Opel Zafira Kulübü

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan rifaz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Aslında sadece üretim videosu değil de ncap videoları, ilk lanse edildiğindeki Fransa da bir otomobil fuarının videosunun altında da çok yorumlar okudum. Okuduğum yorumlar çoğunlukla güncel son yıllarda yazılan kullanıcı yorumlarıydı. Allah kimseye yaşatmasın, Zafira ile kaza yapan bir kullanıcının yorumlarını gördüm, kazadan sonra tekrar Zafira aldığından, ailesi için en önemli kriterin güvenlik olduğundan bahsediyordu bir kullanıcı.

Bizim için MPV demek öncelikle genişlik, rahatlık demek olabilir, ancak gelişmiş ülkeler için MPV aslında bir aile aracı demek. Aile demek, güvenlik demek... Bir MPV den beklentileri maksimum güvenlik ve üreticiler de yıllarca bu araçlarda güvenliği en üst düzey materyaller kullanarak sağlamışlar üretimlerinde. Bu bence çok daha önemli. Trafikte bile bir ağırlığı var aracın. Yine alman test videolarının birinde ünlü otomobil editörünün aracın performansını eleştirdiğini gören bir başka alman vatandaşının yorumunu hiç unutmam.. "Sayın editör, bu araç bir aile aracı, öyle aracın içine gençlerin doluşup, alkol alıp, yasaklı madde kullanıp, drift yapacağınız araç değil.."
Anladım hocam, özellikle youtube yorumlarında da güzel bilgiler olabiliyor :D. Opel güvenliği ön planda tutan bir marka, Zafira'da da bu durum böyle. Pek çok konuda segmentinde öncü olduğunu söylemek yanlış olmaz.(2001'de ESP'nin opsiyonel sunulması, 2005'ten itibaren Zafira B'de standart olarak sunulan valf destekli ani fren destek sistemi vb. örnek olarak verilebilir.). 2017'de Opel PSA'ya satıldıktan sonra yeniden yapılanma sürecine girmiş olsa da bu durum hala sürdürülmeye çalışılıyor. Aynı segmentteki Opel-Peugeot-Citroen modellerini incelediğimizde güvenlik özelliklerinin Opel'de tümüyle standart ya da alt paketlerde daha ulaşılabilir olduğunu görürüz( ör: aktif acil fren destek sistemi, şerit takip sistemi vb.)

Kendi adıma MPV'yi genişlik ve rahatlık olarak dar bir kalıba sığdıramıyorum. Sadece bu iki özelliği karşılayan araç nedir diye Türkiye'deki insanlara sorsak çoğu Doblo ya da Connect diyecektir :D. MPV'de bunlara ek olarak dediğiniz gibi güvenlik ve ayrıca da estetik(tasarımsal olarak), fonksiyonellik ve malzeme kalitesi de geliyor bence.
MPV'nin yola oturması da bir başka hakikaten, hele ki otoyolda bir MPV motor seçeneği ne olursa olsun fark etmeden 110 km/h'yi geçince bir başka gidiyor. Bazı kendini bilmeyen apaçi tipler(genelde sedan araç kullananlar) taciz edebiliyorlar ama 130 km/h'den sonra geride kalmaya başlayıp 150'den sonra yok oluyorlar(hatta forumda biri anlatmıştı böyle bir olay) :D.
MPV'nin yapılış maksadı zaten performans değil, performansı dibine kadar yaşamak isteyenler spor araba tercih edebilirler. Ama yine de Zafira OPC gibi MPV'ler de performans bağlamında hakkını veriyorlar bence :D. Pistte turlayıp ardından aileyi toplayıp pikniğe gitme fikri 😂.
 
