Aslında benimde ilk tercihlerimin arasında dizel bir araç ama dizel araç hiç kullanmadım. Korkmuyorum desem yalan olur. Birde bakımları filan yüksek fiyatlara geliyor diye biliyorum. Her ustaya da emanet edilmez sanırım. Ya değilse LPG filan kullana kadar dizel bir araç her zaman artı.
15 civarında araba değiştirdim, bunlardan birisine kısa süreli lpg li olarak bindim ve ruhsata bile işlettirmemiştim.
bu son kullandığım araba hariç kalan hepsi benzinli idi.
4,5 yıldır dizel arabaya biniyorum, şu andaki şartlarda yine dizel almayı düşünüyorum.
dizel araba hakkındaki önyargılar çok eskilere dayanıyor ve çoğu kulaktan dolma.
kullandığım araç 1.3 75 dizel ağırlığı boş olarak 1.1160 kğ. olmasına rağmen motor rahatlıkla yetiyor. çünkü her zaman torkunu kullanıyor.
bakımları çok pahalı lafı benim araba için tamamen yalan hatta ucuz bile.
benim arabanın benzinlisi ile bütün bakım ekipmanları aynı sadece mazot filtresi benzinlinin 20-25 lira civarındadır benimk isi ise 70 lira ve 30.000 km. de bir değişiyor.
benzinlide ki gibi buji yok, buji kablosu yok. uzun vadede hesaba vursanız benim arabanın bakımı daha ekonomik.
sağlamlık konusuna gelirsek dizel motor yapısı itibari ile benzinliden sağlamdır.
bildiğiniz güvendiğiniz yerden yakıt alın kullanırken bir kaç püf noktasına dikkat edin arkanıza bakmadan kullanın.
dizel arabada eskiden korkulan iki vardı birisi turbo diğeri enjektör. turbo artık ucuzladı ve bakımı da yapılabiliyor geriye sadece enjektör.
dizel enjektörleri pahalıdır ama araca yanlış yakıt veya kimyasal madde ( katkı maddeleri gibi) koymadığınız müddetçe bir aksilik olmazsa 200.000-250.000 km. gider.
gerekirse temizlik ve bakımı yapılır.
sonuç olarak dizel hakkındaki bakımı pahalıdır, çabuk bozulur vs. lafların hepsi bana göre yanlıştır. ve eskilere dayanır.
yeni nesil dizeller artık benzinliden bile iyi.