanmalı otomobillerden çok Daha FAZLADIR..

Ben galerici değilim güzel kardeşim. Al sat yapmıyorum. S@hibinden.c0m da şu anki Grandland elektrili ilanlarının fiyatları sıfırından pahalı olduğu için o konuya hiç girmeyeceğim. Ancak somut bir soru sorayım sana. 1850 liraya aldığım araba, döviz kuru sabit kalırsa ve enflasyon yoksa 2 sene sonra kaç lira eder sence?
 
Ama bi karar ver. Güçlü motoru ile Grandland mi daha verimli yoksa Ami mi? :)




Tekil motor verimliliğinden bahsedeceksek, içten yanmalıların veriminin m%35 leri aşamadığını yazarak başlayalım. 15 seneye kim öle kim kala.



Yetkili servisten çıkacaksak hangisinin kaça mal olduğunu zaman gösterecek. Elimizde elektrikli arabaların tamiri ile ilgili yetkili ya da yetkisiz servis kanallarından sağlıklı bir veri olduğunu hiç sanmıyorum. Ama PSA nın 1.5 motoru yetkili serviste 400 bin liraya değişiyor.


Ee? İptal edince sorun geçiyor mu? Bir yerde yangın varken kafamızı çevirirsek ateşi görmeyince yangın sönüyor mu mesela?


Kime göre neye göre. 150 senedir aynı sistemle çalışan motorun tamir edilemeyeceğini mi söylüyorsunuz? O zaman alternatörde marş motoru da tamir edilemez. Aralarında teoride çok bi fark yok.


Nereden biliyoruz bunu? Var mı istatistik?



Şu konuda anlaşalım. Basma kalıp ezber cümleler yerine somut verilerle konuşalım. %70 batarya verimliliği ne demek mesela? Bunun bitmiş anlamına geldiğini kim söylüyor? Üreten aksini iddia ederken bu konularda net konuşmak çok iddialı bence. sıfır araç 70 kw batarya ile 500 km gidiyorsa 50 kw batarya ile 300 km gider. Basit matematik bu. He yok o 50 kw la o kadar gidemez diyorsak dayandırdığımız yeri öğrenmek isterim.



İşte bu nedenle ısı pompası var araçlarda. Sadece yolcuları değil pili de ideal çalışma ısısına getirmek için. Teslayı bilemem ama ben Sapanca'dan dönerken ısı 3 dereceydi ve tüketimim 16.8 kw/100km de kaldı. Otoban sürüşü 110 km ACC ile.


Bana ne yüksek hızlardaki tüketiminden ya hu? Konumuzla ne gibi bir alakası var? Hızlı giden bedelini öder.



Yok öyle bir dünya. Hava/yakıt karışımı sabit bile olsa motor devri %35 artarken tüketim %20 artmaz. Enerjinin çevrimi kanununa aykırı. Ki dizel motorların yüksek devirlerdeki verimliliği düşüktür. Turbo haritalarında bu açıkca görülüyor zaten. He ben EGR yi iptal ettirdim, DPF i söktürdüm, adblue zaten hak getire diyorsan ve hatta hybrit turbo takıp 120-130 hp lik dizel motora methanol basıp 200 beygir çıkarttım onunla gazlarım diyorsan bunun sonu yok. Ama arpa olmadan beygir koşmaz güzel kardeşim. Sen o 6 litreni minimum 7 ye çıkart. 110 ile giderken 5 litre de pek gerçekci değil ama neyse onu görmezden gelebiliriz.




Hangi nedenle? şehiriçinde 150 ile giderse çok tüketeceği için mi?



Üreten fabrikanın WLTP verileri bile aksini söylerken senin bu konudaki dayanağını gerçekten merak etmiyor değilim.




Onlife ta 5.79, Tesla da 7.10, evde kilovatı 2 lira. Evden şarj edersem 17 kw tüketimle 100 km de 34 lira harcayacağım demektir. km de 34 KURUŞ yapıyor. 2 LİRA > 34 KURUŞ



Ben galerici değilim güzel kardeşim. Al sat yapmıyorum. S@hibinden.c0m da şu anki Grandland elektrili ilanlarının fiyatları sıfırından pahalı olduğu için o konuya hiç girmeyeceğim. Ancak somut bir soru sorayım sana. 1850 liraya aldığım araba, döviz kuru sabit kalırsa ve enflasyon yoksa 2 sene sonra kaç lira eder sence?