  • Beğen
Tepkiler: kaanrevan
Tatil biteli neredeyse 2 hafta oldu Mahoni. İlk kez Zafira ile tatile çıktık ve bu araç ile tatile çıkmanın ayrıcalığını sonuna kadar yaşadık.1692 km yol yaptım. ortalama 196 kuruş, yaklaşık olarak 100 km de 9,2 lt lpg tükettik. bagaj ful dolu 14,9,3 yaşlarında 3 çocuk kayın valide be biz toplamda 6 kişi yolculuk yaptık. Bavulların üzerine daha önceden hazırladığım süngeri koydum. Uykusu gelen bebeler bagaja geçip uyudular. Hatta ortanca velet oradan hiç ayrılmadı desem yalan olmaz. klima sürekli açık sayılır. ortalama hız çift şeritli yollarda 120 km, otoyolda 135 km hızla seyir yaptık. gece 2,5 gibi peşime takılıp sıkıştıran olmadık hareketler yapan Fluensden kurtulmak için bi süre 170 e kadar çıktım.( yavaşlıyorum çakal yavaşlıyor. hızlanıyorum o da hızlanıyordu. O 155 km den sonra basamadı. bi daha da görmedim)
Şimdiden tüm ZAFİRA cıların kurban bayramını kutlar, kazasız günler dilerim.
Bahsettiğim trafikte taciz etme olayına bir örnek. Bir Fluence da bizi 2021'de taciz etmişti, yakıt istasyonu ararken haritada gözüken istasyona yaklaşınca hızımızı azaltmıştık. İstasyonun karşı yönde olduğunu görünce devam ettik, tabii bu esnada arkadan gelen bir Fluence el kol ve kornaya sonuna kadar abanarak yanımızdan geçti. Tacize devam edince 160 km/h hıza kadar çıkınca arkamızdan kayboldu. İleride açılışı yaklaşan bir istasyonda( yakıt verilmiyor,sadece marketi açıktı) Jandarma ekiplerini görünce o istasyona girdik. Bu elemanlar da akılları sıra önümüzü kesmek için istasyonun çıkış kısmından( yakıtı aldıktan sonra yola bağlanılan kısım) girdiler. Tam duracaklarken Jandarma arabasını görünce patinaj çektirerek u dönüşü yaparak arkalarına bile bakmadan kaçtı ayarsızlar(artık buraya başka kelime de koyabilirsiniz :D). Allah bu tiplerden uzak etsin, aynı zamanda da akıl fikir versin. Hadi el kol korna ile hırsını aldın, sonra niye devam ettirirsin. Sen yoluna, ben yoluma işte :D. Bu da böyle bir anıydı, geçti gitti şükür :).
 
Sayın KaanRevan çok doğru tespit. Ülkemizde maalesef MPV kültürü aynı zamanda eğitim, kültür ve bilinç seviyesi biraz daha yüksek veya Avrupa görmüş kesimde var. Diğer kesim MPV yi zor alıp satılan bir araç olarak para sirkülasyon hızı çerçevesinde bakıyor sadece. Diğer artıları görmekten çok uzak. Ben bir MPV hayranıyım. Birçok markanın MPV sini de bilir ve takip ederim. Şu an kullandığım 2007 B kasa 3'üncü zafira aracım. Bence zafira çok başarılı. Toplam 6 yıl oldu zafira kullanımım. Mitsubishi'nin Space Star diye zafiraya göre daha kısa ama MPV aracı vardır 1999-2006 aralığında ürettiği yüksek ve çok dengeli. (Bir de space Runner ve Space wagon modelleri de MPV olarak çok başarılıdır.) .Mitsubishi de ''space star ''isim konusunda aynı hatayı Opel Zafira Life garabetiyle yapıp sonradan binek, küçücük bir modeline aynı ismi verip MPV konseptli bu aracını öldürdü. Çok büyük bir hata. Neyse, Yani 4 yıl da Space Star ı kullandık 2005 model başka markanın MPV si olarak. MPV hikayem 10 yıla yaklaştı. MPV başka birşey..:cool:...Önem verdiğim özelliklerinden yer esnekliği ve güven en önde gelenler.
 
