Araç Yıkama ile ilgili birkaç soru?

kaanrevan

Kayıtlı Kullanıcı
59-Tekirdağ
Siteyi ziyaret et
Arkadaşlar aracımı yaklaşık 1,5 ay önce teslim almıştım. Aldıktan sonra 1 hafta içerisinde sonax ta boya koruma yaptırdım. Aracımı 1 ay kapalı otoparkta kullanmadan bıraktım. Geldiğim çok da kir yoktu, araç beyaz olduğundan toz da farkedilmeyecek düzeydeydi. Ancak geçen hafta yağmur yağdığından aracın ne kadar kirli olduğunu anladım. Resmen bazı kısımlar çamur halini aldı.

Neyse sonraki iki günde aracı o şekilde kullandım. 2 gün sonra sonaxa gittim ancak çok fazla sıra olduğundan beklemek istemedim. Önceki aracımdaki araç yıkama tecrübelerime göre basınçlı su ve köpük istasyonlarında yıkamak istedim.

Öncelikle 1 TL atıp çamurları gidermek istedim ama ne göreyim çıkmıyor çamurlar. Sonra bırakıyım beceremeyeceğim dedim. Sonra devam ettim. Köpükledim ardından 1 kova su doldurup Turtle Wax şampuanım ve microfiber eldivenimle işe giriştim.

Sorularım şunlar;

1.Basınçlı suyu kullanırken dikkat etmemiz gereken nedir? Acısı vb. önemlimidir? Çok kuvvetli bir basınç vardı kullandığım tabancada. Hatta bir iki kere elimi tetikten çektiğimde tabanca öne doğru hareketi sonrasında çok hızlı olmasa da kaportaya değdirdim.

2.Basınçlı su ile bile gitmeyen çamurları araçtan nasıl bertaraf ederiz aracın boyasını çizmeden?

3.Aracı yıkadıktan sonra tavanı veya kaporta da su tutan yerleri kurulamak için kaliteli bir Cam Çekçek kullanmak kaportaya zarar verir mi? (Sonaxta böyle yaptıklarını görmüştüm. Ben de öyle yaptım)

4. Bir de aracı akşam saat 7 gibi yıkadım. Güneş hafiften de olsa vardı. Tam olarak aracı hangi saatlerde yıkamak uygun olur böyle açık alanlarda?

1- 100-140 bar civarı amatör makine kullanıyorsanız çekinmeniz gereken bişey yok sıkıntı olmuyor bende 5 cm yaklaştırsam bile. 200 bar ve üzeri makineleri de 20 cm civarından dik değil de eğimli tutarsanız daha güvenli ve işlevsel olur.

2-kabasını akıttıktan sonra çift kova yöntemi ile yıkayın.

3-aracı cilasız bırakmayın, cilalı araçta su çok çok az kalıyor 3-4 tane kaliteli mf bez alın onlarla silin, çekçeğe ufak bir taş takılsa boylu boyunca çizer aracı.

4-kaporta serin olursa şampuan çabuk kurumaz ve kirleri rahatça sökebilir. gölge ve kaporta serin olmasına özen gösterin.

şimdiden kolay gelsin. her zaman söylerim yeniyken koruma çok daha kolaydır, yeni aracınızın kıymetini bilin :)

1- 100-140 bar civarı amatör makine kullanıyorsanız çekinmeniz gereken bişey yok sıkıntı olmuyor bende 5 cm yaklaştırsam bile. 200 bar ve üzeri makineleri de 20 cm civarından dik değil de eğimli tutarsanız daha güvenli ve işlevsel olur.

2-kabasını akıttıktan sonra çift kova yöntemi ile yıkayın.

3-aracı cilasız bırakmayın, cilalı araçta su çok çok az kalıyor 3-4 tane kaliteli mf bez alın onlarla silin, çekçeğe ufak bir taş takılsa boylu boyunca çizer aracı.

4-kaporta serin olursa şampuan çabuk kurumaz ve kirleri rahatça sökebilir. gölge ve kaporta serin olmasına özen gösterin.

şimdiden kolay gelsin. her zaman söylerim yeniyken koruma çok daha kolaydır, yeni aracınızın kıymetini bilin :)

Cevaplar için teşekkürler. Çift kova yöntemi nedir onu tam anlayamadım.

