11. Alper Tunga öldi mi? Issız acun kaldı mi?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. subapları eriyen Insignia gördüm ama Astra görmedim.
2. LPG'nin oktan sayısı (105 - 107 Civarı) benzinden yüksek olduğu için yanma sıcaklığı da aynı doğrultuda yüksektir.
3. Inceleyen bir firma benim bildiğim yok ama bizzat Opel Almanya'ya mail atıldığına ve gelen cevap ile Opel Almanya'nın Türkiye'ye gönderilen araçların LPG uyumlu olmadığını söylediğine şahit oldum. Zira farklı ülkelerde fabrika çıkışı LPG'li Astra J var (hatta LPG / Benzin geçiş düğmesi TC tuşunun orada) ve gelen mailde bu araçların subaplarının farklı olduğu belirtiliyordu.
4. Yağlama sistemi yalan değil ancak bir çözüm de değil. Eğer bir erime olacaksa, yağlama sistemi ısıyı düşürdüğü için sadece erimeyi geciktirir bence, ama engelleyemez.
7. Araca LPG takıldığında yakıt ve yanma ile doğrudan ve dolaylı olarak alakalı kısımlar üreticinin garantisinden çıkar ama bu sefer de yasa ve mantık gereği ''bu kit aracınıza uygundur'' ifadesini kullanarak LPG'yi uygulayan firmanın garantisi altına girer.
Yani doğrudan subaplara garanti verilmesine gerek yok aslında, firma uygun diyorsa direkt olarak yanma ile alakalı olduğu için o kısım zaten LPG uygulayan firmanın garantisi altındadır. Lakin burası Türkiye, firma ile görüşmek ve onay almak lazım, yoksa hemen yan çizerler. Tüketici hakları gereği firma ''kit uygundur'' demişse subaplar yasal olarak garanti altındadır normalde. Yani hem kit uygundur deyip hem de subaplara karışamayız demeleri son derece mantıksız. ama diyorlar ve garanti veren firma şahsen duymadım.
8. OPEL neden resmi bir açıklama yapsın ki? Takılır dese başına iş açacak, takılmaz dese araç satamayacak. Ne etliye karışıyor ne de sütlüye, topu LPG firmalarına atıyor ve tabir-i caizse ''Ne haliniz varsa görün'' diyor.
9. Opel'in Landirenzo'yu önerdiği kesinlikle doğru ama bu aslında ESKİ bir ifadedir. Yani Opel Landirenzo'yu öneriyor(du). Yeni nesil Opel'lerin magnezyum alaşımlı subaplara sahip olduğunu bilmeyen bazı LPG dönüşüm firmaları (üreticileri demiyorum) bu eski bilgiye dayanarak araçlara Landirenzo'nun sorunsuz çalışacağı kanısındalar. Opel Türkiye ise güncel olarak ne hala önerdiğini söylüyor, ne de net olarak önermediğini. Aslında kullanması gereken ifade ''Landirenzo'yu yeni nesil araçlarımız dışındaki Opel modellerine önermekteyiz.'' ama dediğim gibi hiçbir şeye karışmıyor ve sadece g...nü kaşıyor.
10. Tüm bu soru
lar yüzünden ben zamanında 38 liralık 1.6 115 Edition'dan vazgeçip 52 liraya 1.3 Sport aldım ve kafam çok rahat. Lakin kararımı değiştirmeseydim, şimdiki aklımla kesinlikle ve kesinlikle LPG kiti uygulardım.
En kötü karar, kararsızlıktan iyidir. Öyle mi? - Böyle mi? diye düşünürken ömür geçecek yahu. Tak gitsin. Bir de ayar yaptır ve 4000 deviri geçince otomatik olarak benzine geçsin ve yüksek ısıya maruz kalmasın. Tamam. Bu kadar. Bitti.