Otomobiliniz Yıllarca Yepyeni Kalsın

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Bye_Bye
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Bye_Bye

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
19 Tem 2014
Mesajlar
10,152
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
42
Siteyi ziyaret et
Otomobilinize ilgi gösterirseniz hem yeni görünen bir otomobile binersiniz hem de aracınızı satmak istediğinizde ikinci el fiyatını yüksek tutmuş olursunuz.
8625162051727.JPG

1.Bölüm: Temizlik
Aracınızın İçinizi Temizleyin
Otomobilinizin dışını temizlediğiniz her seferde vakum ve süngerle içini de temizleyin. Kirli bölümler aşınır. Özellikle soda gibi sıvılar döküldüyse çürüyebilir. Aracınızın içini güçlü vakum makineleriyle temizleyin (küçük kablosuz modeller genellikle güçsüzdür). Yüzeye göre uygun başlıklar kullanın. Metal başlıklar dış yüzeyi bozabilir.
Otomobilinizin sayaçlarını yumuşak bir materyalle nazikçe temizleyin. Çok bastırırsanız çizebilirsiniz. Çok fazla çizik olursa sayaçları okumanız güçleşir.
Yer paspası kullanın. Kar, çamur gibi yabancı maddelerin aracınızı kirletmesinin önüne geçmek için paspas kullanın. Kolayca yıkayabilirsiniz, çıkarabilirsiniz ve aracınızın temiz kalmasını sağlar.
Otomobilinizin içini yıkarken paspasları otomobilden çıkarın ve hortumla yıkayın. Üzerindeki kirin gitmesine ve daha temiz şekilde durmasına neden olacaktır. Kuruması için direk güneş ışığına karşı bırakın.
Otomobilinizin içini nemli bezle siliyorsanız kauçuk veya silikondan yapılan kapı ve cam açma kolunun olduğu bölgeleri iyice silin. Yağ bazlı ürünler kullanmayın. Çünkü yağ kauçuğa zarar verir. Düzenli temizleme ve bakım yapın

Koltukları Temiz Tutun
Evdeki döşemenize kullandığınız temizleyicileri otomobilinizin koltukları için de kullanabilirsiniz. Malzemeye zarar vermemek için koruyucuyu az sürerek kullanın. Sonra köpüğü temiz bir bezle silin. Velur koltukların ipliklerini nazikçe fırçalayın ve yeni gibi görünsün.
Her tür yiyecek parçası ve sıvı bebek koltuğunun altına sızabilir ve çıkarılması imkansız lekelere dönüşebilir. Bebek koltuğunun altına sert plastikten yapılma bir parça ve üzerine havlu koyarsanız koltuğunuzu daha uzun süre temiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Koyduğunuz plastiğin bebek koltuğunun oturma pozisyonunu engellemediğinden emin olun.

2. Bölüm: Deriyi Koruyun
8625162051030.JPG

Eğer ki yağmurdan kaynaklanan soyulmalar otomobilinizin içine su sızmasına neden oluyorsa tamir mi etmeniz yoksa değiştirmeniz mi gerektiğine karar verin. Küçük sızıntılar tamir edilebilir. Eğer kendiniz tamir etmeye karar verirseniz ev için üretilen malzemeler değil, otomobil için üretilen yapıştırıcı ve kapatıcılara başvurun. Çünkü bu ürünler otomobilin malzemesine uygun olarak üretilmiştir. Bu konuyla ilgili geniş ürün skalaları mevcuttur, üretici firmalardan katalog isteyip uygun ürünü kullanabilirsiniz.
Deri koltuklar dayanıklıdır ve çok fazla bakım istemez. Ancak birkaç yıl içinde koltuklar kirlenmeye başlar. Kir ve lekeleri çıkarmak için deri temizleyicisi kullanın. Temizledikten sonra
Deri koruyucu maddeler kullanın. Koruyucular lekeye karşı koruma sağlar ve ileride koltuklarınızı daha kolay temizlemenizi sağlar. ‘Conditioner’ özelliği bulunan koruyuculardan kullanırsanız deri daha esnek durur.
Koltukları ve yer döşemelerini koruyucularla spreylemek onları kir ve lekelere karşı korur. Spraylemeden önce koltuklarınızı temizleyin ve ondan sonra küçük bir bölümüne sıkın. Öncelikle sprayin koltuğunuza uygun ve rengini değiştirmediğinden emin olun.

