Cam Filmleri ile ilgili resmi cevap

Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.


Bu maddenin neresi yeteri kadar açık değil anlamadım. İfade son derece net değil mi? Birinci kısımda "taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı" derken camlardan bahsedilmemiş mi? Yani yasaların izin verdiği şekildeki renkli camlardan daha koyusu kullanılamaz denmiyor mu?
İkinci kısımda camların üzerine yapıştırılan renkli film tabakalarından bahsedilmiyor mu?
Benim bu maddeden anladığım; yasal sınırlar içerisinde olan renkli camların kullanımı serbest, cam filmleri ise yasak. Neden yasak, niye yasak gibi yorumları her zaman yapabiliriz, fikirlerimizi ortaya koyabiliriz, neler yapılabilir diyebiliriz ama hiç kimseye de çeşitli mazeretler sunarak yasalara uymayın diyemeyiz. (Bildiğim kadarıyla cam filmi konusunda açtığı davayı kazanan avukatın davası yerel mahkemede görülmüştür, bu karar yanlış anlaşılmalara neden olduğundan EGM lüğü dava sonucuna itiraz ederek temyize gitmiştir, yani yasal süreç halen devam etmektedir, ayrıca unutmayalım yasalar kişilerin mahkemelere açtıkları davalarla iptal edilmez, davaları iptal etme yetkisi Anayasa Mahkemesine aittir, mahkemeler yasaların haksız uygulamalarına müdahale eder)

Hemen hemen doğru anlamışsınız. :) Yasal sınırlar (ki bunlar teknik şartnamelerle belirlenmiştir) içindek koyulukta renkli camlar serbest. Ancak ikinci maddedeki "renkli filmler" kısmı muğlak. Dikkat ederseniz "camların üzerine film tabakası yapıştırmak yasaktır" demiyor, "renkli film tabakası yapıştırmak yasaktır" diyor. Şöyle bir okuyun:

Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine film tabakaları yapıştırılması yasaktır.

Eğer böyle olsaydı haklısınız, film tabakaları yasak olacaktı. Mevcut durumda film tabakası yasak değil. Mesela streç film yapsam serbest. :) Yasa koyucu burada "kardeşim şu camlarınızı benden izin almadan %x ışık geçirgenliğinin altına düşürmeyin" demeye çalışıyor. Uygulayıcı da bu muğlaklığı farklı durumlarda farklı şekilde uyguluyor. Temsa'da çalışıyorum, bizim Mitsubishi Colt'ların standart donanımında "karartılmış bagaj kapağı ve arka yan kapı camları" vardır. %65 geçirgenlik olması gerek hatırladığım kadarıyla. Bu camlar ilk fıkraya (görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı) maddesiyle çelişmiyor çünkü teknik şartname buna müsaade ediyor. Buradan, arka ve arka-yan camlar için %65 ışık geçirgenliğinden fazlasının görüntüyü kanunen görüntüyü değiştiren kapsamına girmediğini görebiliyoruz. Bu şartnameleri sağladığı sürece film de kullanılabiliyor; ikinci fıkraya göre film ancak "görüntüyü değiştirecek şekilde olmadığı sürece" kullanılabiliyor. Aksi takdirde fıkranın renkli film kullanımı değil, film kullanımını yasaklıyor olması gerekirdi. Ayrıca teknik olarak siyah dediğimiz filmler renkli değil. Işık geçirgenliği az, transparan.

Ha, uygulayıcının ve başımıza gelir de itiraz edersek yargıçların nasıl yorumlayacağı başka konu. Muğlak çünkü.

Kimseyi yasaya aykırı hareket etmeye teşvik edemeyiz. Bu işlerin yöntemi kamuoyu oluşturmak. Ancak böyle tartışma konusu şeyleri de "yasak kardeşim yapmayın" diye kestirip atmak insanları kanunlar konusunda yanlış bilgilendirmek anlamına geliyor. Sonra burası Türkiye diyoruz. :) Zaten bahsettiğimiz konu yasanın iptali değil. Mahkeme uygulamadaki yoruma müdahale edebilir, yasaya göre karar verir. Konu da yasa değil yönetmelikle belirleniyor diye hatırlıyorum, yanlışsa düzeltiniz.

