- Katılım
- 4 Şub 2007
- Mesajlar
- 1,404
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Şöyle bir ifade kullansak daha'mı doğru olur acaba. Yolun durumuna göre motorun aracın yükünü tamamen üstlendiğini hissettiğiniz zaman bir üst vitese geçebiliriz. Zira rampa yukarı çıkan ve helede yüklü bir aracı 2000 d/d iken bir üst vitese çıkarmak çekiş ve tüketim açısından pek sağlıklı olmaz sanırım.
Yalnız şöyle bir durum var;
1-2-3-4-5 ve 6 vites'te de olmak kaydıyla 2000-2500 devir aralığında vites değiştirildiğinde zaten yolun durumu ya da yük gibi dinamik unsurlar, düşündürücülüğünü,engelleyiciliğini kaybediyor.Çünkü önemli olan ve konuşulması gereken şey vites aralığıdır.Araç yüklü ya da yüksüz olarak vites değişim sınırına çıkıyor devir olarak.Sizin söylediğiniz durumun varlığı,yani yük ve yol durumu sadece ama sadece söz konusu devirlere ulaşma zamanını etkiler.Yani yük ve yol eğimi,salt olarak ivmelenmenin saniye bazındaki değişimiyle ters orantılıdır.Merkezkaç kuvvet salınımlarının etkisi düşünüldüğünde tabiki güçlü bir devirde üst vitese çıkmak daha yararlı olacaktır.
Ayrıca araç yüklüyken veya yol yukarıya doğru eğimliyken, devirden düşmemek için,bir üst vitese geçerken,1.3 litre cdti motorlu bir araçla 4000 devire gelmeyi beklemek ve bir üst vitese geçmek,gereksiz bir davranıştır.Çünkü aracın turbo'sunun devreye girmesi ve az güçle çok iş yapma mantığıyla çalışan cdti'ların genetiğine aykırıdır bu durum.Yani 4000 devire gelip bir üst vitese geçmek yerine,2500 devirde üst vitese geçmek,hem litre bazında,hem hız anlamında,dolayısıyla da alınan km olarak daha faydalı olur
