Arabanın Yakıtı Nasıl ?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan vvasp
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
ben sizin yerinizde olsam direk dizel alırdım.

benzin ile dizel farkını yıllık km olarak düşünme.
Benzinde 10.000 km de (1 depoyla ortalama 600 km gitsen) 16.7 depo eder. Depon 50 litre olsa 833.3 litre. Litresi 3.78 den 3150 TL benzine para vereceksin

Dİzelde 10.000 km de (1 depo ortalama 900 km.) 11.1 depo eder. Depo 50 litreden 555.5 litre eder. Litresi 3. 17 den 1761 TL eder.

Çok basit hesaplarla 3.150-1761=1390 TL yani 30.000 km sonra 4170 TL gibi bi miktarla araç alırken verdiğin farkı çok rahat çıkarıyosun.. Yıllık km yi salla. 5 senedede yapsan 30.000 km gibi az bi kmde seni çok rahat kara geçirir dizel araçta. İkinci elde satarken zaten benzinliden pahalı gidiyor bide..... Yıllık km bakım maliyeti hep bu hesaplarla karşılaşacakları sonuçlardan korkanların çıkardığı uydurmalar :) Al dizel kafanda rahat olsun cebinde...

aracı uzun süre kullanaksanız yukardaki hesap çok doğru

genelde arkadaşlar benzinli ile dizel arasındaki fiyat farkını 1 yılda çıkarma hesabında oluyorlaro nedenden dolayı yılda 10.000 kmden aşağı yapıyorsanız dizel almayın denir

24 25 civarı dizel temiz araç bulursaız bence alın derim ama yüksek km de olan araçlara yaklaşmayın çünkü 100.000 km den sonra herhangi yakıtı kullanna araç masrafların ortaya çıkmya başladığı dönemlerdir

benim en çok hoşuma giden kıısm ise yakıt istasyonarına çok nadir uğramaktır ben mazotu şehir içinde kullanımlarda 2 defa dolduruyorsam benzinli aynı yolu 3 depo ile yapıyorr :)

Kafadan verilen 4170 TL nin 3 senelik alternatif maliyetini unutmayalım üç sene için yüzde 10 dan yüzde otuz yapar buda 1251 TL dir. ayrıca muhtemel mazot pompası arızası gibi parça değişimi gereken durumlarda yüksek bir maliyet çıkabilir. Bakım aralıkları daha kısa ve bakım masraflarındaki az da olsa benzinliye göre yüksek maliyet göz ardı edilmemelidir.

Kafadan verilen 4170 TL nin 3 senelik alternatif maliyetini unutmayalım üç sene için yüzde 10 dan yüzde otuz yapar buda 1251 TL dir. ayrıca muhtemel mazot pompası arızası gibi parça değişimi gereken durumlarda yüksek bir maliyet çıkabilir. Bakım aralıkları daha kısa ve bakım masraflarındaki az da olsa benzinliye göre yüksek maliyet göz ardı edilmemelidir.

benim araç dizel, 92.0000 km ye geldi. normal bakımlar hariç sadece 3 kere mazot filtresi değişti onun dışında benzinliye göre hiçbi ekstra masraf çıkarmadı. Benzine göre ettiğim karla 2 sıfır motor parası cepte şimdiden, istediği masrafı çıkarabilir ;)

1.6 105hp astra h hem çok yakıyor hemde yaktığının karşılığını vermiyor astra h benzinli araç alınıyorsa ya lpg takılmalı veya dizel alınmalı

yahu bu benzincilerin nedir bu mazot pompası arıza takıntısı. yıllardır dizel kullanıyoruz , sülalemde de eniştem yurtuşı nakliyat şirketinde tır şoförü olduğu için ucuz mazottan herkez dizelci oldu. kimse mazot pompa arızası görmedim. kesinlikle size hitaben söylemiyorum bunu ama benzinli araç sahiplerinin aptal avuntusu olmaya başladı bu mazot pompası, yok bakım masrafı vs gibi laf salsataları

ben sizin yerinizde olsam direk dizel alırdım.

benzin ile dizel farkını yıllık km olarak düşünme.
Benzinde 10.000 km de (1 depoyla ortalama 600 km gitsen) 16.7 depo eder. Depon 50 litre olsa 833.3 litre. Litresi 3.78 den 3150 TL benzine para vereceksin

Dİzelde 10.000 km de (1 depo ortalama 900 km.) 11.1 depo eder. Depo 50 litreden 555.5 litre eder. Litresi 3. 17 den 1761 TL eder.

Çok basit hesaplarla 3.150-1761=1390 TL yani 30.000 km sonra 4170 TL gibi bi miktarla araç alırken verdiğin farkı çok rahat çıkarıyosun.. Yıllık km yi salla. 5 senedede yapsan 30.000 km gibi az bi kmde seni çok rahat kara geçirir dizel araçta. İkinci elde satarken zaten benzinliden pahalı gidiyor bide..... Yıllık km bakım maliyeti hep bu hesaplarla karşılaşacakları sonuçlardan korkanların çıkardığı uydurmalar :) Al dizel kafanda rahat olsun cebinde...

İşte budur. Hesap ortada

Her türlü şartta dizel. Çok veya az km 'nin manasını bir türlü anlayamadım.

