Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.
Bu maddenin neresi yeteri kadar açık değil anlamadım. İfade son derece net değil mi? Birinci kısımda "taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı" derken camlardan bahsedilmemiş mi? Yani yasaların izin verdiği şekildeki renkli camlardan daha koyusu kullanılamaz denmiyor mu?
İkinci kısımda camların üzerine yapıştırılan renkli film tabakalarından bahsedilmiyor mu?
Benim bu maddeden anladığım; yasal sınırlar içerisinde olan renkli camların kullanımı serbest, cam filmleri ise yasak. Neden yasak, niye yasak gibi yorumları her zaman yapabiliriz, fikirlerimizi ortaya koyabiliriz, neler yapılabilir diyebiliriz ama hiç kimseye de çeşitli mazeretler sunarak yasalara uymayın diyemeyiz. (Bildiğim kadarıyla cam filmi konusunda açtığı davayı kazanan avukatın davası yerel mahkemede görülmüştür, bu karar yanlış anlaşılmalara neden olduğundan EGM lüğü dava sonucuna itiraz ederek temyize gitmiştir, yani yasal süreç halen devam etmektedir, ayrıca unutmayalım yasalar kişilerin mahkemelere açtıkları davalarla iptal edilmez, davaları iptal etme yetkisi Anayasa Mahkemesine aittir, mahkemeler yasaların haksız uygulamalarına müdahale eder)
Hemen hemen doğru anlamışsınız. Yasal sınırlar (ki bunlar teknik şartnamelerle belirlenmiştir) içindek koyulukta renkli camlar serbest. Ancak ikinci maddedeki "renkli filmler" kısmı muğlak. Dikkat ederseniz "camların üzerine film tabakası yapıştırmak yasaktır" demiyor, "renkli film tabakası yapıştırmak yasaktır" diyor. Şöyle bir okuyun:
Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine film tabakaları yapıştırılması yasaktır.
Eğer böyle olsaydı haklısınız, film tabakaları yasak olacaktı. Mevcut durumda film tabakası yasak değil. Mesela streç film yapsam serbest. Yasa koyucu burada "kardeşim şu camlarınızı benden izin almadan %x ışık geçirgenliğinin altına düşürmeyin" demeye çalışıyor. Uygulayıcı da bu muğlaklığı farklı durumlarda farklı şekilde uyguluyor. Temsa'da çalışıyorum, bizim Mitsubishi Colt'ların standart donanımında "karartılmış bagaj kapağı ve arka yan kapı camları" vardır. %65 geçirgenlik olması gerek hatırladığım kadarıyla. Bu camlar ilk fıkraya (görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı) maddesiyle çelişmiyor çünkü teknik şartname buna müsaade ediyor. Buradan, arka ve arka-yan camlar için %65 ışık geçirgenliğinden fazlasının görüntüyü kanunen görüntüyü değiştiren kapsamına girmediğini görebiliyoruz. Bu şartnameleri sağladığı sürece film de kullanılabiliyor; ikinci fıkraya göre film ancak "görüntüyü değiştirecek şekilde olmadığı sürece" kullanılabiliyor. Aksi takdirde fıkranın renkli film kullanımı değil, film kullanımını yasaklıyor olması gerekirdi. Ayrıca teknik olarak siyah dediğimiz filmler renkli değil. Işık geçirgenliği az, transparan.
Ha, uygulayıcının ve başımıza gelir de itiraz edersek yargıçların nasıl yorumlayacağı başka konu. Muğlak çünkü.
Kimseyi yasaya aykırı hareket etmeye teşvik edemeyiz. Bu işlerin yöntemi kamuoyu oluşturmak. Ancak böyle tartışma konusu şeyleri de "yasak kardeşim yapmayın" diye kestirip atmak insanları kanunlar konusunda yanlış bilgilendirmek anlamına geliyor. Sonra burası Türkiye diyoruz. Zaten bahsettiğimiz konu yasanın iptali değil. Mahkeme uygulamadaki yoruma müdahale edebilir, yasaya göre karar verir. Konu da yasa değil yönetmelikle belirleniyor diye hatırlıyorum, yanlışsa düzeltiniz.
Bahsedilen avukatın davasının sonucu ne oldu acaba, merak ediyorum.