Bahsedilen avukatın davasının sonucu ne oldu acaba, merak ediyorum.
 
Adana'ya taşındım, burası cehennem sıcağı. Burada cam filmi keyfi değil, ihtyaç. Yoksa bu kadar ısrar etmezdim. :)

Adana sıcak, Kars soğuk gibi bahanelerle yasaların ayrıcalıklı uygulanmasını bekleyemeyiz. Madem aracın içi yazın çok sıcak oluyor, koyu renkli camlar sıcağı azaltıyor, o zaman aracın camlarını renkli camla değiştirmek daha mantıklı değil mi? Üstelik yasal olduğu için de sorun çıkmaz.

Hemen hemen doğru anlamışsınız. :) Yasal sınırlar (ki bunlar teknik şartnamelerle belirlenmiştir) içindek koyulukta renkli camlar serbest. Ancak ikinci maddedeki "renkli filmler" kısmı muğlak. Dikkat ederseniz "camların üzerine film tabakası yapıştırmak yasaktır" demiyor, "renkli film tabakası yapıştırmak yasaktır" diyor.
[/COLOR][/COLOR]

Kim durduk yere araçlarının camlarını şeffaf cam filmi ile kaplar ki :D.
Bana göre bu durumun asıl kabahatlisi yasayı hazırlayanlardır. Bir yasa hazırlanırken, yasanın sonuna "ancak" diye bir not düşülürse o yasa yoruma açık hale gelir, bir süre sonra da delik deşik olur. Yasa belli "yasaların izin verdiği oranda karartılan camlar serbest, renkli cam filmleri yasak" denmiş. Şimdi biri de çıkıp açık renkli koyu renkli cam filmleri var hangisi yasak derse ne olacak? ;)
 
Adana'ya taşındım, burası cehennem sıcağı. Burada cam filmi keyfi değil, ihtyaç.

Bende komşu şehir mersindeyim , burası yazın adanadan daha sıcak oluyor sahil şehri olduğu için . Yazın buyur gel istersen bir çayımı iç anlarsın valla orada 30 derece iken hava Nem %30-40 arası oluyor buradada hava 30 derece ama nem %90-100 arası oluyor malum nem bu kadar çok olunca hava sıcaklığı 40-45 derece arası hissediliyor ve her yerin vıcık vıcık ter oluyor

Ama gel gelelim mersinde artık filmli araç bulmak neredeyse imkansız çünkü polisler işi çok sıkı tutmuş durumda artık öyle herkese tolerans göstermiyorlar her arabayı durdurup a dan z ye her şeyini inceliyorlar

Kısacası burası sıcak diye bir bahane olamaz , Savaş abininde dediği gibi yasa her yerde yasadır , birşey yasaksa bu edirneden , ığdıra kadar mersinden sinopa kadar her yerde yasaktır
 
Adana'nın sıcak olduğunu "yasaya karşı bahane" olarak değil, niye bu kadar kafa yorduğumu ve ısrar ettiğimi size açıklayabilmek için söylemiştim. :) Yoksa yasayla ilgili görüşlerimin Adana sıcağıyla ilgisi yok. Eskiden daha serin memleketlerde yaşıyordum, camlara film aklıma hiç gelmemişti. Adana'ya taşınınca konuyu araştırdım, bulduklarımı paylaşıyorum. Hepsi bu.

Tartıştığımız konu film uygularsak ceza yer miyiz yemez miyiz de değil. Yasal olarak bu işin aslı nedir, onu tartışıyoruz. Yasa açık olsaydı bunu tartışmamıza gerek kalmazdı. Dediğiniz gibi yasaksa Adana'da da yasak, Samsun'da da yasak.