3. Bölüm: Boya ve Farlar
8625162053573.JPG

Boyayı koruyun
Boya, otomobilinizin güzel görünmesinden çok daha fazlası için gereklidir. Otomobilin gövdesinin paslanmasına karşı en önemli güvencenizdir. Tabii ki otomobilinizin boyasını korumanız için yapmanız gereken en önemli şey garaja koymaktır. Ancak garajınız yoksa gölgeye koyarak boyayı koyabilirsiniz.
Güneşin ultraviolet ışınları boyayı bozar ve renkte solmalar yaratır. Bazı otomobil koruyucuları güneş, nem, çamur ve kuş kirletmesine karşı korur. Bunlar ayrıca kozalak düşmesi gibi hafif çarpmalarda da küçük korumalar sağlar.
Boyadaki çizikler pasa neden olabiliyor. Bu nedenle küçük çizikleri kapatmaya çalışın. Özellikle kapı kenarlarındakileri… Bunu pas olmadan önce yapmanız otomobilinizin sağlığı için önemli.
Farlar masraf çıkarmasın
Kırılmış bir far camı ya da sinyal, eğer öyle bırakılırsa ileride büyük sorunlar yaratabilir. Nasıl mı? İçine su dolar ve beklediğinizden daha büyük bir hasarla karşılaşabilirsiniz. Sorunu kısa dönemde halletmek sizin yararınıza olur. Orijinaline uygun renklerdeki far ve sinyal camlarını kullanın. Birçok otomobil parçası satan yerde bulmanız mümkündür.
Bozulmuş bir ampülü değiştirirken bölgenin kirli ya da paslı kalması sorun yaratabilir. Yeni ampulü takmadan önce bölgeyi iyice temizleyin ve ondan sonra yeni ampulünüzü takın.

4.Bölüm: Detaylar
Silecek Tankına Dikkat Edin
Sileceklere su koymayın. Özel temizleyici maddeler kadar temizlemez; ayrıca soğuk havalarda donabilir ve sisteme zarar verebilir. Eğer ki silecek rezervuarınıza su koyduktan sonra bahsettiğimiz gibi bir arızanın olduğunu fark ederseniz silecekleri kullanmayın, çünkü silecek su püskürtme sistemine zarar vermiş olabilirsiniz.
Zarar görmüş silecek suyu depoları otomobil belli bir yaşa geldikten sonra karşılaşılan sorunlardan. Çaresiyse yenisini alana kadar plastik bir donmaz kapla idare etmek.
Yükler Tavanı Çizebilir
Otomobilinizin tavanının üstünde belirtilen limitlerin üzerinde ağırlık taşımayın. Limiti otomobilinizin kullanıcı kılavuzunda bulabilirsiniz. Otomobilinizin üzerine taktığınız taşıyıcının da belli bir ağırlık kaldırma limiti vardır. Genellikle 70 ila 90 kilogram arasındadır. Eğer ki büyük bir yük taşımanız gerekiyorsa taşıma şirketiyle anlaşın. Bugün yaptığınız küçük kârlar, ileride size büyük zararlar olarak dönebilir.
Otomobilinizin tavanını çiziklerden eski bir örtüyle koruyabilirsiniz. Tavana astığınız taşıyıcıya yükü bindirmeden önce tavanla taşıyıcı arasına örtüyü oturtarak çizikleri engelleyebilirsiniz.
Boyası için sonun başlangıcı düzgün yüklenmemiş eşyalarla başlar! Eşyaları düzenli ve boyut ağırlık dengesini koruyarak yerleştirirseniz hem yerden tasarruf edersiniz hem de kırılma ve çarpma tehlikesini engellersiniz.

5. Bölüm: Boya ve Cila
862516205541.JPG

Boyayı Korumak İçin Cilalayın
Başka çaresi yok, cilalarsanız otomobiliniz uzun süre en iyi kondisyonda kalır! Ayrıca her gün yeni alınmış gibi görünen bir otomobile binersiniz. Otomobil cilaları kuş pisliği, hava kirliliği gibi dış etkenlere karşı aracınızı korur. Size de yepyeni görünen otomobilinizle gezmek kalır.
En yüksek korumayı almak için dikkat edilmesi gerekenler:
Sıvı ve sprey cilalar otomobilinizi öne çıkarır ve rengini gösterir. Ancak macun cilalar daha uzun süre koruma sağlar. Carnauba bitkisinden üretilen macun cilayı bulmaya özen gösterin.
Otomobilinizi ince şekilde saran bir cila daha iyidir. Fazla sürülmesi halinde gelecekte ister istemez boyayı bozabilir.
Çizgilerden kaçının. Temiz bir pamuklu ya da mikro fiber bezle cilayı kuruduktan sonra silin.
Fazladan bir katla motoru ve ön tarafı cilalayın. Bu bölgedeki cilalar daha hızlı gittiği için bu işlemi gerçekleştirmeniz daha uzun süre performans almanızı sağlar.
Kendiliğinden yapışan yeni teknoloji filmlerle aracınızın en çok darbeye maruz kalan bölgelerindeki boyasını çakıl taşlarından ve küçük darbelerden koruyun. Bu kaplamayı aracınızın öteki bölgeleri gibi yıkayabilir ve cilalayabilirsiniz. Bu işlemi işinde uzman profesyonellerin yapmasını kesinlikle tavsiye ediyoruz. Ancak çıkarmak isterseniz kolaylıkla halledebilirsiniz.