Hocam Yaris Hibridin pil sağlığı % 68 seviyesine indiğinde artık Rampanın ortasına geldiğimizde Batarya bitmeye başlamıştı.

Cep telefonu Bataryası gibi düşünebilirsiniz bu durumu. 7 yıllık iPhone telefonumu 100% şarjdan çektiğimde iki saat ancak dayanıyordu.

Benzer durum Elektrikli Otomobillerde de geçerlidir.

Size verebileceğim tek Tavsiye aracı en Fazla 2 Yıl kullanıp elden çıkarmanız yönünde olabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Merruse
Hocam Yaris Hibridin pil sağlığı % 68 seviyesine indiğinde artık Rampanın ortasına geldiğimizde Batarya bitmeye başlamıştı.

Cep telefonu Bataryası gibi düşünebilirsiniz bu durumu. 7 yıllık iPhone telefonumu 100% şarjdan çektiğimde iki saat ancak dayanıyordu.

Benzer durum Elektrikli Otomobillerde de geçerlidir.

Size verebileceğim tek Tavsiye aracı en Fazla 2 Yıl kullanıp elden çıkarmanız yönünde olabilir.

Tecrübene saygılıyım ama 4 A lik fındık kadar akü var onlarda. 18 kW mı ne olması lazım. Motoru da yanlış hatırlamıyor ya da corolla ila karıştırmıyorsam 45 kW gücü olması lazım. 18kw batarya %68 de 12 kW a düşer. Zaten 100 den sıfıra şarjda bile 20 dk nefesi kalmış aletin. Ki çok iyimser bir senaryo bu. Normal yani.

iphone topuna hiç girmeyelim, sahipleri telefonu yenilesin diye yazılımla patch atıp pil ömrünü kısaltan yavşak bir firmadan bahsediyoruz. Hala Fransa'da bu opsiyonu aktif etmesi yasak.

Tavsiyen için sağ ol, benim rutin araba değişim periyodum 6-7 ay zaten. Bunda belki uzayabilir onunda nedeni bu fiyat bandında mantıklı alternatif olmaması. Ben uzun yolda ciddi bir sorun yaşamazsam binerim. 8-10 sene yaşayacağımın bile garantisi yokken arabanın pilini dert edecek kadar derdo değilim galiba :) Olurda yaşarsam 60 yaşımı geçmiş olacağım. O yaştan sonra araba kullanmak isteyeceğimden bile emin değilim. Şehiriçinde dolanırım ancak. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: turbo_j
Tecrübene saygılıyım ama 4 A lik fındık kadar akü var onlarda. 18 kW mı ne olması lazım. Motoru da yanlış hatırlamıyor ya da corolla ila karıştırmıyorsam 45 kW gücü olması lazım. 18kw batarya %68 de 12 kW a düşer. Zaten 100 den sıfıra şarjda bile 20 dk nefesi kalmış aletin. Ki çok iyimser bir senaryo bu. Normal yani.

iphone topuna hiç girmeyelim, sahipleri telefonu yenilesin diye yazılımla patch atıp pil ömrünü kısaltan yavşak bir firmadan bahsediyoruz. Hala Fransa'da bu opsiyonu aktif etmesi yasak.

Tavsiyen için sağ ol, benim rutin araba değişim periyodum 6-7 ay zaten. Bunda belki uzayabilir onunda nedeni bu fiyat bandında mantıklı alternatif olmaması. Ben uzun yolda ciddi bir sorun yaşamazsam binerim. 8-10 sene yaşayacağımın bile garantisi yokken arabanın pilini dert edecek kadar derdo değilim galiba :) Olurda yaşarsam 60 yaşımı geçmiş olacağım. O yaştan sonra araba kullanmak isteyeceğimden bile emin değilim. Şehiriçinde dolanırım ancak. :)

Hocam 6 ayda bir Sıfır km araç değişimi zaten Ekonomik Değildir. Sizin hesap yapmanıza gerek yok bence..

