fren balataları ne kadar sürede alışır ?

marmarali83

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
bikaç gün önce aracımın ön ve arka balatalarını değiştirdim. balatalar değişiken disk kenarında oluşan tümseği ve arka kampana içini tornada düzelttirdim.
aracın freni öncekine göre daha erken tepki veriyor ama ilk tepkiden sonra zayıf. sert frenleme tehlikeli gibi. ayrıca arka kampananında balataları değiştikten sonra aracı bayırda bırakınca,hani balata biterde el freni tutmaz ya o şekilde araç kayıyor.
ustama sorduğumda taşlamadan ve balatanın yeni olmasından dolayı alışması lazımmış.
bu alışma süreci ne kadar sürer. 300-500 km sonra el freni hala tutmuyorsa gidip bunlar olmamışmı demek lazım yoksa biraz daha km yapıp ayarmı yaptırmak lazım.

biraz kullanın yaklaşık bir hafta içinde tozlanmaya başlar kendinide belli eder...sonrasında dediğiniz gibi bir ince ayar ve devam...

fakat diskler için ben benide geçtim piyasa geneli torna tavsiye etmez,disk zaten inceliyor,birde torna ile paso alınca iyice inceliyor,haliyle çok çok çabuk ısınma yapıyor,haliyle balata yanıyor,haliyle disk gene bozuluyor...
ama bazende imkanlar torna gerektiriyor yapacak birşey yok...

Kısa zaman önce balata değiştirmiş biri olarak yazıyorum. Öncelikle disk olsun kampana olsun tornalama işi iş değil. Kesin kez değişmesinden yanayım. İkinci konu ise ilk değişim sonrasında aman ha aman dikkat ilk 50 KM ye o zaman içinde frenler çok zayıf olacak ve fren tutmayacak bu zaman içinde yakın takip ve ani fren işinden kaçın başına iş çıkarma.

biraz kullanın yaklaşık bir hafta içinde tozlanmaya başlar kendinide belli eder...sonrasında dediğiniz gibi bir ince ayar ve devam...

fakat diskler için ben benide geçtim piyasa geneli torna tavsiye etmez,disk zaten inceliyor,birde torna ile paso alınca iyice inceliyor,haliyle çok çok çabuk ısınma yapıyor,haliyle balata yanıyor,haliyle disk gene bozuluyor...
ama bazende imkanlar torna gerektiriyor yapacak birşey yok...
500km alışmamış daha çooook bekler arkadaş :(
disk zaten iniyor tolarans altına birde torna yetmedi en kötüsü arka kampana ki fren papuc çapı belli kampana çapını büyütüyorsun papucun kaçda kaçı kampanaya temas edecek? bayışıyorum bu disk kampana toran yaptırana yetmedi yapan ustalara :dil:.yahu sök tornalat işçiliğine al yeni fark olur en fazla 150tl bir defada adam gibi yaptırt veya yap ne hayatını ne başkasının hayatını riske sok.
Hani vatandaş bilemeyebilir ama usta bunu sırf para için neden yapar?

bikaç gün önce aracımın ön ve arka balatalarını değiştirdim. balatalar değişiken disk kenarında oluşan tümseği ve arka kampana içini tornada düzelttirdim.
aracın freni öncekine göre daha erken tepki veriyor ama ilk tepkiden sonra zayıf. sert frenleme tehlikeli gibi. ayrıca arka kampananında balataları değiştikten sonra aracı bayırda bırakınca,hani balata biterde el freni tutmaz ya o şekilde araç kayıyor.
ustama sorduğumda taşlamadan ve balatanın yeni olmasından dolayı alışması lazımmış.
bu alışma süreci ne kadar sürer. 300-500 km sonra el freni hala tutmuyorsa gidip bunlar olmamışmı demek lazım yoksa biraz daha km yapıp ayarmı yaptırmak lazım.
Hakan Kardeşim,yukarıda yazdıklarıma alınma hani en azından forumdasın yazdıklarımı okuyorsundur,neden bu hatayı hala yaparsın anlamış değilim:(

balataları takalı daha 60-70 km ancak olmuştur. 500 km yapmadım. alışması nekadar sürer 500 km kadar sürede alışırmı diye sormuştum.
bu arada disk tornalatmak tavsiye edilmediğini biliyorum fakat zaten diski komple tornalatıp inceltmedim. eski balatanın diskte oluşturmuş olduğu kenardaki 1 milimlik çıkıntı var ya onu aldırdım sadece.
diskte herhangi bir balans yada yamukluk olmadığından ortasına yani komple diske torna yapılmadı. kenardaki o tümsek tıraşlanmış oldu sadece.
kampananın tornasında tornacı yanında olmadığımdan ne yapıldı bilmiyorum.
disklerde bu şekilde sadece kenar aldırmamda sakıncalı mı ?

Hakan kardeşim,alışma süresi 100km de biter,ilk 300km sert frenden kaçınılır.
normalde fren eğer sonradan bırakıyorsa osrun vardır,el freni tutmuyorsa ondada sorun vardır.fren yağı havası alındımı?

Hakan kardeşim,alışma süresi 100km de biter,ilk 300km sert frenden kaçınılır.
normalde fren eğer sonradan bırakıyorsa osrun vardır,el freni tutmuyorsa ondada sorun vardır.fren yağı havası alındımı?

sonradan bırakma yok. sadece ilk bastıktan sonra önceki frenlere göre daha fazla güç uygulanması gerekiyor gibi. tam anlatamadım ama sonradan bırakma yok.
el freni tutuyor ama sanki teli biraz daha çekmek lazım sanırım. ustama sorduğumda biraz alışsın az daha çekeriz. şimdi alışmadan çekersek balatayı yakarsın dedi.
hava nasıl alınıyor bilmiyorum ama ön diskleri takarken yeni balata için genişletme yapıyorlar ya o işlem sorasında hidrolik deposundan fazla yağı biraz attı. sonra ben biraaz ayrıldım başka işlem yaptılarmı bilmiyorum.
havasını almadıklarında bunu nasıl hissederim?

Normal olarak balata olsun disk işlemleri olsun yapıldığın da hava olup olmadığı kontrol edilmesi gerek. Ama işte bunu yapacak usta var mı? orası tartışılır.

kullanıma bağlı olarak, şehir içinde zaten çok sık frene bastığımız için 40-50 km sonra alışması gerekiyor.

disk ve kampana tornalatma işinin öyle çok sakıncalı ve teknik olarak olumsuz olmadığını düşünüyorum. yanlış hatırlamıyorsam bazı araç modellerinin tamir katalogunda hangi genişliğe kadar tornalatmaya izin verildiği yazıyordu. bu verileri dikkate alarak yapılan işlemlerde teknik açıdan sakıncalı bir durum yoktur.

hani örnek vermek gerekirse: disk tornalatmak helezon yayı kestirmek gibi değildir.

ben frenler konusunda takılan balatanın çok daha önemli olduğunu düşünüyorum, çoğu frenci hangisini ucuza bulursa onu alıyor. çiftini 10 liraya aldığı balatayı takıp 100 tl para istiyor. bence bu konuya dikkat etmek gerekiyor, kaliteli balata önemli...

Geri