özellikle yüksek basınçlı su ile yıkatırken , özellikle lastiklere yan çıtalara çok yakından tutturmuyorum ..genelde kendim yıkıyorum ..çünkü yıkamcılar fırçayı hiç yıkamadan taban tavan fark etmiyor her yerini yıkıyorlar ,oysa önce etekler ve tamponlar yıkanmalı ve oradaki kumlar alınmalı sonra fırça güzel bir şekilde yıkanıp tekrar araç komle yıkanmalıdır

marka hangisiydi tam hatırlamıyorum ama meguiars yada chemical guys'ın katran çıkarıcı ürünü vardı, sert çamurlarda da kullanılıyor diye biliyorum.

tahmin ettiğim kadarıyla arabayı yıkamatikte yıkadınız, bence tabancayı çok yaklaştırmanıza gerek yok.

bezi 2 sefer az sıkmak için çekçek kullanan yıkamacılardan uzak duruyorum. hatta birkaç aydır arabayı çift kova yöntemiyle kendim yıkıyorum. ardından da mikrofiber bezle kuruluyorum. en sağlıklısı bu. hemde Köksal abinin dediği gibi cilayı eksik etmeyin. dışarıda yaptıracağınız cila parasına kendiniz cila alıp yıllarca kullanabilirsiniz.

çift kova yöntemi:
http://www.insigniateam.com/forum/index.php?topic=2761.0

yıkadıktan sonra Sonax Sprey Hızlı Cila uygulayın ayda 1 kez...hem bir sonraki yıkamalarınız daha çabuk ve kolay olur(cila çamur tutmaz toz tutmaz su tutmaz kuş pisliği bile yapışamaz) hem de aracınız ilk aldığınız gibi kalır.Normal cilalarda üstübü ile önce cilayı yedirip kurumasını beklyeip sonra temizlerken ve ortalığı cila tozuna boğarken bu yeni Sonax Hızlı Sprey cila ile ıslak aracın üzerine püskürterek ve hiç toz bırakmadan temizleyerek yapıyorsunuz.

Bir de tavsiyem Gojo marka torpido sütü kullanmanız.Göğüslüğünüz kurumaz çatlamaz güneşin renk soldurmasına karşı korunur parlak durur ama yağlı değildir dokunduğunzda elinize çıkmaz.Motor bölmesine bile sıkabilirsiniz matlaşan plastikleri ve demir aliminyum yüzeyleri çok güzel parlatıyor.

yıkama sonrası sonax hızlı cila veya herhangi başka marka hızlı cila size o gün geçici bir koruma sağlar 1-2 güne kaybolur gider.

Deterjanla bastıra bastıra yıkarsanız yok olup gider tabi :) yazın hiç deterjan kullanmıyorum sadece su ve süngerle yıkayıp fiber bezle siliyorum 1 aydan fazla kalıyor o kadar güneşe rağmen...
1.5 ay olduğunda artık kayganlığı gitmeye başlıyor ama parkalığını halen koruyor.

Kışın ise yine yıkama tarzına bağlı olarak 20-30 gün etkisini koruyabiliyor.
1-2 gün süren bir etkisi olsa ben kullanmazdım arkadaşlarım kullanmazdı :) ama tabi yapılma tarzına ve sürülen miktara bağlı olarak kalma süresi de değişir 5-10 gün oynama olabiliyor.

Unutmayın ki Sonax bir alman markasıdır ve kalitesini,pratiğini her zaman her yerde gösterir.2006dan beri kullanmadığım cila ve wax kalmadı Sonax her seferinde farkını gösterdi.Lütfen diğer çin kore japon veya italyan cilalarla karıştırmayın.

Son düzenleme:
1.5 ay hızlı cilanın etkisini koruyabiliyorsanız helal olsun derim. sonaxın türkiyedeki birçok ürünü kalite/fiyat olarak hiç de uygun değil bence. o yüzden 1-2 ürününü denedim memnun kaldığım da oldu kalmadığım da.

sonaxın cilasını hediye olarak hayrına dağıtan biriyim, hangi ülke malı olduğu önemli değil önemli olan ne kadar işlevsel olduğu. birçok değişik markanın ürünlerini kullanırım yıllardır, emin olun bi hızlı cilanın kapasitesini bilirim. skoda forumda hacı köksal konularını aratırsan ne demek istediğimi daha açık görebilirsin ;)

Son düzenleme:
Geri