öncelikle o yağcıya söyle gitsin dükkanını kapasın bakkal fln açsın.
10w40,5w40,0w40 aynı incelikte yağlardır. Yağın viskolizesini yani inceliğini belirleyen 2. rakamdır. W ile biten sayı yağın celcius cinsinden akışkanlığını yitirdiği(donduğu değil!) sıcaklıktır.
Özellikle kışa giriyor olduğumuzdan dolayı ben size
0w yağ öneririm 0w30 yada 0w40.
Aracınızın durumunu bilmiyorum benimki 155binde olduğu ve daha önce kim nasıl bakmış bilemediğim için ben 0w30 değil 0w40 kullanıyorum(mobil 1 new life çok memnunum)
0w30,0w40,5w30,5w40 marka farketmez hangisini alırsanız alın tam sentetik olmasına dikkat edin ve yağcıyı sallamayıp arkasını çevirin benzin için GM-LL-A dizel için GM-LL-B onayı olup olmadığına bakın son zamanlarda dexos2 de yazılmaya başlandı.
not:GM-LL-B onayı bulunan bir 10w40 yağ dünya üzerinde onlar yok sadece GM-LL-A onayı vardır.
CDTI motora uygun Mobilin new life 0w40ı ve X3000 5w30'u var. Castrol'un ise edge 5w40'ı, magnatec 5w30u ve 5w40ı var.
Mobilin ESPsi ayni viskoliziteye sahiptir GM onayını alamamıştır. Castrolün edge turbo dieselide vw araçlar içindir viskolizitesi uygun görünsede GM onayını alamamıştır.
Çoğunlukla yanlış bilindiği ve itiraz edilebileceği için google'a motor yağı yazınca yağlar hakkında bilgi içeren ilk linkin içeriği;
Motor yağı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla:
kullan,
ara
Motor yağı
Motor yağı, motorlu taşıtlarda motorun çalışan parçaları arasında kaygan bir yağ tabakası oluşturarak sürtünen yüzeylerin aşınmasını önler. Ayrıca motorun içinde çalışan parçaları temizler.
Kalite Sınıfları
Otomotiv Mühendisleri Cemiyeti
Society of Automotive Engineers (SAE), motor yağlarının karakteristiklerini ayırt etmek için kalite isimlendirmesi getirmiştir. Bu isimlendirme düşükten yükseğe 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40,50 ve 60 olarak belirlenmiştir.
W ile biten bu sayılar yağın soğuk veya kış koşullarunda en düşük sıcaklıkta akışkanlığa başlama noktasıdır. Mesela 20W, 20 derecede yağın akışkan olduğunu gösterir. Yapılan bu isimlendirmede düşük değerler daha iyidir. Genel olarak Türkiye iklim şartları göz önüne alındığında 10W40 veya daha düşük sayılarla isimlendirilen yani daha kaliteli yağlar tavsiye edilir.