  • Beğen
Tepkiler: EBolat05
Ben başka bir konuya da değinmek istiyorum. Zafira araçlarımızın bakım ve parça ihtiyacı ile Ayakta tutup devam ettirme konusu.. Bugün bir iki bakımı vardı benim zafiranın. Sıcağı sıcağına bu konu aklıma geldi. Araçlarımızın önemli aksamlarındaki Parça sıkıntısı henüz %25 lerde. Çıkma ya da sıfır olarak birçok şeyi bulunabiliyor zafiraların.. Ama şu elektrikli furyası ve gümrük uygulamaları devam ederken normal 2010-2018 modelli araçlarda bile Opel grubunda (PSA Grup) parça sıkıntısı oluşmaya başladı. Bizim zafira A ve B lerde hatta C lerde 2-3 yıl içinde kesin %40-50 lere gelecek sıkıntı seviyesi. Mecburen çıkma parçaya yöneleceğiz. Ankara'da olduğum için Opel grubunda Oto Güven çıkma ile tüm sorunları çözüyorum. Örneğin direksiyon kutusu, cam kumanda düğmeleri Bugünkü bakımda değişen yakıt dağıtım silindiri vs leri oradan bulup alıyorum GM olarak . Ama basit parçalar OEM olsa bile alıp takıyoruz. Gergi kasnağı ve kayışını GATE olarak aldım taktırdım mesela. Ama Vites halatını yurtdışından getirttim Almanya'dan 150 Euroya mal oldu geçen yıl. Tavsiyem odur ki önemli bulunamayan parçaları opel yedek parçacıları ile aracınızın şasi ve model numarası üstünden konuşup tespit ederek, yedek çıkma olarak da olsa alıp kenara koymak. Hem sonradan çok zorlaşacak hem de anormal fiyatlar çekilecek almak isteyene . Mesela benim 1981 ve 1980 olmak üzere 2 adet Alman 1.6 ford taunusum var alıp toplayıp şu an bindiğim. (Uzun yola da giderler yani bu arada:)). Geçen yıl birine çıkma 4 ileri şanzıman almıştım 2000 TL ye şimdi 5000-8500 TL aralığında. Ne oldu 1 yılda dolar 30 TL idi şimdi 36 TL ve % 20 artmış ama çıkma parça % 250-300 artmış. Kriter ne parça gelmiyor + Çıkmacılar gümrüklerden ucuz araç bulup alıp bozamıyor veya parça getirtemiyor. Yani parça bakım ve idame konusunu göz ardı etmeyelim. İleriyi düşünelim. Ayrıca Dizel zafira B araçlarımızın bazı Fiat ve Citroen grup araçlar ile (Berlingo vs) benzer motor ve taşıyıcı aksamları kullanılmış, Fiat -Citroen marka grubundan da bazı parça bakılabilir.
 
Son düzenleme:
İyi günler Zafiracılar, bayram öncesi fırsat bulup girebildim foruma. Şimdiden herkesin ramazan bayramını tebrik ederim. Uzun yola gideceklere kazasız belasız yolculuklar dilerim. Yedek parça mevzuusu dediğiniz gibi önemli bir konu Rifaz bey, kurun yanında arz-talebe göre de değişkenlik gösteriyor fiyatlar. 2021 Eylül ayında krom cam çıtası almıştık 150 tl'ye, hava şartlarından ötürü Şubat'a kadar takamadık ve evde durdu. Güneşli bir gün olunca siyah silikonla yapıştırdık 2022 Şubat'ta, aynı gün internete baktığımda fiyatın 650-700 tl civarında olduğunu gördüm. Muhtemelen oransal olarak en fazla kazandıran şeylerden biriydi Zafira B krom cam çıtaları o dönem :D. Tabii benim yaşadığım olay aksesuar olduğu için zorunluluk arz eden bir durum değil. Zafira B'de sadece pandemi döneminde direk fitili(B sütunundaki fitiller) bulamamıştık onun harici büyük bir parça sıkıntısı olmadı. O parçayı da cam çıtası ile benzer bir tarihte bulduk, muhtemelen pandemi dönemi etkisi ile gümrükten az parça girişi olunca stoklar o dönem tükenmişti. Şu ana gelecek olursak Zafira A'da özellikle ön göğüste bulunan yol bilgisayari ve göstergeleri çevreleyen siyah çerçeveyi arıyordu herkes Facebook gruplarında. Şu an o tarz paylaşımları çok fazla göremiyorum, muhtemelen böyle bir durumun yaşandığını fark eden imalatçılar çözüm geliştirmiş olabilirler :). Zafira C'de parça bulunabiliyor fakat Türkiye'de Zafira C sayısı A ve B'ye göre az olduğu bazı parçalarda hazır stok olamayabiliyor, biraz beklemek gerekebiliyor(biri aynanın dış kısmında bulunan plastik kapağı Almanya'dan getirtmiş.). Bunun haricinde 3 nesil Zafira'da da motor, şanzıman ve alt takım kısmında uzun vadede bir parça sıkıntısı olacağını düşünmüyorum o kısımlar aynı yıllarda çıkan Astra ve İnsignia'lar(veya Vectra) ile aynı olduğu için baya yaygınlar. Sadece gümrük girişli ve çok az bulunan bir motor ise zorluk yaşanabilir(1.7CDTI gibi). Dediğiniz gibi Zafira B'lerde motor kısımlarında Fiat ve İsuzu ile ortak kullanımlar mevcut. 1.9 CDTI motor Fiat grubunda kullanılan 1.9 JTD ile aynıdır, turbosu ve bazı dış parçalar Opel'dir. 1.7 CDTI motorun da temeli İsuzu'ya dayanır. Ayrıca Zafira'da kullanılmayıp da özellikle Corsa'da ve Astra'da yaygın olarak bulunan 1.3 CDTI motor da aslında 1.3 Multijettir. Bunun harici iç trim ve kaporta kısmında ilginç durumlar da yaşanmıyor değil. Geçen biri Verso'sunun arka cam makam perdesinin yukarı takmak için kullanılan plastiğini kırmış, komple arka cam perde setini yetkili serviste bulmuş fakat 13000 tl fiyat çekmişler. Tabii elektrikli furyası ile bazı şeyler değişebilir, kritik parçaları her türlü kontrol ettirip elde hazır tutmakta da fayda var her türlü (y). Ben birazcık da olsa ilk defa görenler parça bulunurluğu ile alakalı bilgilendirme yapmak istedim.
 