Filo Yönetimi Fizibilitesi noktasında hiçbir müşterime Elektrikli Araç tavsiye etmiyorum.

Sadece Şehir içerisinde Yılda 40 bin km Yol yapabilen Taksi Kurye Ecza Deposu gibi işletmelere Ucuz Küçük Elektrikli otomobilleri önermekteyim.

Diğer Elektrikli araçlar sıradan tüketiciler açısından birer Zengin Oyuncağı olmaktan ileri gidememektedir malesef.

Bugün Zincir Marketlerde satılan Minik Çin malı Elektrikli araçların İkinci Eli 200.000 Lira bandındadır.

Ancak Batarya Hasarlı olarak satışa konulduğunda 80.000 Liraya alıcı bulabilmektedir.

Çünkü Yerli firmalar LFP Batarya paketlerine 70.000 Lira civarında bir meblağ istemekte.

Dolayısıyla 5 kW saat Kapasiteli minicik Bataryalar dahi bu araçların 3/1 Rakamına gelmektedir.

Konu Başlığında belirttiğim gibi yazılanlar EKONOMİ Amaçlı ELEKTRİKLİ Araç düşünenlere yönelik tavsiyelerdir..
 
Ben henüz araba değişimlerimde son 30-35 senedir ciddi bir zarar yaşamadım. Doğru zamanlama ve fırsatları kovalama önemli.

Herkesin bir bakış açısı ve dünya görüşü var. Sen bu şeklin doğru olduğuna kanaat getirmişsin, ben ise tam tersini düşünüyorum. "Bence" bundan kaçış yok, alışkanlıklarımızı buna uydurmak zorunda kalacağız. Sadece ekonomik nedenlerle değil, gerek çinlilerden ötürü gerekse avrupalıların dışa bağımlılığı en aza indirme planından dolayı elektrifikasyona dönüşümü zorladıkları için. Amerika'da tutmayabilir o adamların dünyası bambaşka. Hep bambaşkaydı zaten. Kendisinde rezerv olmasına rağmen nerede petrol varsa gidip çöken bir ülkeden ve hala V8 e binen adamlardan bahsediyoruz. Ama bizim gibi enerjide dışa bağımlı fakir ülkeler için elektrifikasyon bulunmaz nimet. Düşünsene güneşten elektriğini üretip bedavaya gezebilme lüksün var. Bu süper bir şey. Benim Bodrum'daki evde 12kw güneş santralim var, orada şarja hiçbir para vermeyeceğim mesela. Ben o kadar yatırım yapamam derseniz 20 bin liraya 10kw rüzgar turbini satılıyor. Hemde çin malı falan değil TESUP. Elektrikli araçlarla ulaşım maliyetini düşürebileceğiniz çok çeşitli yöntemlerin önü açılmış oluyor. Öyle biodizel ya da güney amerikalıların yaptığı gibi alkolle benzinli araba çalıştırmak gibi zahmetli yöntemlerde değil üstelik. Elektriği şebekeden bile alsanız petrol yakıtlarından daha ucuza geliyor. Daha ne olsun? İdeal noktada mı? Hayır daha değil. Bu bir dönüşüm. Alışmak elbette zaman alacak, elbette direnenler olacak, ama minnoş ölçeklerde olup sınırsız enerji üretebilen kaynak keşfedilmediği sürece bu bataryalara mahkumuz. O da gelişir zaten yavaş yavaş. Bak soğukta performansı düşüyor diye adamlar ısı pompası koydu mesela. Ben aynı tekniği yıllardır evin ısınmasında kullanıyorum, adamlar onu alıp arabanın bataryasına adapte edip entegrasyonunu sağladı. Mühendislik budur zaten. Toyota ne yapmış? Bataryayı soğutmak için fan takmış, e ayıptır. :)