Aracımın camlarını renkli camlarla değiştirmeyi de araştırdım aslında. Ön camı atermik olanla değiştirmek yasal olarak mümkün. Ancak karartılmış camlar için pratikte imkansız yapacak gereksinimler var. Homologasyon sorunları daha çok. Elbette karartılmış camları yaptırsam hiçbir polis tutup benim aracımın Türkiye'ye öyle camlarla gelip gelmediğini araştırmayacak ama bu da kanunsuz olacak zaten. Yani benimki gibi araçlara karartılmış cam uygulaması fiiliyatta cam filminden daha yasak. Cam filmiyle ilgili yönetmelik maddesi en azından muğlak. :)

Anlaşamadığımız noktaya gelelim. Benim gördüğüm kadarıyla verilen örneklerin hepsi "2 numara film" gibi, şartnamelere ve yönetmeliğe açıkça aykırı durumlar veya polisin yüksek sesle müzik dinlemek ya da benzeri başka bir sebepten yaptığı uygulamalar. "Camlarım filmliydi ve şartnameye uygun olarak %70 ışık geçirgenliğine sahipti, buna rağmen cezai işlem uygulandı" diyen görürseniz haber verin konuşmam gerek. :)

Benim söylediğim, bu yönetmeliğin her türlü film yasaktır demediği. Yönetmelik belli türde camları ve filmleri yasaklıyor.

Kim durduk yere araçlarının camlarını şeffaf cam filmi ile kaplar ki :D.

Hah, ben de onu diyorum. :) Konu camların filmle kaplanması olsaydı yönetmelik maddesi özellikle "renkli" diye belirtmezdi. İşi bulandıran da o renkli ibaresi. Yazmasa tamam yasak diyeceğiz geçeceğiz.

Mersin'e uğrarsam belki bir çay içeriz, kim bilir... :)
 
"Hah, ben de onu diyorum. Konu camların filmle kaplanması olsaydı yönetmelik maddesi özellikle "renkli" diye belirtmezdi. İşi bulandıran da o renkli ibaresi. Yazmasa tamam yasak diyeceğiz geçeceğiz. "



Bilindiği gibi renkli cam filmlerinde 1-2 ve 3 numaralar var, bunlar rengi değil, renk yoğunluğunu belirlemiyor mu? Yasa da, açık renk serbest koyu renk yasak diye bir ayrım yok ki? Bizler renk açık olursa belki cezadan yırtarız umuduyla yaşıyoruz. Benim araçlarımdan birinin camları artık imal edilmiyor, iki yan cam biraz hırpalanmış, o nedenle en açık renk cam filmi yaptırırsam camdaki hasarlar belli olmaz diye düşünüyordum, yetkililerle yaptığım görüşmede "senin niyetin masumane ama çevirmelerde ceza yiyebilirsin" dediler.
 
"Hah, ben de onu diyorum. Konu camların filmle kaplanması olsaydı yönetmelik maddesi özellikle "renkli" diye belirtmezdi. İşi bulandıran da o renkli ibaresi. Yazmasa tamam yasak diyeceğiz geçeceğiz. "



Bilindiği gibi renkli cam filmlerinde 1-2 ve 3 numaralar var, bunlar rengi değil, renk yoğunluğunu belirlemiyor mu? Yasa da, açık renk serbest koyu renk yasak diye bir ayrım yok ki? Bizler renk açık olursa belki cezadan yırtarız umuduyla yaşıyoruz. Benim araçlarımdan birinin camları artık imal edilmiyor, iki yan cam biraz hırpalanmış, o nedenle en açık renk cam filmi yaptırırsam camdaki hasarlar belli olmaz diye düşünüyordum, yetkililerle yaptığım görüşmede "senin niyetin masumane ama çevirmelerde ceza yiyebilirsin" dediler.

