Sn. Ebolat05 döktürmüş yine zafira bilgilerini..

ve verso izlenimlerini. Bu arada Toyota Verso zafiradan sonra 7 koltuk segmentinde en beğendiğim araçlardan biridir. Koltukların gizlenmesi vb zafiraya da çok benziyor. Sadece 3. sıra koltuklar ile 2. sıra arasındaki diz mesafesi zafira B ye göre 2-4 cm daha azdı göründü gözüme incelediğim modellerde. Yine de yakıt yer konfor ve kompakt boyutta zafira ile emsal. Mesela 1999-2004 Seat alhamra, VW sharan ve ford Galaxy aynı kasadır,sadece markaları farklıdır. Ama boyut olarak Zafira ve Versodan uzundur ve koltuklar katlanıp bagajda kaybolmaz . Ya klipslerinden çıkarıp eve koyacaksın 5 kişi ile ve geniş bagajla gitmek istiyorsan ya da bagajda durup yer kaplayacak vs gibi dezavantaj oluştururlar bu grup MPV ler. Zafira çok başarılı bu konuda.
Zafira ve Verso uzun zamandır fiyat olarak alınabilecek en mantıklı araçlardan. 2 yıl önce Zafira C 1.6 dizeller 530-550(ek paket olursa fiyat artıyor, bu fiyat ekstra donanım olmayan prestij paketler için), Verso 1.6 Dizel elegantlar 550-570, Premiumlar da 630-650 civarıydı ilanlarda. Öncelik Zafira'daydı, sonrasında piyasada bize uygun araç olmadığını görünce Verso ve C-Max'lara baktık. C-Max'larda 1.5 Dizel otomatikler 700'den aşağı yoktu, 1.6 dizel manueller de 650'den aşağı bulunamıyordu. Şu anda oran olarak C-Max'lar daha fazla uçmuş durumda, Verso ve Zafira'lara göre o zaman da şu anda da verilmez bence C-Max'lara. Sonuçta boyut ve koltuk sayısı olarak Zafira ve Verso kadar fonksiyonel değil. Grand C-Max'ta da 2015 sonrası 1.5 Dizel otomatikler %90 200bini devirmiş oluyor. O zamanki piyasada belirttiğim fiyat aralığının alt sınırında Premium Verso denk gelince kaçırmadık. Fransızlara biraz Fransız kaldık tabii

. 5008 ve C4 Picasso hiç bir zaman gündemde olmadı, Scenic'i(2011 1.5 dizel)ise Zafira B'yi almadan önce değerlendirmiştik. Ama Zafira'daki malzeme kalitesi ve güven verme durumu Scenic'te olmadığı için Zafira daha mantıklı geldi, dizel olması tabii scenicin avantajdı ama o zamanki piyasada(2015) %25 daha pahalı idi.
Dediğiniz gibi ilk nesil Alhambra,Sharan ve Galaxy birbirinin neredeyse aynısıdır. Sharan ve Alhambra aslında çok şaşırtıcı değil ama Galaxy'nin de işin içinde olmasının sebebi Ford'un VAG grubu ile o dönem ortaklık yapmış olması. Makyajla beraber Galaxy'nin ön yüzü diğer ikisine göre farklılaştırdılar ve sonraki nesilde Ford kendisi tasarladı Galaxy'i. Aynı dönemde de zaten VAG grubu yerine PSA ile ortaklık yapmaya başladılar bazı konularda, bunun ilk örneklerinden biri Ford Fiesta'da(2002-2008'de 68 hp,2009-2012 70 hp) kullanılan 1.4 TDCİ ve Peugeot 206'da kullanılan(70 hp) 1.4 HDI motorun neredeyse aynı olmasıdır. Sanırım volan gibi bazı kısımlarında ufak farklar vardı. Bu ortaklık günümüze de ulaşmıştır. Ford'larda kullanılan 1.5 dizel motorlar PSA'daki 1.5BlueHDI temellidir. Neyse MPV konusuna geri dönelim

