ben şoyle bır ornekle açıklayayım istersen kafanda netlik kazandırırsın bazı şeylere. 2005 model honda civic 1.6 sedan E/S tam otomatik şanzuman arabam var. ilk alındıgı gunden beri bende ve sıfır alındı. yaklaşık 38 bin km (eylul 2009 a kadar) benzinde kullandım surekli. ve ileriki satırlarda yazacağım tespitlerimin net oldugunu rahatlıkla soyleyebilirim. benzin tankım 45 litrelik fakat bugune kadar hıc 45 litre alamadım. sureklı 43 litre ile agzına kadar fullendi ve her ışık yandıgında en yakın benzıncıye çektim. surekli uzun yol kullanımımda bir depo (43 LT) ile 550 km leri rahatça gorebiliyordum. aynı şekilde çok ama çok sakin dokunuşlarla 500 km yi de şehir içinde gorebiliyordum. ortalama bir kullanım 450 km, full performans kullanımda ise ( ne kadar çabuk bu depoyu bıtırebılırım diye denemiştim) 350 km de depom bitiyor. ama geneli 450 km ile biten maceralarımdır depo fulleyişlerim. şimdi bugunkü benzin kuru ile hesapladığımızda 1 lt benzin 3.70 TL. 43 lt X 3.70 = 159.** a depo fulluyorum. 159/450 = 35.3 kuruş km de yakıt tuketimim var.
Lpg ye gelince... Lpg yi 1000 euro ya prins marka taktırdım. 35 litrelik simit tankım mevcut. ıstanbul trafiginde 280 km menzilim var. yani o benzin depomla 450 km yaptıgım yolun aynısı. şartlarda aynı. zorlayınca 310 km yi de gordum lpg ıle. simit tankım genelde 60-63 lira arası doluyor. litre hesabı yapacak olursak 29-30 litre arası değişiyor. 63 lirayı baz alarak bir hesap yapacak olursak 63/280 = 22.5 kuruş km de tuketimim var.
şimdi bi oranlama yapalım 22.5/35.3 = 63%
yani daha once tukettım değerlerden %37 tasarruf ediyorum. genelde tupe gecmesını bekledıgım ıcın benzınde yol yapmıyorum. yanı yapılan km tamamı lpg de. şimdi bu değerlere dayanarak siz lpg ye geçip geçmeyeceğinize karar verin
Lpg ye gelince... Lpg yi 1000 euro ya prins marka taktırdım. 35 litrelik simit tankım mevcut. ıstanbul trafiginde 280 km menzilim var. yani o benzin depomla 450 km yaptıgım yolun aynısı. şartlarda aynı. zorlayınca 310 km yi de gordum lpg ıle. simit tankım genelde 60-63 lira arası doluyor. litre hesabı yapacak olursak 29-30 litre arası değişiyor. 63 lirayı baz alarak bir hesap yapacak olursak 63/280 = 22.5 kuruş km de tuketimim var.
şimdi bi oranlama yapalım 22.5/35.3 = 63%
yani daha once tukettım değerlerden %37 tasarruf ediyorum. genelde tupe gecmesını bekledıgım ıcın benzınde yol yapmıyorum. yanı yapılan km tamamı lpg de. şimdi bu değerlere dayanarak siz lpg ye geçip geçmeyeceğinize karar verin