İyi geceler Zafiracılar, foruma uzun zamandır yazamadım. Öncelikle 6.2'lik depremden etkilenen İstanbul,Tekirdağ,Kocaeli başta olmak üzere ülkemize geçmiş olsun. Deprem yağmur, kar gibi bir doğa olayı ve ülkemizin bir gerçeği, her an hazırlıklı olmak ve eksiklik varsa da tamamlanması en içten dileğim. Allah beterinden korusun.
 
Bayramda Verso ile uzun yol yaptım. Kısaca yakıt tüketimi vb. gibi değerleri de yazayım :). (Araç 1.6 dizel)
Yolculuğu 3 aşamaya bölebiliriz:
1- (İstanbul-Amasya),4 kişi+bagaj tam dolu. Trafikten etkilenmemek adına Cumartesi(arefe günü) öğlen çıktık yola. Neyseki trafik beklediğimden azdı, Sakarya tarafında yağıştan dolayı yolun sol şeridindeki büyük su birikintisinden dolayı oluşan trafik ve Bolu dağı tünelindeki trafik harici herhangi bir durum yoktu. Gece 5'te sahuru yapıp yola çıkan bazı akrabalar kötü trafiğe yakalanmışlar maalesef.

Yola çıktığımızda şehir içinde 4 kilometre kullanmıştık aracı. . Kocaeli tarafına kadar yol yoğun olduğu için 110 civarı, Kocaeli-Hendek arası ise sol şeritte 130-140 civarı gittim,ayrıca Bolu dağını bahsettiğim trafiğe kadar kurum temizlemek için 4 viteste 120 km süratle tırmandım. Bahsettiğim trafiklerde ise ortalama 20-30 civarı seyir sürati vardı. 332 kilometrenin ardından 6.7 L/100KM ile yakıtı aldık. Yazdığım değer yol bilgisayarı değeri, pompa atıncaya (tık diyip yakıtı kesmesi) kadar aldığı yakıtı hesaplayınca da 6.75L/100Km değeri çıkıyor. Şu ana kadarki tecrübelerime göre yol bilgisayarının en fazla 0.3 yanıldığını gördüm.

Yakıtı aldıktan sonra otobandan devlet yolundan devam ettik. Tosya'ya kadar 100-110, Tosya'dan sonra da 110-120 civarı sürat. Ardından ertesi gün şehir içinde bayram ziyareti. Yakıtı 400. kilometrede aldığımda 6.5 L/100KM. 350 kilometresi şehirlerarası yol,50 kilometre şehir içi.