.
Bu üç model D segment MPV olduğu için C segment MPV'ler olan Zafira ve Verso'dan büyükler. Bu üçlünün ilk neslindeki koltuk yapısını tam olarak bilmiyorum ama Zafira katlanabilir koltuklar ile MPV segmentinde bir öncüdür. Hatta bir yerde sırf bu özellikten dolayı normalde 1999'da tanıtılması planlanan VW Touran'ın tanıtımını 2002'ye ertelettiğini okumuştum. Aslında bir ara Opel de büyük boyutlu MPV segmentinde rekabet etmek istedi. Zafira Tourer'in boyutu 4.65 metredir, o dönemki Renault Espace'nin boyu 4.70 metre, Ford S-Max 4.80 metre. Zafira B ise 4.46 metre, Opel 2011'de Zafira Tourer'in üretimine başladıktan sonra Zafira B'nin üretimini durdurmadı. Zafira B'nin satışına "Zafira Family" adıyla devam edildi, Zafira B tam olarak kompakt MPV(C segment) isteyenlerin tercih edileceği şekilde konumlandırılmıştı, Zafira C ise biraz daha büyük MPV isteyenler içindi(biraz daha büyük olmasına rağmen Zafira Tourer da C segmenttir) . Küçük (B segment) MPV isteyenler içinse Meriva vardı. Tabii ülkemizde MPV pazarının satış hacmi belli olduğu için Zafira B'nin satışı 2011'de bitirildikten sonra Şubat 2012'de Zafira C'nin satışına başlandı. Fakat Bochum'daki fabrikanın kapanmasıyla Zafira B'nin üretimi bitirildi.
2014-2015 yıllarında bayilere giderdim MPV'lere bakmak için. Dacia Lodgy, Ford C-Max, Toyota Verso ve Opel Meriva'yı canlı canlı görme fırsatım oldu o zamanlar. Şimdi elimden geldiğince hatırladığım ve bildiğim kadar değerlendirmeye çalışayım. Şu anda da halihazırda Verso olduğu için Verso'yu daha detaylı değerlendirebilirim tabii fazla uzatmadan

. Ek olarak o zamanlar en çok görmek istediğim Zafira Tourer'i canlı canlı( yakından, yoksa yolda birkaç kez gördüm tabii

) 4 Mart 2023'te görebildim ve ufak bir test sürüşü yapabilme şansımız da oldu. Fakat araçta arka tampon demiri değişmiş çıktığı için aracı almadık(bu işlemden kaynaklı olarak şasinin arka uçlarında da ufak işlem varmış).
Dacia Lodgy'yi hem inceleme hem de test sürüşü ile deneyimledim, Dacia'nın marka politikası malum : ucuzluktan verimlilik

. 3. sıra koltuklar opsiyoneldi ve alınsa bile bagajda yer kaplıyordu, yerinden çıkarıp bir yere koymak gerekliydi. Oturma alanı ve bagaj baya genişti, malzeme kalitesi ise malum

, o dönemin Dacia kalitesi. Şu anki Dacia'larda yine biraz daha iyileşme var gibi görebildiğim kadarıyla. Gerçi sadece 2 tane model kalmış, Jogger ve Sandero. Kalan modelleri Renault'a transfer etmişler(duster'i herkes duydu zaten). Test aracı 1.5 DCİ 90hp'lik bir araçtı. Motor sesinin Zafira'ya kıyasla traktör gibi geldiğini hatırlıyorum. Tabii Zafira benzinliydi ama yine de yalıtımı iyi değildi Lodgy'nin.
C-Max'i ise sadece inceleyebildim. Araç 2014 model(makyajsız) 1.6 TDCI Titanium donanımdı, bir de X paket(cam tavan, elektrikli bagaj kapağı,ısıtmalı ön cam,arka cam makam perdeleri, zenon far) ekliydi. 90bin TL fiyat etiketine sahipti( şu an böyle diyince komik gelebilir ama

