egzos emisyon muayenesi

TÜV konusunda Nadir'in yaptığı yoruma katılmıyorum ve biri 23 diğeri 51 senelik iki aracı olan biri olarak soruyorum; bakımlı, akıllı uslu araçlara TÜV'ün ne gibi bir düşmanlığı olabilir ki? Özellikle enjektörlü araçlarda egzoz emisyon ayarı kolay kolay bozulmaz, ayar sık sık bozuluyorsa hatayı öncelikle araçta arayacağız, ben 1991 model aracıma 2007 yılında ayar yaptırmıştım (aracı o sene almıştım ve ayarı bozuktu) o yapılan ayarla bugüne kadar sorunsuzca geldim. Egzoz emisyon ayarsızlığının zararı fazla yakıt tüketimi nedeniyle en başta kendi kesemize, daha sonra çevremizedir ;).
Bana göre de kardeşimizin aracındaki sorunun asıl kaynağı egzoz sistemine sonradan yapılan müdahale veya kullanım ömrü biten parçadır.

geçen senede ben yaptırmıştım , problem olmamıstı , ama bu sene geçmiyor .

2 yıl önce fiat yetkili servisinde egzos ölçümü yaptırdığımda değerler tolerans dışı çıkmıştı yani normal durumda geçemedim katalitik konvektörden olabilir demişlerdi fakat değiştirmedim,2 yıl sonra yani bu ay buji ve hava filtresini değiştirdim aynı gün aracı iyice ısıtıp bosch car'da emisyon ölçümü yaptırdım sorunsuz geçtim demekki katalitik kaynaklı değilmiş yine sorun olsaydı değiştirecektim araç 2004 model.Emisyon ölçümü öncesi buji,hava filtresi vs.gibi değişirse ve motor sıcak olursa yani normal çalışma sıcaklığında olursa değerler daha iyi çıkıyor.

Son düzenleme:
Araçta kullandığımız yakıtın kalitesi dahi bu durumu etkiliyor. Kat ile alakadar bir durum olduğunu sanmam. Bir çok araçta zaten kat yok. Muayene gitmeden önce aslında makine ile gaz ayarı yapan yerler var oralarda bir değerlere baktırmak gerek.

Karbüratörlü eski model araçlarda kötü yakıt ve sistemden dolayı ayar sorunu yaşanıyor, o konuda sizlerle aynı fikirdeyim. 5-6 sene kadar kuş serisi araçlar kullandım, o araçlarımda her sene ayar yaptırmak zorunda kalıyordum, ne zaman enjektörlü araca geçtim o zaman rahat ettim. Aracın orijinal egzoz sisteminde bulunan katalitik konvertörde sorun varsa emisyon değerlerinin hatalı olması normaldir, bir de uzak bir ihtimal ama muayeneyi yapan eleman acaba aracın LPG'li olup olmadığına dikkat etmedi mi?

Geri