Kışın da Yıkayın
Eğer otomobilinizi kötü havalarda yıkamıyorsanız, yalnız değilsiniz! Yolda gördüğünüz otomobillerin arka camında da ‘Beni Yıka!’ yazıyor. Bu noktaya kadar hiçbir sıkıntı yok. Ancak otomobilinizi en çok böyle zamanlarda yıkamanız gerekiyor. Çamur, erimiş kar ve yağmur otomobilinizin paslanmasının karşısındaki en büyük düşman. Otomobilinizin en çok aşındığı dönem havaların bir ısınıp bir sıfırın altına düştüğü dereceler. Özellikle yolların kirli ve çamurlu olduğu dönemlerde… Böyle dönemlerde pas otomobilinizin tampon ve çamurluk gibi hiç beklemediğiniz yerlerinde baş gösterebilir. Eğer hava sıfırın altındaki derecelerdeyse sıcak suyla garajınızda yıkayın ya da profesyonel oto-yıkama yerlerine götürün. Otomobiliniz yıkandıktan sonra iyice kurutulmalı.
Otomobilinizi tamir ederken araç gerecinizi düzenli şekilde otomobilden uzağa koyun. Otomobile yabancı bir maddeyle yaklaşırken dikkat edin. Çünkü tamir etmek için kullandığınız bir edevat otomobilinize sert şekilde çarpar ya da üstüne düşerse boyaya zarar verebilirsiniz.

Kendiliğinden yapışan yeni teknoloji filmlerle
 
Ynt: Otomobiliniz Yıllarca Yepyeni Kalsın

çok yararlı olmuş bilmediğim bikaç şeyi ögrenmiş oldum
sonuç olarak araca ne kadar bakarsanız o da o kadar yeni ve bakımlı olur.
hem satarken zorlanmazsınız hem de ileride çıkabilecek ağır masraflardan da kurtulmuş olursunuz.
teşekkürler hakan hocam  :)
 
Ynt: Otomobiliniz Yıllarca Yepyeni Kalsın

Gayet faydali bilgiler iceren bi paylasim olmus,hakan hocama  thnxx
+1
 
Ynt: Otomobiliniz Yıllarca Yepyeni Kalsın

Paylasim icin  thnxx


Ben genelde sonax hizli cila kullaniyorum
Uzun omurlu olmasi icin ne kullanmam gerek acaba
Meguiars hangi modelini tavsiye edersiniz
 
Ynt: Otomobiliniz Yıllarca Yepyeni Kalsın

bulent_tnt link' Alıntı:
Paylasim icin  thnxx


Ben genelde sonax hizli cila kullaniyorum
Uzun omurlu olmasi icin ne kullanmam gerek acaba
Meguiars hangi modelini tavsiye edersiniz
Meguiars boya koruyucu ultimate wash&wax sampuan+nxt generation tech wax 2+ultimate quik wax kullanirsaniz memnun kalacaginizi dusunuyorum
 
Ynt: Otomobiliniz Yıllarca Yepyeni Kalsın

paylaşım ve bilgilendirme için teşekkürler Hakan hocam..

+1
 
Ynt: Otomobiliniz Yıllarca Yepyeni Kalsın

bulent_tnt link' Alıntı:
Paylasim icin  thnxx


Ben genelde sonax hizli cila kullaniyorum
Uzun omurlu olmasi icin ne kullanmam gerek acaba
Meguiars hangi modelini tavsiye edersiniz


ben önce meguairs şampuanı ile yıkıyorum. daha sonra meguairs ultimate compound'u sonra nxt generation tech atıp sonra quick detailer ile sonlandırıyorum işlemi.
 
Ynt: Otomobiliniz Yıllarca Yepyeni Kalsın

Eminim aramızda bu kadar detaya girmek istemeyecek arkadaşlarımız da olacaktır; onlara da en basitinden Meguiars ın cilalı şampuanını tavsiye ederim, katı wax kadar olmasa da düzenli kullanıldığında etkisi açıkca görülüyor.
 
Geri
Üst