, acı gerçekler :/). Malzeme kalitesi ve kokpiti beğenmiştim, arka bagaj ise rakiplere göre ufaktı, zaten biraz daha büyük ve 3. sıra koltuk isteyenler için Grand versiyonu vardı ama bayiide olmadığı için onu inceleyemedim. Ayrıca araçtaki donanımlar da baya dolu gelmişti o zamanlar, zaten bir kısmını yazdım

, X paket Ford'da baya şey değiştiriyor, sanıyorum o zamanlar X paketin fiyatı 10 bin TL civarıydı.
Verso'yu Otojen Plaza'da inceledim. 2 tane Verso vardı, biri beyaz renk Comfort Extra paket, diğeri de kahverengi Elegant paket(farkları: Tavan rayları, 3. sıra koltuk ve çelik jant). Satış temsilcisinin özellikle şaft tüneli olmadığı için baya övdüğünü hatırlıyorum

. Aracın arka tarafını hafif yüksekte konumlandırmışlar. Bu durumdan mütevellit ön koltukların arkasındaki kısımda paspas altında toplam 2 adet saklama gözü var ve şaft tüneli yok. O saklama gözlerinden birine memleketten gelirken orta boy bir plastik malzeme koymuştum, 1 ay sonra aldım oradan

. Böyle bir saklama gözü, yerini unuttuğumdan ziyade halı paspas ve kauçuk paspası kaldırıp almak aşırı kolay bir işlem olmadığı için geniş bir vaktim olunca aldım. Başka da kullanma durumu olmadı orayı. Bayiideki araçlar ya 1.6 atmosferikti ya da 1.6 dizeldi. Hangisi olduğunu tam hatırlamıyorum, 1.8 zaten yok denecek kadar az var. Elegant paket için takas sorduk, Zafira A'yı 25'e saydılar, 84'e de Verso'yu bıraktılar. O zaman almadık, 9 yıl sonra Premium paket nasip oldu

.
Son olarak Opel Meriva inceleme hikayesine gelelim

. Opel Özkaymak Bayii'nin yolunu bilmiyorum kaç kez aşındırdım

. Buna rağmen Zafira Tourer'i inceleme fırsatı bulamamıştım çünkü bayii'de genelde Corsa ve Astra vardı, bazen tek tük Mokka ve İnsignia geliyordu. Sonrasında denk gelince o zamanlar(2015) Türkiye'nin en büyük Opel bayii'si olan Gedizler'e(Çekmeköy). Özkaymak'ın en az iki katı kadar araç vardı, Zafira C'yi bu sefer bulmayı umut etmiştim ama nasip, yine denk gelmedi

. Showroom'da Zafira yoktu ama Meriva vardı. Eh, dedim. Madem bu var bari buna biraz bakalım

. Arka kapıların ters açılır olması enteresan bir detaydı ama özellikle arka koltuklar ve bagaj Zafira B'ye göre dardı. Malzeme kalitesi olarak Opel'i zaten bilirsiniz

. Ayrıca Zafira'yı gören Gedizler'in satış temsilcileri istersek Zafira C'yi hemen getirtebileceklerini söylemişlerdi. Fiyatı sorduğumuzda ise "Başlangıç fiyatı 80bin ama size 70 civarı fiyata bağlarız efendim" gibi bir yanıt almıştık

.Oysaki daha Zafira B'yi alalı 6 ay olmamıştı o zaman. Vakit buldukça , aklıma geldikçe yazarım yine, sanırım Opel Gedizler Çekmeköy 30 Ekim 2018'de kapanmış. 2019'da uzun bir zamanın ardından tekrar yanından geçince üstündeki "kiralık" yazısını görünce baya şaşırmıştım. 2023'te de yıktılar showroom binasını, hatta yanından yine geçtim yıkımın başlangıcında. Şu anda da yerine özel hastane yapmışlar, 2. el kısmı ise duruyor. Az bir şey ileride Ümraniye yönünde de Toyota plaza ALJ var

. O taraflardan geçerken anılarım depreşir, farklı duygular hissederim.