Herşeyden önce şunu belirteyim, ani firenlemelerde "FREN + DEBRİJAY" kullanımının doğruluğuna inanıyorum. Hız düşürme amaçlı yavaşlamalarda ise -özellikle uzun yolda- kompresyon (motor freni) yapılmasının faydalı olduğunu düşünüyorum. Konuyu açan arkadaş da aynı şeyleri düşünüyor sanırım ama BENCE yanlış bilgiler vermiş, kendimce düzeltmek istedim. Olur da benim de yanlışım varsa sizler düzeltin lütfen.
... araç motor freni yani kompresyon ile ile ne diye yavaşlayabilmektedir... o an ki vitesin desteklediği daha yüksek bir hız ama daha düşük bir devirde oldugu için... vites düşünce ne olur... motorun devri aniden yükselir ... niye... ürettiği enerjiyi daha fazla devir yaratarak aktracak kadar kuvvete sahiptir...yani daha da kuvvetli itme gücüne sahip hale gelir... arac sollarken ne diye vites küçültürüz... daha kuvvaetli itme elde edebilmek için... o zaman nerde kaldı vites küçültüp de araç durdurma yetisi...
Bu paragrafın hatalı olduğunu düşünüyorum, sebebine gelince;
1- Araba kopmresyonda iken motor güç üretmez çünükü motora benzin gitmez! Motor dolaylı yollardan (lastikler, şanzuman, krank mili) yerden aldığı enerjiyi dönme hareketinde kullanır. Bu sayede de araç yavaşlar.
2- Vites düşünce motor devri niye artar? Çünkü dişliler yer değiştirir, motorun devrinin artması doğaldır. Tekrar ediyorum bu durumda araç kompresyondaysa, yani ayağınız gaza basılı değilse MOTOR GÜÇ ÜRETEMEZ!!! bu durumda da "
ürettiği enerjiyi daha fazla devir yaratarak aktracak kadar kuvvete sahiptir...yani daha da kuvvetli itme gücüne sahip hale gelir" cümlesi geçerliliğini kaybeder. Tam tersi, daha kompresyondaki araçta vites küçültürseniz aracın yavaşlama hızı artar!
3- Araç sollarken vites küçültürüz çünkü aracın TORK seviyesini üst düzeye taşımak isteriz, bu durumda ayağımız da gaza basılıdır. Düşük devirden yüksek devire çıkan aracın motoru daha fazla güç ve tork üretir, sollama daha güvenli olur. "
arac sollarken ne diye vites küçültürüz... daha kuvvaetli itme elde edebilmek için... o zaman nerde kaldı vites küçültüp de araç durdurma yetisi..."
İsterseniz bir ara araç sollarken sola geçip vites küçültüp ayağınızı gazdan çekin, bakalım sollayabilecek misiniz? (ŞAKAYDI)