1743411650412.webp


Toyota'nın bataryası ile ilgili bir sorun yaşamışsınız, ki ilginç bir şekilde neredeyse tüm elektrikliler 8 yıl ya da 160bin km garanti verirken Toyota 5 yıl ya da 100 bin km garanti vermiş. Ki az önce googleladım, fiyatı 2015 yılında 2200 dolarmış. Bu bağlamda Tesla'nın 5500 USD lik batarya fiyatı öyle abartılı da değilmiş. biri 18 kW diğeri 50-60 kw falan olduğu düşünülürse büyük ihtimalle hücre sayısı ile oranlanınca garip de değilmiş. Ama Hybrid bataryalarının fiyatlarının yüksek gelmesi normal. Zira hybridlerde ciddi bir yakıt giderlerinde düşüş söz konusu değil. E hem benzine para verip bir de bataryaya masraf etmek can sıkıcı tabi. Bu arada Corollalardaki atmosferik 1.8 motorun otoban sürüşlerinde hiç keyifli olmadığını söyleyebilirim. Millet BYD PHEVindeki batarya boşalınca kıytırık 1.5 atmosferik motorunun ıkınmasına kafayı takmış ama Toyota'nın durumu da pek farklı değil aslında. Bataryası bitince 1.8 motorla hem bataryayı doldurup hem de yolda gitmeye çalışan bir corolla ile otobanda 140 ile gitmek pek sevimli değil. Hele yol bilgisayarına bakıp tüketimi görünce hiç değil :) Er ya da geç, full elektrikli olup ek olarak da jeneratör olarak çalışan 1.0 lt ya da daha küçük turbo motorlu bir modele geçiş yapacaklar ama du bakalım ne kadar zaman alacak. "Bence" Toyota artık eskimiş olan yöntemlere sahip hybrid inadından vazgeçse fena olmaz. Prius'tan bu yana aynı hikaye. Artık yenilerini yazmaları lazım.

"Bence" küçük ticarilerden başlayıp (doblo, partner, connect, combo gibi) kamyon otobüs vs dahil tüm ticarilerin ve ek olarak taksi plakalı, özetle sürekli hareket halinde olan araçların elektrikli olmasının zorunlu olması gerektiğini düşünüyorum. Hatta ticari taksilerde yerli üretim şartı falan da konulmalı. İngilizler nasıl ki bu model ve renkten başka arabayı taksi yapamazsın diyor, biz de diyebilmeliyiz. Biz halâ bunları tartışırken Volvo bataryası 40 dakikada dolabilen 600 km menzilli TIR üretip test ediyor. Bu durumda bizim bunları zengin oyuncağı olarak görmemiz pek akılcı bir yaklaşım değil. Araba zaten yetişkin erkeklerin oyuncağıdır. Ama bunun zenginlikle alakası yok. Şahin'e takılan müzik sistemi benim belki 3-5 yıllık elektrik tüketim bedelimden daha fazladır. Hangimiz daha zengin?

Paris'te ticari taksilerde (uber, Bolt vs vs de dahil) Toyota'nın hidrojenli araçlarını denediler, bir yıllık hidrojeni bedava verdiler, arabalara emisyon sıfır diye acayip acayip vergi teşvikleri sağlandı falan ama genede olmadı. Yakıt istasyon yaygınlığının önemi orada ortaya çıktı. Türkiye'de elektrik istasyonu zaten yaygın. Benim evimin etrafında sadece eşarj'ın 4 tane istasyonu var. Soket sayısı 14 falan galiba. (Opel arabayı alırken 10 bin lira karşılığı bedava şarj desteği verdiği için eşarj dedim. Yoksa babamın oğlu değiller) Diğer sağlayıcıları da hesaba katarsak işin içinden çıkamayız zaten, o kadar çoklar ki.

Elektrikli araçların şehiriçinde kullanımının yaygınlaştırılması lazım. Hem hava kirliliğinin iyileştirilmesi için lazım hem de ekonomik nedenlerle lazım. Şehirler arası yollarda planlı yola çıkıldığı zaman bir sorun yaşanmayacağını zaten bizzat gördüm. Özetle bu nedenlerle elektrikli araçların Türkiyede kullanımında ciddi bir sıkıntı yok. Şehiriçinde zaten sorun yok. Paris'te şehir merkezine dizel arabayla bile giremiyorsun artık, yasak.

