Selam

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ede
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: selam

hoş geldın allah kaza bela vermesın güle güle kullanın aracınızı
 
Ynt: Selam

Sn.ede aramiza hosgeldiniz
Kazasiz belasiz ve keyifli surusler dilerim
 
Ynt: Selam

Hoş geldiniz.Bir 180 liğimiz daha oldu .Kazasın belasız iyi günlerde kullanın.

Aracınızın rengi nedir ?
 
Ynt: Selam

TOGI link' Alıntı:
Hoş geldiniz.Bir 180 liğimiz daha oldu .Kazasın belasız iyi günlerde kullanın.

Aracınızın rengi nedir ?
Bütün arkadaşlara teşekkür ederiyorum ve hoşbulduk diyorum.
Aracımın rengi hakim gri(açık gri) dedikleri renk.
Saygılarımla.
EDE
 
Ynt: Selam

iyi günlerde kullanın
aracın performansından memnun musunuz
1.4 t ye göre nasıl
 
Ynt: Selam

Sayın Atsuma maalesef daha o performansı deneme şansım olmadı. Dün servise gittim kalkışlarda gelen bir ıslık sesi yüzünden ve turbodan gelen hava tahliye sesi olduğunu öğrendim(İnşallah öyledir). Eskiden sıfır bir araç alındığında bir RODAJ km si olurdu(1000km 3000 deviri geçmemek gibi) ben sanırım bunda da ona uymaya çalışacağım:) 1000 km ye gelene kadar pek fazla zorlamayacağım.
Saygılarımla.
EDE

Yeni teknolojiyle üretilen motorlar da rodaj sürecine ihtiyaç duyar. Peki ama nedir bu rodaj?

Günümüzün teknolojisi neredeyse kusursuz. Buna rağmen yeni otomobillerin modern motorları da rodaj sürecine ihtiyaç duyuyor mu? Bu sorunun cevabı: Evet. Ancak rodaj yani motor ve aktarma organlarındaki hareketli parçaların birbirlerine uyum süreci eskisinden daha kısa.
Otomobil üreticileri, modern motorların iç yüzeylerinin kalitesinin çok iyi, üretim toleranslarının çok düşük olduğunu ve bu nedenle eskisi gibi katı rodaj kuralları olmadığını söylüyor. Hatta bazı firmalar rodaj uygulamasına gerek olmadığını açıklıyor.
Otomobil üreticileri son yıllarda pistonların hareket alanını egzoz emisyonunu düşürebilmek için sürekli değiştirdi. Örneğin BMW'nin ürettiği motorlarda piston ve silindir arasında sadece 0.03 mm mesafe var. Silindir ve pistonun aralığı bu kadar küçük olan motorları, henüz yeniyken zorlamak yanlış. Çünkü motorun zorlanması pistonların sıkışmasına neden olabiliyor ve bu uzun vadede yağ tüketimini olumsuz yönde etkiliyor.
Motor, ilk 1000 km rodaj kurallarına uygun kullanıldıktan sonra uzun kilometreler yağ değişimi yapılmıyor. Bazı modellerde 50 bin km'ye kadar (veya 2 yıl) motor yağı değiştirilmiyor. Eski teknoloji motorlarda yağ değişim periyodları 3 bin-3 bin 500 km'ydi.
Peki bir motorun rodajı nasıl doğru yapılır? En önemli kural: Kesinlikle gaz .pedalına sonuna kadar basılmamalı! Yağlama ne kadar mükemmel olsa da metal metale sürtünüyor ve aşınma meydana geliyor. Çünkü silindir ve piston yüzeyleri tam olarak düz değil. Piston ve silindirlere mikroskopla bakıldığında yüzeylerinde küçük tepeler bulunduğu görülüyor. Motor rodajdayken bu küçük tepelerin zirveleri yok edilerek düz bir yüzey oluşturuluyor. Böylece daha iyi bir yağlama sağlanıyor.
Rodaj aşamasında gaz pedalına mümkün olduğu kadar yavaş basılması gerekiyor. Özellikle düşük devirlerde gaza çok yüklenilmemeli. Çünkü düşük devirlerde tam gaz sürtünmeyi artırıyor. Sürtünmeden doğan yüksek ısı silindir iç yapısında olumsuz etkiler bırakıyor. Rodaj, fren ve debriyaj sistemleri
için de geçerli. Balata ve disklerin birbirine alışması gerekiyor. Debriyaj balata ve baskısı da benzer şekilde bir uyum sürecine ihtiyaç duyuyor. Rodaj kuralları bulunan bir diğer parça da lastikler. Üretim aşamasında lastiklerin kalıptan kolay çıkması için yüzeylerine sürülen cilanın yok olması için ortalama 500 km yol yapılması gerekiyor. Bu cila nedeniyle yeni lastiğin yol tutuş ve fren performansı zayıf olduğu için dikkatli davranmak gerekiyor.
 
Ynt: Selam

        Hoşgeldiniz sn.ede, aracınız hayırlı olsun, güle güle kullanın.
 
Ynt: Selam

Aracınız hayırlı olsun, Allah kaza bela vermesin..
 
Geri
Üst