2- Amasya-Samsun,gidiş-geliş, 4 kişi, bagaj boş. Sonrasında Toplam uzunluğu 150 kilometreyi aşan köy yolu+şehir içi( köy yolu asfalt ama dağa tırmanış olduğu için genelde 2 ve 3. vites 40-50 civarı hızda gidilebiliyor. Sadece 1 kilometrelik kısımda hızı 70-80'e çıkıp 4'le gidilebiliyor. 13 Kilometre içinde rakım 800'den 1000'e çıkıyor.) Bu gezintilerin ardından yola çıkıp 532 kilometrenin ardından 37 litre mazot yakmış. 6.9L/100Km

3-(Çerkeş-İstanbul) 4 kişi, bagaj orta doluluk. Çerkeş'ten yakıtı aldıktan sonra Otoban'a bağlanana kadar 100-110, otobanda 120 civarı seyir sürati. Yol koşulları da elverişli olunca tüketim 5.3L/100km değerine kadar düşmüştü yol bilgisayarında, daha sonra Sakarya'dan Kuzey Marmara Otoyolu'na bağlandım. Kuzey Marmara Otoyolunda gişeler harici 150km/saat süratle gittim , bazen tıkanıklık olunca 130'a düştüm. KMO'dan sonra rampa tırmanış olan yerlerde tüketim 6.4'e kadar çıkmıştı, Kocaeli'ni geçip yolun düzleştiği yerlerde tüketim 6 litre'ye kadar düştü. Ayrıca İstanbul'a yaklaştıkça tünelleri bölgesinde genelde 90-100 gittim. En son olarak KMO'dan yanlışlıkla erken çıkıp Şile otoyolunda Alemdağ'da ve Ümraniye BJK Nevzat Demir Tesislerinin orada(bilenler bilir dediğim yerleri, genelde hep trafik oluyor) dur kalk trafik ve normal şehir içi trafiği etkisi ile de 6.3 L/100km ile yolculuğu bitirdik.

1665 kilo ağırlığa rağmen uzun yol verileri tatminkar bence. Fakat dur kalk trafiğe tüketim anlamında pek gelebildiğini söyleyemeyeceğim. Uzun yolda özellikle bayramda bordo renkli trafiğe yakalanılırsa 7.5'leri görüyor. Şehir içinde yakalanılırsa da 11-11.5 leri görebiliyor çok rahat. Yine de dizel olduğu için kendini çabuk toparlıyor şehir içinde, bu bakımdan üzmüyor. 12 yıl benzin+lpg kullandıktan sonra dizelin hissiyatı bambaşka :). Diğer segmentler bir yana , MPV'ler bir yana diyerek bitireyim bu mesajı :D.
 
  • Beğen
Tepkiler: cenk artem
Sn. Ebolat05 döktürmüş yine zafira bilgilerini.. 👋 ve verso izlenimlerini. Bu arada Toyota Verso zafiradan sonra 7 koltuk segmentinde en beğendiğim araçlardan biridir. Koltukların gizlenmesi vb zafiraya da çok benziyor. Sadece 3. sıra koltuklar ile 2. sıra arasındaki diz mesafesi zafira B ye göre 2-4 cm daha azdı göründü gözüme incelediğim modellerde. Yine de yakıt yer konfor ve kompakt boyutta zafira ile emsal. Mesela 1999-2004 Seat alhamra, VW sharan ve ford Galaxy aynı kasadır,sadece markaları farklıdır. Ama boyut olarak Zafira ve Versodan uzundur ve koltuklar katlanıp bagajda kaybolmaz . Ya klipslerinden çıkarıp eve koyacaksın 5 kişi ile ve geniş bagajla gitmek istiyorsan ya da bagajda durup yer kaplayacak vs gibi dezavantaj oluştururlar bu grup MPV ler. Zafira çok başarılı bu konuda.
 