Elektrikli araba alıp almama konusunda tercihi belirlerken "ben bu arabayla yılda kaç kez şehirler arası yola çıkacağım?, planlama becerilerim bunu yönetmeye yeterli mi?, fiziki şartlara uyabilir miyim, rutin güzergahlarımda durum ne?" gibi soruların cevaplarını düşünmeleri lazım. Yoksa ülkenin %90 ı yılda iki ya d aüç kez şehirlerarası uzun mesafe diyebileceğimiz yolculuklara çıkıyor. Çoğunluk şehiriçinde ya da etrafında dolaşıyor zaten. E bunun içinde 500 km menzil yeter de artar bile. Istanbul'dan Mardin'e giden adam zaten arabayla gitmesin ya. Uçakla gitsin, 24 saat araba kullanmak ne. Yazıktır. Bu sorulara ek bir de kullanım alışkanlıklarını hesaba katmalılar. Ben topuklar tapa gaz 170-180 basar giderim diyorsa sadece elektrikli tercihini değil hayatını sorgulasın bence. Onun dışında elektrikli ile yolda kalan benzin almayı unutup onunla da yolda kalır zaten. Arada bir fark yok. Eğer arabanı her gün kullanıyorsan, nasıl ki telefonunu her akşam şarja takıyorsun onu da takacaksın. Benim arabanın şarjını %80 e dolduralı 1 haftayı geçti dün %45 teydi mesela. Ki bunda şehiriçi seyahatler dışında Ist-İzmit arası git gel falan da var. Öyle atla deve endişe edilecek bir durum yok ortada.

Bu arada söz gelmişken artık acayip online tool'lar var. Gideceğin yeri ve arabanı söylüyorsun sana duracağın istasyonu, ne kadar elektrik alman gerektiğini, geçecek süreyi falan söylüyor. Ben şunu https://abetterrouteplanner.com/ kullanıyorum, acayip pratiklik katıyor. Arabanın ekranına falan da atabiliyorsun. Ve bedava. Bak mesela ben tek şarjla Bodrum' a gidebiliyormuşum. Ki vapur istemiyorum dediğim için İzmit körfezini dolaştırmış bana, nereden baksan +100 km demek bu. Dolaşmamış olsam muhtemelen daha ilerden elektrik doldurup vardığımda %7 değil %24 falan şarjım olacak.

Ek olarak güncel elektrik fiyatlarını da görebilme lüksü var. Bu sitede https://www.sarjfiyat.com/ hepsinin hem AC hem de DC için güncel fiyatları var. Buna göre elektrik alacağın yeri seçebilirsin.

1743409535779.webp
 
Zincir markette satılan elektrikli araba ile yoldaki aracı aynı kefede değerlendirmeyelim lütfen. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: turbo_j
Hocam 1.850 Liraya alınan bir araca plaka takıldığı anda 1.750 Liraya inmekte. Bu gerçeği hepimiz biliyoruz. Sıfır araçta Zarar kaçınılmazdır.

2013 yılından beri Lisanssız Elektrik yatırımıyla ilgilenmekteyim. Piroliz ve geri dönüşüm en ekonomik kaynaktır.

Rüzgar türbinlerinin Periyodik bakımları vardır.

Güneş panelleri ise pahalıdır. Ömürleri 15 yıl kadardır. Sonrasında verimleri düşer.

Konut tipi yatırımların jel Batarya ve İnvertör Maliyeti vardır.

Amortisman süresi 7 senedir.

Lakin jel Batarya ve İnvertörün ömrü de 7 senedir.

Bu YIL Elektrik KADEMELİ tarife nedeniyle ZAMLANDI. Dolayısıyla bir miktar mantıklı hale geldi denilebilir.

HİBRİD Toyota araçların Batarya KAPASİTESİ sadece 1 - 2 kW arasındadır hocam.

80.000 Lira istenen Yaris Hibridin 0,9 kW Bataryası var. Normal AKÜ BOYUTUNDA bu batarya.

80.000 Lira KORKUNÇ PAHALI hocam. Minicik Batarya bu para olmamalı.

Bu arada Bayram Boyunca bazı Elektrikli araçlara belirli İstasyonlarda ŞARJ BEDAVAYMIŞ.

Bir diğer istasyonda Elektrik kW Fiyatı sadece 1 Liraymış.

