Turbonun şişmesi nedir? Turbo nasıl şişer?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan GNSpower
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

GNSpower

Kayıtlı Kullanıcı
34-İstanbul
Siteyi ziyaret et
Cidden nasıl şişer turbo? Çok denk geldim forum içinde, performanslı kullanıldığı takdirde VW'lerin turbosunun kısa zamanda şişmesi gibi şeyleri okudukça merak ettim. Bizdeki çok koşunca dalağın şişmesi gibi birşey mi? Mekanik olarak nedir açıklaması? ((:

Ynt: Turbonun şişmesi nedir? Turbo nasıl şişer?

turbo şişmesi iki şekilde olur
1. turboyu çok zorlayarak sürekli yüksek devirlerde kullanılması sonucu turbonun ısınması ve sıcak hava basmaya başlaması(performansı çok düşürür ,bu ısınmanın nedeni turbonun boyutundan çok daha fazla güç alınmaya çalışılması örnek olarak vw nin tsi motorları yada uzun vadede sürekli yüksek devirli kullanılması)
2. yüksek devirde kullanırken gazdan ayağın çekilmesi turbo per vanesinin hala yüksek devir dönüp yavaşlayamadığından hala basınçlı hava basması sonucu bu havayı tahliye edememesi ve tekrar gaza yüklenildiğinde turbonun gerekli devire ulşamayıp basınç sağlayamaması (bu turbo lagını oluşturur ilk baştaki havayı tahliye edememe olayıda şişmeyi meydana getirir)

ulas79 link' Alıntı:
turbo şişmesi iki şekilde olur
1. turboyu çok zorlayarak sürekli yüksek devirlerde kullanılması sonucu turbonun ısınması ve sıcak hava basmaya başlaması(performansı çok düşürür ,bu ısınmanın nedeni turbonun boyutundan çok daha fazla güç alınmaya çalışılması örnek olarak vw nin tsi motorları yada uzun vadede sürekli yüksek devirli kullanılması)
2. yüksek devirde kullanırken gazdan ayağın çekilmesi turbo per vanesinin hala yüksek devir dönüp yavaşlayamadığından hala basınçlı hava basması sonucu bu havayı tahliye edememesi ve tekrar gaza yüklenildiğinde turbonun gerekli devire ulşamayıp basınç sağlayamaması (bu turbo lagını oluşturur ilk baştaki havayı tahliye edememe olayıda şişmeyi meydana getirir)

Sağolasın Ulaş, valla patlattım bir teşekkür. ((:

Tamda numarasına patlatmışım ha. ((:

GNSpower link' Alıntı:
Sağolasın Ulaş, valla patlattım bir teşekkür. ((:
GNSpower link' Alıntı:
Tamda numarasına patlatmışım ha. ((:

:D sağolasın

gradient link' Alıntı:
Ben düzelttim numarayı   ;D

buda iyiydi :D kötü pozisyondan kurtuldum :D

BiG_BOSS ® link' Alıntı:
teknik açıklaması nasıl yapılır bilmem
ama vatandaş ağzıyla şunu diyebilirim turbonun ısınması, soğumaması ve buna bağlı performans düşüklüğü

Bizim motorlar için ısındıkça daha iyi iş çıkartır demelerinin sebebi bu o zaman. Turbomuzda motorumuz gibi demek ki.

BiG_BOSS ® link' Alıntı:
bu derdi bertaraf etmek için iyi bir intercooler, büyük turbo ve bunlardan sonra çok gerekmesede blowoff gönül rahatlığıyla gaza bastırır :)
+1

Geri