Aynı fikirdeyim Abi Dizelden önce yılda 6-8 bin km anca yapıyorduk,şu anda yılda 14bin km yapıyoruz ve gittikçe de artıyor ;)

Yakıttan çok şikayetçiyseniz 24lira civarı corsa d bula bilirsiniz :)

benzinli dizel farkından anlaşılmayacak ne var, adam sene de 10 bin km'nin altında kalacaksa neden peşin peşin fazla ödesin.

Dizel her zaman daha agir bakimlara ihtiyac duyar, ben tercih etmem yilda 30 bin yapmadigim surece dizel avantajli degildir. Bunlar tercihdir, bununla ilgili olarak cok konular var tekrar yazmak gereksiz.

Ama :
Astra Sedan 1.6i 16V - 115 HP Enjoy 32.994 TL
Astra Sedan 1.3 CDTi Dizel - 90 HP Enjoy 36.727 TL

Yukaridaki listede gorundugu uzere 27.11.2010 itibari ile ayni doananim daki dizel ve benzinlide 4000 TL fark var.

Bu 4000 TL fark ile 48 lt depodan hesap yapalim (4 lt gizli depoyu hesaba katmiyorum.)

27.11.2010 da 1 lt benzin 3.78 ve bir litre euro dizel 3.16 dir. Aradaki fark 0.62 tl/lt dir. Yani 4000 liraniz ile 23 depo benzin veya 27 depo dizel alirsiniz.

Yani 6500 litre dizel akaryakit tukettiginde aradaki fark kadar parayi cebine geri koymus olacaktir. 135 depo mazot ile karma tuketim ile 110000 km yol yaparsiniz. Yani yilda 30000 km ile 4 yil sonra.

Peki benzin olsa ne olurdu. Benzin ile Yilda 5000 km yapan bir adam aracina yilda en fazla 10 depo benzin alir. Buda aradaki fark olarak odedigi miktar ile 2.5 yil cok rahat arac kullanacagi anlamina gelir.

Eger bu kisi yilda 25000 km yapsaydi aradaki farki zaten 4 yilda geri kazanacagi icin dizel mantikli olurdu.

Ama 5000 km icin degmez. Ben almam 6 yasindaki arabam suan icin 130.000 km de ve yil basina 22000 km ortalama ile biniyorum.

Bakim maliyetlerinide koyunca, dizelde yagi 5000 - 6000 degismen gerekir ama ben aracimda yagi 15000 de degisiyorum. Bir yag degisimi 80 TL dusun.

Sadece yag degisiminden karim 600 TL, Mesela 1.6 motor 60 bin bakimi
350 TL iken 1.3 CDTI 60bin bakimi 850 TL, bunlari goz onunde bulundurmak lazim.

Genel olarak tum dizellerdeki Pompa, enjektor, partikul filtresi gibi bozuldumu araba sattiracak arizalari hic katmiyorum. Dizel arabadir 5000 kmde de pompa bozar, 150 binde de, belli olmaz bu.

Ayrica buradaki durum 5000 km ile ilgilidir, yuksek km yapanlar dikkate almasin lutfen.
Bilmem anlatabildim mi.

Ben bu hesabi baska bir yerden aldom dizel vs icin yapilmis, eklemek istedigim nokta ise dizel araclar iyidir severim, az yakar, insanin psikolojisini duzeltir. Ama su gercek var dizel arac alan herkes benzinliye gore daha fazla akaryakit parasi oder :D cunku cok gezer, cok dolasir bu en buyuk gercek....

Birde 100bin yapmis bir dizel cok deger kaybediyor. Hesaplar yapilirken yilda 30bin km yaparsin aradaki farkla diyorlar, ama 3 yil sonra baslarina gelecek olandan haberleri yok:D

Son düzenleme:
Arkadaslar,
o fakbrika verilerini bos verin..hepimiz sehirde yasiyoruz...uzun yol ayda yilda bir cikiyoruz...siz sehir icinde 9 litreden asagi hangi benzinli yakiyor Allah askina...
benzin dizel 100 km 3 litre fark atiyor. arti litre basina 50 kurus farki ekleyin...
yani 9 litre yaksa arabaniz 9x 3,85= 34,65 dizel en fazla 6x3,20=19,2 lira...vurun bunu ortalamaya senede 10000km ki cogumuz fazlasini yapiyor...benzinli 3500tl yaparken dizel en fazla 1920tl yapar.. burda araba sirketlerinin veya dergilerinin verileri avrupa dan kopyadir..ki avrupada %50 sehir %50 otoyol ki sehirde bu bizim ankara istanbul gibi trafik hic degil...konstanz 50km ile gidisi hesaba alirlarlar ki buda almanya icin sacma..alin aradaki fark 1600tl sizin verginiz sigortaniz kaskonuz...ki bu verilerim en az 10000km icin gecerli...ha az kullanan icin tabiiki benzinli..arac alimindaki farki 4-5 senede ancak kapatir...ama birde sunu düsünün...araci bir kere aliyorsun...aydan aya cebinden cikan yakiti düsünün,benzinli 150tl verirken benzinli 80 tl ile ayni yolu katdediyor...arti eklemeyi uygun buluyorum..siz kisa mesafe kullanan biri olarak bakin yakit nasil yükseliyor benzinlide dizelde farki cok yapmaz..

Son düzenleme:
Geri