  • Beğen
Tepkiler: EBolat05
Zafira 1.9 CDTİ 150 HP nin yakıtı da fena değil. Uzun yolda 1615 Kg araç olarak. 55 50 Lt yakıtla yola çıkıldığında 1670 Kg ile 120-130 km yi de geçmeden 5.8-6.2 Lt/100 km ortalama ile çok seyahat ettim. 600 km sonra depoyu tekrar fullediğimde yakıt tüketimi ile yol bilgisayarı da oldukça örtüştü. Dizel araçta yakıt alma derdi olmadan uzun mesafe gitmek en sevdiğim avantajlardan biri
 
Sn. Ebolat05 döktürmüş yine zafira bilgilerini.. 👋 ve verso izlenimlerini. Bu arada Toyota Verso zafiradan sonra 7 koltuk segmentinde en beğendiğim araçlardan biridir. Koltukların gizlenmesi vb zafiraya da çok benziyor. Sadece 3. sıra koltuklar ile 2. sıra arasındaki diz mesafesi zafira B ye göre 2-4 cm daha azdı göründü gözüme incelediğim modellerde. Yine de yakıt yer konfor ve kompakt boyutta zafira ile emsal. Mesela 1999-2004 Seat alhamra, VW sharan ve ford Galaxy aynı kasadır,sadece markaları farklıdır. Ama boyut olarak Zafira ve Versodan uzundur ve koltuklar katlanıp bagajda kaybolmaz . Ya klipslerinden çıkarıp eve koyacaksın 5 kişi ile ve geniş bagajla gitmek istiyorsan ya da bagajda durup yer kaplayacak vs gibi dezavantaj oluştururlar bu grup MPV ler. Zafira çok başarılı bu konuda.
Zafira ve Verso uzun zamandır fiyat olarak alınabilecek en mantıklı araçlardan. 2 yıl önce Zafira C 1.6 dizeller 530-550(ek paket olursa fiyat artıyor, bu fiyat ekstra donanım olmayan prestij paketler için), Verso 1.6 Dizel elegantlar 550-570, Premiumlar da 630-650 civarıydı ilanlarda. Öncelik Zafira'daydı, sonrasında piyasada bize uygun araç olmadığını görünce Verso ve C-Max'lara baktık. C-Max'larda 1.5 Dizel otomatikler 700'den aşağı yoktu, 1.6 dizel manueller de 650'den aşağı bulunamıyordu. Şu anda oran olarak C-Max'lar daha fazla uçmuş durumda, Verso ve Zafira'lara göre o zaman da şu anda da verilmez bence C-Max'lara. Sonuçta boyut ve koltuk sayısı olarak Zafira ve Verso kadar fonksiyonel değil. Grand C-Max'ta da 2015 sonrası 1.5 Dizel otomatikler %90 200bini devirmiş oluyor. O zamanki piyasada belirttiğim fiyat aralığının alt sınırında Premium Verso denk gelince kaçırmadık. Fransızlara biraz Fransız kaldık tabii :D. 5008 ve C4 Picasso hiç bir zaman gündemde olmadı, Scenic'i(2011 1.5 dizel)ise Zafira B'yi almadan önce değerlendirmiştik. Ama Zafira'daki malzeme kalitesi ve güven verme durumu Scenic'te olmadığı için Zafira daha mantıklı geldi, dizel olması tabii scenicin avantajdı ama o zamanki piyasada(2015) %25 daha pahalı idi.

Dediğiniz gibi ilk nesil Alhambra,Sharan ve Galaxy birbirinin neredeyse aynısıdır. Sharan ve Alhambra aslında çok şaşırtıcı değil ama Galaxy'nin de işin içinde olmasının sebebi Ford'un VAG grubu ile o dönem ortaklık yapmış olması. Makyajla beraber Galaxy'nin ön yüzü diğer ikisine göre farklılaştırdılar ve sonraki nesilde Ford kendisi tasarladı Galaxy'i. Aynı dönemde de zaten VAG grubu yerine PSA ile ortaklık yapmaya başladılar bazı konularda, bunun ilk örneklerinden biri Ford Fiesta'da(2002-2008'de 68 hp,2009-2012 70 hp) kullanılan 1.4 TDCİ ve Peugeot 206'da kullanılan(70 hp) 1.4 HDI motorun neredeyse aynı olmasıdır. Sanırım volan gibi bazı kısımlarında ufak farklar vardı. Bu ortaklık günümüze de ulaşmıştır. Ford'larda kullanılan 1.5 dizel motorlar PSA'daki 1.5BlueHDI temellidir. Neyse MPV konusuna geri dönelim :D.

