Arabanın Yakıtı Nasıl ?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan vvasp
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
cevremde benzili akrabalarim 300tl yakiyor diye sikayetci iken benim yakitimi biliyorlar aldigim mazotu,yaptigim yolu :D

Arkadaslar,
o fakbrika verilerini bos verin..hepimiz sehirde yasiyoruz...uzun yol ayda yilda bir cikiyoruz...siz sehir icinde 9 litreden asagi hangi benzinli yakiyor Allah askina...
benzin dizel 100 km 3 litre fark atiyor. arti litre basina 50 kurus farki ekleyin...
yani 9 litre yaksa arabaniz 9x 3,85= 34,65 dizel en fazla 6x3,20=19,2 lira...vurun bunu ortalamaya senede 10000km ki cogumuz fazlasini yapiyor...benzinli 3500tl yaparken dizel en fazla 1920tl yapar.. burda araba sirketlerinin veya dergilerinin verileri avrupa dan kopyadir..ki avrupada %50 sehir %50 otoyol ki sehirde bu bizim ankara istanbul gibi trafik hic degil...konstanz 50km ile gidisi hesaba alirlarlar ki buda almanya icin sacma..alin aradaki fark 1600tl sizin verginiz sigortaniz kaskonuz...ki bu verilerim en az 10000km icin gecerli...ha az kullanan icin tabiiki benzinli..arac alimindaki farki 4-5 senede ancak kapatir...ama birde sunu düsünün...araci bir kere aliyorsun...aydan aya cebinden cikan yakiti düsünün,benzinli 150tl verirken benzinli 80 tl ile ayni yolu katdediyor...arti eklemeyi uygun buluyorum..siz kisa mesafe kullanan biri olarak bakin yakit nasil yükseliyor benzinlide dizelde farki cok yapmaz..

hayir kesinlikle 150 ye 80 gibi bir oran yok, ben benim benzinli aracimla bir depo ile cok rahat 600 - 700 km yapiyorum. ve oran kesinlikle dediginiz gibi yari yariya degil.

hayir kesinlikle 150 ye 80 gibi bir oran yok, ben benim benzinli aracimla bir depo ile cok rahat 600 - 700 km yapiyorum. ve oran kesinlikle dediginiz gibi yari yariya degil.
sehirler arasimi ? :D
sehir ici mi :D
benzinli ankara veya istanbul sehir trafiginde sanmiyorum..48 litre ile...samimi olalim
;)

bizde araç alırken bu hesabı yaptık fazla araç kullanmadığımızdan dolayı benzınlıyı tercıh ettık aracı alalı 5-6 ay oldu hala 4000km'de duruyor araç

sehirler arasimi ? :D
sehir ici mi :D
benzinli ankara veya istanbul sehir trafiginde sanmiyorum..48 litre ile...samimi olalim
;)

samimiyetten supheniz mi var neden yalan soyliyeyim :cry:, isterseniz foto koyayim bir sonraki depoda, kullanmadan kullanmaya fark var, 400 de yapar 500 de 600 de ...

yok ismail kardesim benzinli sehir trafiginde 600-700 yapmaz onun icin dedim.. uzun yolmu diye,kullanmadan kullanmaya illa ki fark yapar ama 700km zor:(:confused:

ben genel kullanimda benzinde sehir disinda 850 km yaptim

istanbulda 600 - 650 eger cok kasarsam tabii (yol bilgisayari ile kanka olmustum) ama 400 de yaptigim oldu o ayri bir olay.

Burda ki dergiler iki araci kiyaslar iken avrupadan kopya yapiyorlar...cünkü dergi avrupa test avrupa acin avrupa sayfasindaki ayni veriler....
avrupada dizel vergisi benzinlinin hemen hemen iki kati. alirken aracda pahali bunlar hesaba katilir, arti 50 ye 50 sehir ici otoyol...heabina gidilir.
gelelim biz hesaba bizim ülkeye ki yakit ordaki gibi benzinli ile mazot fiyat farki 13 kurus degil;
alalim astra 1.4 ile astra 1.3 cdti kiyaslamasi ve türkiye sartlari...
ortalama 8 litre sehir ici benzinli ki bu minimum, 6 litre ki benimki 1.3cdti ki onu görmedi hala:D
4,05 benzin 8 litre 100km de yapar 32,4tl dizel 6 litreden 19,5tl
karari siz verin hangisi ekonomik

onu zaten kimse anlatamaz :) sanki satarken dizel -benzinli aynı paraya satıyorsunuz....

Zamanında bunu çok anlatmaya çalıştık ama olmuyor :D sıfır alırken dizeli 3000tl daha fazla vererek alıyorsam. İkinci el satarken de en az 2500 lira fazlasına satarım zaten. Ayrıca 10000 km den az yapıyorun diye her yakıt alışımda fazladan para vermenin ne manası var ? :D

elimden dizel ve benzinli çok araç geçti. Kısa mesafe kullanımlarda dizel araçların motor bloğunun ideal çalışma sıcaklığına gelmesi benzinlinin 2 katı zaman alır. Benzinli araç 2 dakikada ulaşırken dizel araç 4 dakika kadar sürer. (Testten değil kendi kullanımımdan yaptığım değerlendirmedir) 5 km bir yol katederken dizel araç henüz motoru ısıtırken siz gideceğiniz yere varırsınız. Buda yakıt tüketimini yükseltir. Motor ısınırken en iyi şartlarda %30 daha fazla yakar. Sanırım lt bazında yakıt tüketimi zaten o kadar farkediyor.
2. nokta ise dizel araçların bakımları konusu. Hiç bir dizel araç kullanıcısı kendini kandırmasın, 100.000 km yi geçtikten sonra dizel araçların ölümcül parçaları değişmeye başlar. Bu yüzden şirketler pazarlamacılarının altındaki araçları genelde her yıl değiştirir. çünkü hem değer kaybı çok yüksektir, hem de motorun çıkaracağı masrafları bilirler. İlk yıl elden çıkarınca en azından KDV oranında iskonto ile aracı elden çıkarırlar ve zarar etmemiş olurlar.
Diğer yandan dizel araçlar eğer huyu bilinerek (mesela soğukken 5500 devre basmamak) kullanılırsa, düzenli bakımları yapılır ve mazot temiz alınırsa Ford araçları için konuşuyorum 250.000 km civarına dek büyük masraf çıkarmadan götürür. (örnek: 2004 model Ford Fiesta sıfır aldık 2008 de 280.000 km de bitik motorla sattık, ancak araç %90 şehir dışı kullanıldı, devamlı tek şoför kullandı)

Geri