Ben ceza yediğimde aracımda en açığından film vardı savaş abi :D Polis filmin açığına kapalısına bakmaz varmı var arkadaş , seni şöyle kenara alalım o zaman bi zahmet der
 
Ben ceza yediğimde aracımda en açığından film vardı savaş abi :D Polis filmin açığına kapalısına bakmaz varmı var arkadaş , seni şöyle kenara alalım o zaman bi zahmet der

arkadaş sormuş ya varmı diye.. aynen var..%70 i bırak benim camlarda film olduğunu anlayabilmek için camı açtırarak tırnağı ile kenarını kaldırarak anladı. filmden ceza yedim diye kimde dediysem inanmadı senin arabada film yokki ne cezası diye..geçen gün tekrar uğraştırdıklarında memurun birisi aracın başına geldi bana dediği şuydu; cama dışardan bakınca kendimi görmeyeceğim sınır bu, dün söktüm filmleri çıkardım ne varsa sonra geldim cama baktım dışardan gördüm kendimi eyvah dedim yedik yine cezayı.... :)
ayrıca ben sislerim açık bangır bangır müzik açık ta gezmiyodum. kekerim takılı 8o km hızla, çevirme noktasından duracak kadar yavaş geçtim camımı açtım söylendi baba devam et trafiği tıkama dedi 150-200 metre ilerledikten sonra arkadan düdük çalarak geri çağırdı senin camlarda film varmı dedi bende var dedim tırnağıyla kurcaladı kalktı kenarı "hah tamam ver ruhsatı dedi verdik yedik cezayı". zaten dün gittim komple söktürdüm filmleri bundan sonra bakalım ne olacak. burası izmir burasıda yazın sıcak haliyle arka camlara perde yaptırıcam maksat sıcaktan güneşten korunmak ise kapatsın arkada oturanlar perdeyi bende cama vantuzla yapışan perde alıcam ön kapı camına baktım güneş soldan bana vuruyor vantuz lu siyah tül perdeyi takıcam. perde takmak ta yasak değildir herhalde...

Kanun açık net; uygulayıcısı denetleyecisi cezai işlem uygulayıcısı belli kanunun senin nasıl yorumladığından ziyade uygulayıcının nasıl yorumladığı önemli..bu arada dip not ısrarla itiraz veya ikna etmeye kalkmayın daha çok yersiniz kimsenin aracı kanunlarda belirtilen herşeye uymuyor kanun belli açın okuyun hak vereceksiniz neler neler yazıyor orada .. uğraşamaya gerek yok bence bölgeye ile ilçeye göre değişkenlik gösteriyor yorumlar baktınız bulunduğunuz yerde sıkıştırıyolar ceza filan hiç uğraşmayın çıkarın gitsin değmez inanın bugün o kadar rahat dolaştımki anlatamam kemerim takılı 80 i geçmeden camlarım filmsiz ohh dedim dünya varmış çevirmeyi gördükce stres yapardım huzura kavuştum. ne zaman kanunen serbest olur yeni düzenleme gelir o zaman söylenen kurala göre yaparız tekrar.. o zamana kadar en iyisi bu..
 
Son düzenleme:
ilk sayfadaki yazıyı tekrar okursan %70 ibaresi renkli camlarda ve tse li vs vs sertifikalı camlarda var (renkli cam da da ,araçta teknik değişiklik 1 ay içinde ruhsata işlenir der eğer fabrika çıkışı orjinal değilse bu seferde ondan ceza yazar ruhsata işli değil diye)film tabakası (renk belirtmeksizin ) yasaktır der cezasını da söyler...
 
Bilindiği gibi renkli cam filmlerinde 1-2 ve 3 numaralar var, bunlar rengi değil, renk yoğunluğunu belirlemiyor mu? Yasa da, açık renk serbest koyu renk yasak diye bir ayrım yok ki? Bizler renk açık olursa belki cezadan yırtarız umuduyla yaşıyoruz. Benim araçlarımdan birinin camları artık imal edilmiyor, iki yan cam biraz hırpalanmış, o nedenle en açık renk cam filmi yaptırırsam camdaki hasarlar belli olmaz diye düşünüyordum, yetkililerle yaptığım görüşmede "senin niyetin masumane ama çevirmelerde ceza yiyebilirsin" dediler.

