Arkadaşlar öncelikle hepinize merhaba diyorum. Daha dün aranıza katıldım. Konu ilgimi çekti ve cevap yazmak istedim. İnşallah yazdıklarımdan sonra kafanızda bir kaç şey oluşturabilirim.
Öncelikle bu işi yani opellerimize renkli ekran olayını epey bir süredir araştırıyorum. Yeni nesil opeller arasında bildiğim kadarı ile türkiye de sadece Astra H versiyonlarının lansman arabaları renkli ekran. Ayrıca CD30 - CD30 MP3 - CDC 40 OPERA - CD70 NAVI - DVD90 NAVI - DVD100 NAVI head unitler RENKLİ EKRANLAR İLE UYUMLU. Bizim araçlarımızın merkez konsolu avrupadakiler ile aynı opel servisten sordum grafik ekranın yanındaki çerçeve değişebiliyor. Fiyatı gayet ucuz sadece 30 YTL
. Bu çerçeve değişikliği ile CID ekranlarımız konsolumuza cuk oturuyor.
Bildiğim kadarı ile bu cihazların hepsi hem türkiyede hem de avrupada araba dahilinde alınmadığında çok pahalı. Bir çok telefon ve mailler sonunda CD70 navinin almanya satış fiyatını alabildim. Yaklaşık 1750 euro. Turkiyede ise ekranla birlikte kurulum dahil 4500 YTL.
Şimdi bunlar özetlerdi. Biz ne yapabiliriz oraya geleyim. Bazı uluslararası satış şitelerinde bu parçaları bulmak kolay ancak riskli. Çünkü bu parçalar yani ekran ve head unit birbirleri ile ve araba ile evli (married) olarak geliyorlar. Bu sitelerden bu parçaları sipariş vermeden önce kesinlikle bir önceki araçtan sökülürken boşanmış (divorced) hale getirilmiş
(yani dört haneli kodun tech2 programı ile 0000 yapılmış olması gerekmektedir.) oldugundan emin olmak gerekiyor. Ve yine yeni takılacak arabaya tech2 programı ile kurulması gerekiyor. Şunu belirteyim eğer cihazlar boşanmış olmadan alınırsa Türkiye de bunları hiçbir şekilde opel servislerinde reset attıramayacağınızı unutmayın. Böyle bir cihaz elinize ulaşırsa yapacağınız ikişey olabilir. Birincisi cihazın romunu söküp resetlemek
(yanlış bilmiyorsan bunun için sıfır bir romda bulmanız gerekecek klonlamak için) ikincisi ise internet üzerinden bu cihazlar için reset servisi veren firmalara başvurmak ve modele göre değişen miktarlarda ücretle kırdırmak. Takdir sizin.
Bir çok araba fotosu ve şeması elime geçti arşiv kuvvetli bunun uygulamaları çok fazla var. Ancak hepsi TR dışında. Hatta almanyada bir eleman aux-in (ekrana) sayesinde bir TV tunerden CIDe çıkış almış ve televizyon izliyor. You tube da videosu var. Aşağıdaki resimde zafira için yapılmış benzeri var.
Eğer maddi imkanı yüksek ve güvenilir yurtdışı bağlantısı olan varsa bunun sonuna kadar yapılabilecek birşey olduğunun garantisini verebilirim. Eğer getirten olurda arabasında problem olursa çalışan parçayı getirttiği fiyattan ben alırım.
Birde başka bir bilgi, navigasyon sistemi ile ilgili opel cd70, dvd90, dvd100 navi araç içi navigasyon sistemleri cd ve dvd bazlı. Ancak türkiyede bazı özel şirketlerin haritaları ise cf kartlara yada başka tipte kartlar aracılığı ile cihzlara yükleniyor ve yazılımlar bir biri ile uyumsuz. Yani bu sistemlerde kullanılabilecek haritalar şuan yok. Ancak opelin 2009 model zafiralarda opsiyonel olarak renkli ekran ve navigasyonu türkiyede de satışa sunacagını duydum. Belki ileride bu sistemler için bir harita gelebilir. Neden olmasın.
Şükrü ****OĞLU