Bu üç model D segment MPV olduğu için C segment MPV'ler olan Zafira ve Verso'dan büyükler. Bu üçlünün ilk neslindeki koltuk yapısını tam olarak bilmiyorum ama Zafira katlanabilir koltuklar ile MPV segmentinde bir öncüdür. Hatta bir yerde sırf bu özellikten dolayı normalde 1999'da tanıtılması planlanan VW Touran'ın tanıtımını 2002'ye ertelettiğini okumuştum. Aslında bir ara Opel de büyük boyutlu MPV segmentinde rekabet etmek istedi. Zafira Tourer'in boyutu 4.65 metredir, o dönemki Renault Espace'nin boyu 4.70 metre, Ford S-Max 4.80 metre. Zafira B ise 4.46 metre, Opel 2011'de Zafira Tourer'in üretimine başladıktan sonra Zafira B'nin üretimini durdurmadı. Zafira B'nin satışına "Zafira Family" adıyla devam edildi, Zafira B tam olarak kompakt MPV(C segment) isteyenlerin tercih edileceği şekilde konumlandırılmıştı, Zafira C ise biraz daha büyük MPV isteyenler içindi(biraz daha büyük olmasına rağmen Zafira Tourer da C segmenttir) . Küçük (B segment) MPV isteyenler içinse Meriva vardı. Tabii ülkemizde MPV pazarının satış hacmi belli olduğu için Zafira B'nin satışı 2011'de bitirildikten sonra Şubat 2012'de Zafira C'nin satışına başlandı. Fakat Bochum'daki fabrikanın kapanmasıyla Zafira B'nin üretimi bitirildi.

2014-2015 yıllarında bayilere giderdim MPV'lere bakmak için. Dacia Lodgy, Ford C-Max, Toyota Verso ve Opel Meriva'yı canlı canlı görme fırsatım oldu o zamanlar. Şimdi elimden geldiğince hatırladığım ve bildiğim kadar değerlendirmeye çalışayım. Şu anda da halihazırda Verso olduğu için Verso'yu daha detaylı değerlendirebilirim tabii fazla uzatmadan :D. Ek olarak o zamanlar en çok görmek istediğim Zafira Tourer'i canlı canlı( yakından, yoksa yolda birkaç kez gördüm tabii :D) 4 Mart 2023'te görebildim ve ufak bir test sürüşü yapabilme şansımız da oldu. Fakat araçta arka tampon demiri değişmiş çıktığı için aracı almadık(bu işlemden kaynaklı olarak şasinin arka uçlarında da ufak işlem varmış).

Dacia Lodgy'yi hem inceleme hem de test sürüşü ile deneyimledim, Dacia'nın marka politikası malum : ucuzluktan verimlilik :D. 3. sıra koltuklar opsiyoneldi ve alınsa bile bagajda yer kaplıyordu, yerinden çıkarıp bir yere koymak gerekliydi. Oturma alanı ve bagaj baya genişti, malzeme kalitesi ise malum :D, o dönemin Dacia kalitesi. Şu anki Dacia'larda yine biraz daha iyileşme var gibi görebildiğim kadarıyla. Gerçi sadece 2 tane model kalmış, Jogger ve Sandero. Kalan modelleri Renault'a transfer etmişler(duster'i herkes duydu zaten). Test aracı 1.5 DCİ 90hp'lik bir araçtı. Motor sesinin Zafira'ya kıyasla traktör gibi geldiğini hatırlıyorum. Tabii Zafira benzinliydi ama yine de yalıtımı iyi değildi Lodgy'nin.