Hayatı Bedavaya yaşıyosunuz hocam.. Hayırlı Bayramlar 😊
 
Hocam 1.850 Liraya alınan bir araca plaka takıldığı anda 1.750 Liraya inmekte. Bu gerçeği hepimiz biliyoruz. Sıfır araçta Zarar kaçınılmazdır.

Sarı sitede şu an üç ilan var üçününde fiyatı sıfırından yüksek desem?

2013 yılından beri Lisanssız Elektrik yatırımıyla ilgilenmekteyim. Piroliz ve geri dönüşüm en ekonomik kaynaktır.

Rüzgar türbinlerinin Periyodik bakımları vardır.

Güneş panelleri ise pahalıdır. Ömürleri 15 yıl kadardır. Sonrasında verimleri düşer.

Konut tipi yatırımların jel Batarya ve İnvertör Maliyeti vardır.

Amortisman süresi 7 senedir.

Lakin jel Batarya ve İnvertörün ömrü de 7 senedir.

Bu YIL Elektrik KADEMELİ tarife nedeniyle ZAMLANDI. Dolayısıyla bir miktar mantıklı hale geldi denilebilir.


Ben 2016 dan beri evde elektrik üretiyorum. 2021 de de şebekeye bağladım. Batarya falan yok bende. Gündüz güneşten üretiyorum gece rüzgardan (rüzgar şebekeye bağlı değil. onun ayrı ongrid inverteri var limiter li) Kendisini çoktan (üçüncü senede) amorti etti zaten. Rüzgar türbinini de sanırım 2022 de bağlamıştım. Ogün bugün bakım makım yaptırmadım. Bataryalı sistemin maliyeti yüksek. Hem batarya pahalı hem de hybrid inverter falan on-grid inverterin 4-5 katı falan. Sen inverterin de ömrü yedi yıl demişsin ama bendeki ABB nin eski bir modeli. 2016 dan beri sorunsuz çalışıyor. Ki pasif soğutmalı falan yani, öyle antin kuntin fandı zarttı zurttu şeyleri yok. Sessiz diye almıştım zaten.


HİBRİD Toyota araçların Batarya KAPASİTESİ sadece 1 - 2 kW arasındadır hocam.
Yok yaw o kadar bile dğeil. 1.5 Yarisin bataryası 0.77kw, corolla nınki 0.745 kw Corolla Cross unki 0.55 kw mış. En kabadayısı 177V, 4 A falan verebiliyor. Ve bu kıytırık bataryalarla 53 kw (Corolla) 59kw (Yaris) motorları beslemeye çalışıyorlar. E biter tabi o batarya. Doldur boşalt manyağı oluyor muhtemelen. Batarya ömrü doldur boşalt cycle ı ile ölçülür. Bunlar fındık kadar batarya koymuş.

80.000 Lira istenen Yaris Hibridin 0,9 kW Bataryası var. Normal AKÜ BOYUTUNDA bu batarya.

80.000 Lira KORKUNÇ PAHALI hocam. Minicik Batarya bu para olmamalı.

Benim gördüklerim susturucu boyutunda falan. Arka koltuğun altında anladığım kadarı ile. Yanında 12V aküsü de varmış. Onunla karıştırmıyorsun değil mi?
Evet fiyatları çok saçma. Gerçi ülkede neyin fiyatı saçma değilki desen verecek cevabım yok :)

Bu arada Bayram Boyunca bazı Elektrikli araçlara belirli İstasyonlarda ŞARJ BEDAVAYMIŞ.

Bir diğer istasyonda Elektrik kW Fiyatı sadece 1 Liraymış.
E var şarjım %45 de şu an. Onun için dışarı çıkmaya değmez. Evde AC ile kilowatsaati 1.79 mu ne. %20 den %80 e 80 liraya dolduruyorum, Oradan kw'ı 1 liraya doldursam 42 lira vermem gerekecek. 40lira kazanç için onun bunun icazetine gerek yok. :)


Hayatı Bedavaya yaşıyosunuz hocam.. Hayırlı Bayramlar

Teşekkür ederim, sana da iyi bayramlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Guven
Geri
Üst