Arkadaşlar, kaskoda sigorta bedeli belirlenirken Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin yayınladığı Kasko Değer Listesi esas alınır. Linkini aşağıda veriyorum. Yıl, marka, model girerek aracınızın değerine bakabilirsiniz. Acentenizin hesapladığı rakam üç aşağı beş yukarı bu listede yer alan rakamlara uygun olacaktır. Eğer araçta flexride, CD500, cyclone, 18' jant gibi modelde standart olmayan ekstralar varsa bu değerin üzerine ilave edilebilir. Acentelerin farklı sigorta değeri hesaplamasında bu durum etkili olmuştur diye düşünüyorum.
Bir de aklınızda bulunsun kasko bedeli ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir diye yanılgıya düşmeyin. Allah saklasın aracın çalınması veya pert olması durumunda sigorta şirketi size poliçenizde yazılı olan değeri değil, o an aracın piyasada
rayiç değeri neyse onun üzerinden ödeme yapacaktır. Buna sigorta değeri diyoruz. Hiçbir zaman sigorta bedeli (poliçede yazılı rakam), sigorta değerine (aracın gerçek değeri) birebir eşit olmaz. O yüzden kasko yaptırırken poliçede yazılı rakamın aracın rayiç değerinden abartı derecede yüksek olmasının size bir faydası olmaz. Sadece fazladan prim ödemiş olursunuz.
Benim tavsiyem sigortanızı Kasko Değer Listesinde yer alan rakam cıvarında yaptırmanızdır.
Kasko Değer Listesi:
http://www.tsrsb.org.tr/sayfa/kasko-deger-listesi