İşte o numaralar sıkıntı. :) Numaralar, anladığım kadarıyla ışık geçirgenliği (transparanlık) hakkında fikir vermek amaçlı. Ama o numaraların nasıl bir transparanlığa tekabül ettiği bilgisini hiçbir yerde bulamıyorum. 3M gibi markaların cam filmi ürün sayfalarına da bakarsanız onların 1 numara, 2 numara değil; ışık geçirgenlik oranı cinsinden (%75, %65 gibi rakamlarla) bilgi verdiğini göreceksiniz. Numaralar renk bilgisi vermiyor ayrıca. Mesela yeşil renk ya da mor renk yönetmelik maddesinin kapsamına tam olarak oturuyor. Çok koyu olanlar için siyah renk yorumu da yapılabilir ama o yoruma sonra gireriz gerekirse. "Açık" dediklerimiz, görünür ışık geçirgenliği yüksek, transparan cam filmleri. En azından benim "açık" kelimesinden anladığım ve kastettiğim bu.

Yönetmelikte direkt olarak "renkli" diye bir ayrım var. Bu yüzden aramızda bu kadar hararetli bir tartışma dönüyor. :)

cptdeniz55, teşekkürler. :) Neyle karşılaşabileceğim hakkında fikir vermiş oldunuz. Tecrübeniz, benzer durumla karşı karşıya kalmam halinde nasıl davranacağımı şekillendirme konusunda yardımcı olacak.

Bu arada, şu "BOD perde" denilen şeylerden sipariş veriyorum aynı zamanda. Bence cam filminden daha mantıklı alternatif bu. Bana sorana da bu tavsiyeyi veriyorum zaten. Film hepimizin kendi sorumluluğu; açıkçası ben de emin değilim neler olacağından, bu yüzden kimseyi de peşimden sürüklemek istemiyorum. Yönetmelikteki çelişki ve yoruma kalmış olduğu çok net; belki kimse camlar filmli mi diye sormayacak, belki başıma bir iş gelecek ama düzeltebileceğim, belki de tam tersi başıma iş alacağım. Ama en az dört sene buradayım ve yılın altı ayını sıcaktan klima soğuğuna geçip aksıra tıksıra geçirmektense denemek istiyorum. Zaten bir arkadaş da belirtmiş; "polisle inatlaşırsan ceza yazacak başka bir şey bulur" diye.

Ha, size kendi savımın açığını da paylaşayım. :) Camlarımız zaten görünür ışığın %100'ünü geçirmiyor. Yani %70 geçirgen cam filmi yaptırsak bile yine şartnamenin altında kalıyoruz. Vectra B'nin camları da hafif tertip renkli. Bu yüzden aylardır camlarıma film yaptırabilmiş değilim. Diyeceksiniz ki "e karartılmış değilse güneşi nasıl engelleyeceksin?". 3M'de bulunabilen filmler gibi bazılarının olayı "çok katmanlı film" olması. Dış katmanlar, güneş ışınlarının bir kısmını (gözle görülemeyen ama ısı enerjisini yoğunlukla taşıyan) kızılötesine çeviriyor. En altta kalan katmanlar da bu kızılötesi bileşenleri geri yansıtıp, görünür ışığı içeri-dışarı serbestçe geçiriyor. Sormuştunuz ya "renksiz filmi kim yaptırır?" diye; işte o benim. :) Koyuluk katmayan ama bahsettiğim mekanizmayla ısı enerjisinin en azından bir kısmını geri yansıtan film diye bir şey bulursam ikinci kez düşünmeden yaparım. Bulamadığım için böyle ince eleyip sık dokuyorum. :)
 
ultraviole ışınları kesen (yanlış biliyor olabilirim) renksiz film şeffaf yani, bu tür filmlerde yasak diyebilirmiyiz,
sorun sanki renkli renksiz ayrımı değilde, camlara orjinalin dışında bir şey uygulamakta yasak
 
Geri
Üst