Öncelikle verilen bilgiler için teşekkürler. Arkadaşlarımız birşeyler katmaya çalışmış, bizde bir tuz ekelim şu güzel çorbaya.
Fren konusu tabiki en önemli, kazayı engelleyen hatta çoğu kez hayat kurtaran bir sistem. Birincisi debriyaj ve firene aynı anda basmak. Tehlikesinden kimse bahsetmemiş. Debriyaja basıldığında araç rolantiye bırakılmış olacak ve yüksek bir devirden motor düşüşe geçecek aynı zamanda araba hızla yol alıyor olacak. Bu aynı 120 ile giden aracı boşa almaya benzer. Eminim ki lpg kullanan çoğu araç ile benzin kullanan bazı araçlar bu esnada stop edecek. (Rampa aşağı inerken aracı boşa almayın diyenlere ters oluyor.) Stop eden aracın frenleride güzel tutarya. Ayağınızı gazdan çektiğiniz an haliyle bir geri oturma oluyor ve siz buna firenle destek olarak durma mesafesini kısaltmış olacaksınız. Aynı zamanda (Tabiki bu tecrübe ve meleke sonucu olacak) vites küçültebilirseniz daha iyi olur.
İkincisi, ABS nin durma mesafesinin daha uzun olduğu bilgisi tamamen yanlıştır. Abs de fren izi olmaz doğru ama karlı, buzlu, stabilize ve sıfır asfaltta abs nin durma mesafesi daha kısadır. Denedim hemde birkaç kez ve iyi biliyorum. Hem kaymayı engeller hemde fren anında size manevra imkanı verir.
Üçüncüsü çocuklara veya insanlara korna çalma olayı. Yetişkin insan olsun çocuk olsun, koşarak karşıya geçmeye başlamış ve sizde çok yakınsanız çalacağınız korna onu tabiki panikletir. Ama 50 mt mesafe var ve hissettiniz adam veya çocuk yolun kenarında çıkmaya hazırlanıyor. İşte o anda kornaya ve frene asılacaksınız. Korna hata yapana değil hata yapmak üzere olanı ikaz etmek için çalınır. Eskiler bu ani karşılaşmalar ve yola çıkmalar için hep şunu der. Hayvanın arkasından insanın önünden geçilir. Bu da tecrübe ile öğrenilmiş demkki.
Bunlar tabiki son anda ve istemediğimiz kötü durumlarda ki düşünceler ve hareket tarzları. Allah kimseyi bu durumlara düşürüp bunları uygulamayı ve kullanmayı nasip etmesin. Rahmetli babamın bir sözü vardı. Tabi o zaman arabalar eski idi. 90 km. hıza kadar aracın hakimiyeti sende sen nere istersen oraya gider. 90 km nin üzerinde ise kontrol arcın kendinde. (Fizik Kuralları) Kendisi nereye isterse oraya gider derdi. Tamamen kendi yorumumdur. Teknik bir bilgi kabul edilmeyebilir. Ustalarımın yorumlarını takdirlerine sunuyorum. Saygılar.