C-Max'i ise sadece inceleyebildim. Araç 2014 model(makyajsız) 1.6 TDCI Titanium donanımdı, bir de X paket(cam tavan, elektrikli bagaj kapağı,ısıtmalı ön cam,arka cam makam perdeleri, zenon far) ekliydi. 90bin TL fiyat etiketine sahipti( şu an böyle diyince komik gelebilir ama:ROFLMAO:, acı gerçekler :/). Malzeme kalitesi ve kokpiti beğenmiştim, arka bagaj ise rakiplere göre ufaktı, zaten biraz daha büyük ve 3. sıra koltuk isteyenler için Grand versiyonu vardı ama bayiide olmadığı için onu inceleyemedim. Ayrıca araçtaki donanımlar da baya dolu gelmişti o zamanlar, zaten bir kısmını yazdım :), X paket Ford'da baya şey değiştiriyor, sanıyorum o zamanlar X paketin fiyatı 10 bin TL civarıydı.

Verso'yu Otojen Plaza'da inceledim. 2 tane Verso vardı, biri beyaz renk Comfort Extra paket, diğeri de kahverengi Elegant paket(farkları: Tavan rayları, 3. sıra koltuk ve çelik jant). Satış temsilcisinin özellikle şaft tüneli olmadığı için baya övdüğünü hatırlıyorum :D. Aracın arka tarafını hafif yüksekte konumlandırmışlar. Bu durumdan mütevellit ön koltukların arkasındaki kısımda paspas altında toplam 2 adet saklama gözü var ve şaft tüneli yok. O saklama gözlerinden birine memleketten gelirken orta boy bir plastik malzeme koymuştum, 1 ay sonra aldım oradan :D. Böyle bir saklama gözü, yerini unuttuğumdan ziyade halı paspas ve kauçuk paspası kaldırıp almak aşırı kolay bir işlem olmadığı için geniş bir vaktim olunca aldım. Başka da kullanma durumu olmadı orayı. Bayiideki araçlar ya 1.6 atmosferikti ya da 1.6 dizeldi. Hangisi olduğunu tam hatırlamıyorum, 1.8 zaten yok denecek kadar az var. Elegant paket için takas sorduk, Zafira A'yı 25'e saydılar, 84'e de Verso'yu bıraktılar. O zaman almadık, 9 yıl sonra Premium paket nasip oldu :D.

Son olarak Opel Meriva inceleme hikayesine gelelim :). Opel Özkaymak Bayii'nin yolunu bilmiyorum kaç kez aşındırdım :D. Buna rağmen Zafira Tourer'i inceleme fırsatı bulamamıştım çünkü bayii'de genelde Corsa ve Astra vardı, bazen tek tük Mokka ve İnsignia geliyordu. Sonrasında denk gelince o zamanlar(2015) Türkiye'nin en büyük Opel bayii'si olan Gedizler'e(Çekmeköy). Özkaymak'ın en az iki katı kadar araç vardı, Zafira C'yi bu sefer bulmayı umut etmiştim ama nasip, yine denk gelmedi :D. Showroom'da Zafira yoktu ama Meriva vardı. Eh, dedim. Madem bu var bari buna biraz bakalım:D. Arka kapıların ters açılır olması enteresan bir detaydı ama özellikle arka koltuklar ve bagaj Zafira B'ye göre dardı. Malzeme kalitesi olarak Opel'i zaten bilirsiniz :D. Ayrıca Zafira'yı gören Gedizler'in satış temsilcileri istersek Zafira C'yi hemen getirtebileceklerini söylemişlerdi. Fiyatı sorduğumuzda ise "Başlangıç fiyatı 80bin ama size 70 civarı fiyata bağlarız efendim" gibi bir yanıt almıştık:ROFLMAO:.Oysaki daha Zafira B'yi alalı 6 ay olmamıştı o zaman. Vakit buldukça , aklıma geldikçe yazarım yine, sanırım Opel Gedizler Çekmeköy 30 Ekim 2018'de kapanmış. 2019'da uzun bir zamanın ardından tekrar yanından geçince üstündeki "kiralık" yazısını görünce baya şaşırmıştım. 2023'te de yıktılar showroom binasını, hatta yanından yine geçtim yıkımın başlangıcında. Şu anda da yerine özel hastane yapmışlar, 2. el kısmı ise duruyor. Az bir şey ileride Ümraniye yönünde de Toyota plaza ALJ var :). O taraflardan geçerken anılarım depreşir, farklı duygular hissederim.
 
Geri
Üst